"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

O plan şimdilik askıda

18 Mayıs 2019, Cumartesi 19:13
Merkez Bankası’nın İhtİyat akçelerİnden Hazİne’ye 40 mİlyar lİra aktarılma planının şİmdİlİk askıya alındığı İddİa edİldİ.

Merkez Bankası’nın (MB) ihtiyat akçelerinden Hazine’ye 40 milyar lira aktarılma planının şimdilik askıya alındığı iddia edildi.

İsmi gizli tutulan iki kaynaktan alınan bilgilere göre TCMB’nin yasal rezervlerinden Hazine’ye para aktarımı için yasa hazırlığından vazgeçti.

euronews’in haberine göre, geçtiğimiz hafta Hazine’ye beklenenden daha fazla verilen bütçe açığını rahatlatmak üzere 40 milyar liranın aktarılacağı açıklaması ekonomistlerce tepkiyle karşılanmıştı. Uzmanlar, uygulamanın MB’nin başka bir krize müdahale etme kabiliyetini zayıflatmasından endişelerini dile getirmişti.

PARA BASMANIN NETİCESİ NE OLUR? 

Ankara Üniversitesi’nden Ekonomi Profesörü Yalçın Karatepe uygulamanın “alışılmışın dışında” olduğunu söylemişti. Prof. Dr. Yalçın Karatepe, “Geçmişteki Merkez Bankası’ndan kısa vadeli avans kullanılmasından farklı olarak Hazine Merkez Bankası’na borçlanmadan, Merkez Bankası’nın para basmasıyla Hazine’ye kaynak aktarımı mümkün olacaktır. Bu da hem enflasyon, hem kurlar hem de bütçe açığını önümüzdeki dönemlerde ciddî şekilde sorgular hale getirecek bir uygulamadır.” değerlendirmesi yapmıştı.

Karatepe, bu 40 milyar liralık kaynağın yenilenen İstanbul seçimlerine (23 Haziran) kadar iktidar tarafından kullanılmasını beklediklerinin altını çizmişti.

GERİLİM SÜRER

Uzmanlar, Hazine’ye kaynak aktarımının 23 Haziran’a kadar bir defalık malî destek sağlayacağına, sonrasındaysa ekonomiyi daha da daraltacağına yönelik öngörüde bulunmuştu. Öte yandan, Türk Lirası son haftalarda yerel seçim sonuçlarındaki belirsizlikler ve seçimlerin beklenmedik şekilde yenilenmesi dolayısıyla yeniden baskı altına girdi. Uzmanlar piyasalardaki gerilimin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini söylüyor.

Okunma Sayısı: 2135
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı