"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yabancılara konut satışı 2018'de rekor kırdı

16 Ocak 2019, Çarşamba 14:33
Yabancılara konut satışı 2018 yılında tüm zamanların rekorunu kırarak 40 bin sınırına ulaştı.

TÜİK verilerinden derlenen bilgilere göre yabancılara konut satışı geçen yıl her ay düzenli olarak artış gösterdi. Gayrimenkul ve bankacılık sektörünün yaptığı kampanyalar başta olmak üzere döviz kurlarındaki artışın da etkisiyle yabancılara konut satışı tarihi seviyelerini gördü.

Geçen yıl yabancılara konut satışı 2017 yıl sonuna göre yüzde 78,4 artarak 39 bin 663'e ulaştı. 2017 yılında 22 bin 234 adet konut satışı gerçekleşmişti.

Yabancılara geçen yılın ilk çeyreğinde 5 bin 298, ikinci çeyreğinde 6 bin 518, üçüncü çeyreğinde 12 bin 339 ve dördüncü çeyreğinde 15 bin 508 konut satıldı.

Türkiye genelinde 2018'de satılan konut sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,4 azalarak 1 milyon 375 bin 398 oldu.

Her 10 konuttan 2'sini Iraklılar aldı

Ülke uyruklarına göre yabancılara yapılan konut satışında, Irak vatandaşları 2018'de de zirvedeki yerini bırakmadı. Bu dönemde Iraklılara gerçekleştirilen 8 bin 205 adetlik konut satışı, toplam satışların yüzde 20,7'sini oluşturdu.

Geçen yıl Iraklıları 3 bin 652 konut yatırımıyla İranlılar, 2 bin 718 adetle Suudiler, 2 bin 297 adetle Ruslar, 2 bin 199 Kuveytliler, 2 bin 84 adetle Afganlılar Ruslar takip etti. 

"Yurt dışında yaşayan Türk yatırımcı etkili oldu"

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık da sadece Ortadoğu ve Körfez ülkeleri değil, yurt dışında yaşayan Türklerin de konut yatırımı yapmasının satış rakamlarını artırdığını söyledi.

Bunun da sektör açısından son derece sevindirici bir tablo olduğunu belirten Çulhalık, "Sektörüm gelişimi ve stokların eritilmesi açısından önümüzdeki dönemler için son derece umutluyuz." dedi.

Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdüssamet Bahadır ise yabancılara yapılan konut satışlarının 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 78,4 artarak 40 bin hedefini zorladığını belirterek, "Piyasayı canlandırmak için yapılan kampanyalar ve desteklerin de etkisiyle sektörün disipline olarak gelişmesini sürdüreceği konusunda hiç şüphe yok." ifadelerini kullandı.

Kar Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü da Körfez ülkelerinde yoğun talep geldiğini, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına da ciddi satışların yapıldığını ve bu tablonun gelecek dönemde daha da güzelleşeceğini dile getirdi.

AA

Etiketler: konut, satış, Türkiye, TÜİK
Okunma Sayısı: 926
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı