"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Krizde, işsizlik azalmaz: ‘İşsizlik yüzde 9.2’nin altına hiç inmedi’

06 Mart 2019, Çarşamba 17:32
Çalışma ekonomisi uzmanı Sinan Ok, Türkiye ekonomisinde her şeyin yolunda olduğunda dahi işsizlikte artışlar yaşandığını vurgulayarak, “Kriz ortamında işsizlik azalmaz.’’ dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 2019 yılında ilâve 2.5 milyon istihdam sözlerini değerlendiren çalışma ekonomisi uzmanı Sinan Ok, Türkiye ekonomisinde her şeyin yolunda olduğunda dahi işsizlikte artışlar yaşandığını vurgulayarak, “Kriz ortamında işsizlik azalmaz. Zaten yapılan şey de istihdam değil. Sigortalı sayısı bir yıldır artmıyor ama İŞKUR ‘1 milyon işe yerleştirme yaptım’ diyor” değerlendirmesinde bulundu. AKP hükümetinin “işsizliği düşürmek istemediğini” söyleyen Ok, “Yeni istihdam alanları, fabrikalar, tarım-turizm, sanayi üretimi ile mümkün ama AK Parti bunu yapmadı” dedi.

‘İşsizlik yüzde 9.2’nin altına hiç inmedi’

Çalışma ekonomisi uzmanlarından Dr. Nail Dertli ise AKP iktidarları döneminde işsizlik oranının yıllık ortalama yüzde 10.3 olduğunu ve işsizliğin yüzde 9.2’nin altına hiç inmediğini hatırlattı. Dertli, geçmiş verilerden yola çıkarak, vaadin gerçekçi olmadığını ifade etti. Dertli, “2.5 milyon yeni istihdamla işsizlik oranı yüzde 5.7’ye düşer, işsiz sayısı yüzde 47 azalıp 1.9 milyona geriler. Bakan Albayrak’ın vaadi toplam istihdamda yüzde 9’luk artış anlamına geliyor. TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisinin son 10 yıllık performansında bu düzeyde bir artış yok. 2008-2009 krizinin ardından 2010 ve 2011 yıllarında sırasıyla yüzde 6 ve yüzde 6.4 oranında istihdam artışı yakalanabildi. Ekonomik krizin ‘teğet’ geçtiği 2009’da işgücü yüzde 3.5 oranında büyümesine rağmen istihdam artışı yüzde 0.1’de kaldı” yorumunu yaptı.

Etiketler: işsizlik
Okunma Sayısı: 1177
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı