"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Şeker fabrikalarının satışı kamu yararına değil'

09 Mayıs 2018, Çarşamba 16:35
Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) 5 şeker fabrikasının satışını onaylamasının ardından karara jet iptal davası geldi. Şeker-İş Sendikası, 5 şeker fabrikasının satışı nedeniyle kamunun 1 milyar 160 milyon lira zarara uğratıldığını söyledi.

Danıştay 13. Dairesi, Türkiye Şeker Fabrikası A.Ş.'ye ait 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesine ilişkin kararın iptal edilmesi yönündeki davayı reddetti.

 

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; Şeker-İş Sendikası, Danıştay 13. Dairesi'ne açtığı davada, 5 şeker fabrikasının satışı nedeniyle kamunun tam 1 milyar 160 milyon lira zarara uğratıldığını bildirdi. Dava dilekçesinde, halka ait fabrikaların belirli sermaye gruplarına aktarıldığı, özelleştirmenin gerçekleşmesi halinde halkın sağlığının tehlikeye gireceği uyarıları da yer aldı. Sendika, Danıştay'dan satış kararının iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istedi.

Her bir fabrika için ayrı ayrı dava açan Şeker-İş'in dava dilekçesinde, Kırşehir Şeker Fabrikası'nın 2011 yılındaki değerinin bile altında satıldığı, bu satış nedeniyle kamunun 241 milyon lira zarara uğratıldığı ifade edildi.

Kamu sağlığını tehdit eden tehlikeler

 

Aynı şekilde, satışların iptal edilmemesi halinde kamunun Bor fabrikasının satışından 168 milyon, Çorum fabrikasından 257 milyon, Yozgat fabrikasından 211 milyon ve Turhal fabrikasının satışından dolayı da 284 milyon olmak üzere toplam 1 milyar 160 milyon lira zarara uğratılmış olacağı bildirildi.

Fabrikaların satışının kamu yararına da olmadığına işaret edilen dilekçelerde, fabrikaların tek tek satılması nedeniyle şeker sektörünün ABD menşeli Cargill firmasının insafına terk edileceği, sektörün yabancılaşacağı ve kamu sağlığını tehdit eden tehlikelerin ortaya çıkacağı uyarısı yapıldı.

Danıştay'a açılan davada; Bor, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Turhal, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin iptali istenmişti.

Etiketler: Danıştay, şeker, iptal
Okunma Sayısı: 1662
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı