"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sebze ve meyvede market vurgunu

18 Eylül 2017, Pazartesi
Mersin Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Münir Şen, sebze ve meyve sektörünün Türkiye’deki zincir marketlerin tekelinde olduğunu söyledi.

Mersin Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Münir Şen, sebze ve meyve sektörünün Türkiye’deki zincir marketlerin tekelinde olduğunu, fiyatların buralarda yüzde 750’ye varan farklara ulaştığını söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu işe çözüm bulabileceğini belirten Şen, Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba’yı Türkiye’nin birinci, Avrupa’nın ikinci ve dünyanın üçüncü büyüğü olan Mersin Hali’ne dâvet etti. Hal çıkışı 50 kuruş olan sivri biberin marketlerde 3 lira 75 kuruşa vatandaşa ulaştığına dikkat çeken Şen, “Bu marketler yaklaşık 30 bin şube ile sektörü kilitlemiş durumda. Üretici ve komisyoncular olarak bunlara ürünümüzü vermediğimiz takdirde ikinci bir şansımız kalmıyor. Fiyat ve finansal olarak bizlere sıkıntılar yaşatıp iflâsa sürüklüyorlar. Bu tekelin kırılması lâzım. Buna bakanlığın el atması lâzım. Ödeme ve fiyat istikrarında girişimde bulunulmalı. Türkiye’nin en büyük zincir marketlerinden bir tanesinde fiyat listesine bakıyoruz. Sivri biber, hal alış fiyatı 50 kuruş, market satış fiyatı ise 3.75 TL. Aradaki fark yüzde 750. Burada suçlu, komisyoncu mu yoksa marketler mi? Kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz” dedi.

‘’Fiyat farkı yüzde 200’’

Hal fiyatları ile tüketiciye ulaşan rakamlar arasında uçurumlar olduğunu kaydeden Şen, “Üreticinin hali içler acısı. Mersin halinde domates 50 kuruş ile 70 kuruş arasında işlem görüyor ve satılmıyor. Salatalık 70 kuruş ile 1 TL arası, patlıcan 70 kuruş, kabak 1 TL, sivri biber 1 TL, dolma biber 70 kuruş. Pazar satış fiyatlarında ise bu farklar en az yüzde 200. Şeftali 50 kuruş. Şeftali satılmıyor çöpe dökülüyor. İnsanlar 20 senede evlâtları gibi büyüttükleri ağaçları kesiyor. Domates tarlada kaldı. Daha ne kadar ucuza verebiliriz. Üretici bankaya borçlu, iflâslar çığ gibi büyüyor. Daha ucuza da yedirebiliriz. Vergiler sıfırlanıp desteklenirse, yatlara verdikleri 1 lira 95 kuruşluk mazottan üreticiye de verirlerse fiyatlarda da iyileştirme olacaktır” diye konuştu.

Etiketler: meyve, sebze, market
Okunma Sayısı: 2227
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • seyfettin

    18.9.2017 13:25:28

    efendim marketler akşamdan sabaha zam yapıyor denetleyen yok halini anlatacak kimsede yok bu marketler denetlenmeli

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı