"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Namazda saf düzeni ve pandemi

Fatih Yokuş
18 Haziran 2021, Cuma
Koronavirüsüyle başlayan pandemi sürecinde en ilginç tedbirler camilerde uygulanmakta.

Caminin avlusunda, şadırvanında ve sohbetlerde mesafeye dikkat etmeyenlerin, namazda ‘sosyal mesafeye’ abartılı biçimde uymaları ve uymayanları uyarmaları tuhafıma gider.

Hatta bazı camilerde, imamların hızlarını alamayarak, “pandemi kurallarına!” uyma adına saf arasında iki, bazen üç kişilik boşluk bırakmaları “Kraldan fazla kralcı” olmalarıdır. 

Saf düzenini her ne kadar bilim kurulunun kararlarına uyma adına yapılsa da, Peygamberimiz (asm), sahabenin, tabiinin, mezhep imamlarının ve günümüze kadar icmâül ümmetin uygulamalarına aykırı yeni bir uygulama olduğundan bidâ’ olduğudur.

İslâmda bulaşıcı hastalıklarla mücadele etme metodu ve biçimi vardır. Bu da camilerde uygulanan korona tedbirleri ile farklı olduğudur.

Abdurrahman bin Avf (ra) rivayetle Peygamberimiz (asm): “Veba olan yere girmeyiniz ve veba olan bir yerden başka yerlere gitmeyiniz, oradan kaçmayınız.” (Buhari ve Müslim)

“Girmeyiniz, kaçmayınız” kuralı ile camideki abartılı mesafe tedbirleri arasında bağ kurmanın mümkün olmadığıdır.

Otobüste, uçakta, arabada, pazarda, AVM’lerde, sokaklarda, cami avlusunda ve benzeri yerlerdeki pandemi kuralı ile camideki uygulamanın farklı olması yanlış olduğudur.

Geçenlerde Diyarbakır’daki bir hastane camisinde öğle namazını kılmak istedim. Saf düzeni pandemi kurallarına (içime sinmese de) uygun oluşmuştu. İmam efendi bir saf daha boş bırakılmasını isteyince “sünnete uygun...” demeye kalmadan camiden çıkmak zorunda kaldım.

Bilim kurulunun kuralları koronayı bağlamaz. O herkese ve her kesime eşit davranır.

Camide pandemi kuralına uyarken işi abartmayalım. Vur derken, biz öldürmeyelim.

Sünnete uyma konusunda daha bir titiz davranalım.

Enes (ra) rivayetle Peygamberimiz (asm): 

“Saflarınızı düz tutunuz. Zira safların düz olması namazın tamam olmasını sağlayan hususlardan biridir.” (Buhâri, Müslim, Ebu Davut ve İbni Mâce)

Ebu Mesut (ra) rivayet: 

“Safları düz tutunuz. İleri geri durmayınız. Sonra kalplerinizde birbirinden farklı olur. Aklı başında ve bilgili olanlarınız benim arkamda, onlardan sonra gelenler daha arkada, daha sonra gelenler daha arkada dursunlar.” (Müslim, Ebu Davut, Tirmizi, Nesei ve İbni Mâce)

Okunma Sayısı: 1187
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Rauf Hakan

    18.6.2021 17:43:56

    Tebrike şayan bir yazı. Üzücü olan safta sosyal mesafeye aşırı bir şekilde dershanelerimizde de (malesef) uyulmamasıdır. Saf olurken sosyal mesafeye İlahi bir emir gibi dikkat edenler; yan yana sohbet ediyor, geliş gidişlerde beş kişi aynı taksiye biniyor... ama namaza gelince sosyal mesafeye uyarak saf oluşturuyor. Mağazalarda, hastanelerde, toplu taşıma araçlarına binerken veya inerken ve daha bir çok alanda sosyal mesafeyi unutan ehl-i din namazda sosyal mesafeyi ihmal etmiyor. Bazı imam efendiler de eskiden "safları sık ve düzgün tutun" ikazının yerine "maskenizi burnunuzu kapatacak şekilde düzgün takın" diyerek; alın ve burnun secdeyle temasında, burnun temasını engelliyor.

  • Zekeriyya Kocalan

    18.6.2021 17:21:26

    İslamda bulaşıcı hastalıklarla mücadele metodu; ilim adamlarının dediğini yapmaktır. Asırların tecrübesinden yararlanmaktır. Bu zikredilen hadise zıt değildir. Camilerde ki sünnet olan, normal zamanlara aittir. Şimdi sünneti uygulamak sünnete uymamaktır. şimdi sünnet safların arasını açık tutmaktır. çünkü hastalık bulaşma riski var. tedbir sünnettir. Camilerimizde ki tedbir her tarafta uygulansaydı, hastalık çoktan biterdi. diğer yerlerde ki ihmallerimizin faturasını ağır ödüyoruz.

  • Ali

    18.6.2021 14:18:32

    Bu titizliğin rağmına bir keyfçilik başladı. Pencereleri kapatıp kılımayı açmak!

  • Rasim

    18.6.2021 11:08:52

    Zaten kalpler çoktan ayrık hale gelmişti. Bu düzen sadece dışa yansıması oldu. Allah bize merhamet etsin.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı