"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rahmetin semereleri (2) Kekik

Feyzullah ERGÜN
17 Mayıs 2016, Salı
Kullarını çok seven ve kendini onlara sevdirmek isteyen, sonsuz rahmet sahibi olan, Zât-ı Zülcelâl (c.c.), adeta İlâhî acil yardım malzemeleri ile yeryüzü eczahanesinde bizlere şifa desteğini, kesintisiz ve bol miktarda, fiyatı şükür olmak üzere in’am ve ihsan etmektedir. Bu deva ve şifa yüklü yeşilliklerden birisi de kekik’tir.

Anadolu topraklarında 40 kadar çeşidi yetişen ve çeşitli sahalarda kullanılmak üzere yetiştirilip ticareti yapılan kekiğin insan sağlığında sık sık başvurulan bir bitki ilâçtır. Sayısız faydaları bulunan bu mucize bitkinin, kimyasal muhteviyatı ile kullanıldığı korunma ve tedavi alanlarını sıralamaya çalışacağız.

“Kekik, uçucu yağlar ‘timol’, ‘karvakrol’, ‘rosmarinik asit’  ve ‘ursolik asit’ adı verilen maddeleri ihtiva eder. Bu maddeler sayesinde, kuvvetli mikrop öldürücü ve antioksidan etki gösterir. Serbest radikallerin sebep olduğu zararları engeller, hastalıklara karşı direnci arttırır. Yaşlanmayı geciktirir. Kekiğin içerdiği karvakrol maddesinin, tümörlerin gelişimini yavaşlattığı gösterildi. karvakrol kanser hücrelerini intihara (Apopitosis) sürüklüyor, böylece kanser gelişimini durduruyor. Size bir müjde daha; Türkiye’de yetişen kekik türlerinde, ağırlıklı olarak karvakrol maddesi bulunuyor.” (1) Ayrıca sindirimi kolaylaştırıcı özelliği bulunmaktadır. Solunum yolları enfeksiyonları ve soğuk algınlığında faydalı olup, hastalıklara karşı direnme gücünü arttırır. Vücut ve hafızayı kuvvetlendirir, LDL (kötü) kolesterolü de düşürür. Hamile bayanlar ile guatr hastalarının kullanması sakıncalıdır. Bundan başka sindirim sistemi rahatsızlıklarından; midede meydana gelen gaz şişkinliği ve bağırsak spazmlarını (sancı) çözer. Sindirimi ağır olan yemeklerin sindirimini kolaylaştırır, her türlü mide bulantısını keser. Kan şekerini düşürmede etkilidir. Yorgunluk, halsizlik durumlarıyla eklem ağrılarında  destek sağlar.

“2010 yılında Phytomedicine adlı bilimsel yayında yer verilen çalışmada, araştırmacılar şu sonuca varıyor. Kekiğin aktif maddesi karvakrolün metastatik (yayılıp, başka organlara yerleşme eğilimi olan) meme kanseri hücreleri üzerinde etkili olduğunu açıkça gösteriyor, bu madde kanser tedavisinde potansiyel öneme sahip olabilir. Yine 2012 yılında yayınlanan California Üniversitesi Beslenme Bilimi ve Toksikoloji Bölümü’nde yapılmış ABD kaynaklı çalışmada da, kekikteki bir başka bileşik olan timolün kanser hücreleri üzerindeki etkisi incelendi; kullanılan kanser hücresi, patolojide  ‘melanoma’ olarak adlandırılan oldukça agresif (saldırgan) bir cilt kanseri hücresi ve bu deneyde timolün bu kanser hücreleri üzerinde sitotoksik (öldürücü) etki gösterdiği ortaya konuldu. Portekiz kaynaklı başka bir çalışmada, kekikteki urosolik asit ve oleanolik asit kalınbağırsak kanseri hücreleri üzerinde güçlü bir etki gösterdiği klinik olarak gözlendi.”(2)

Kekikle ilgili ilmî çalışmalar birçok merkezde devam etmekte olup, sevindirici haberler zaman zaman duyurulmaktadır. Yalnız yüksek tansiyonlular ve kalp hastaları, abartmadan dikkatli kullanmalıdırlar. Kekiğin faydalı olabilmesi için taze olması, cam kavanozda saklanması, tadı, rengi ve keskin kokusunu kaybetmemiş olması gereklidir. Bayatlamış ve rengi kaçmış kekiğin faydası olmayacağından, çöp hükmünde işlem görmelidir.

Kekik çeşitli şekillerde kullanılır. Toz halinde yemek, çorba ve salatalarda kullanıldığı gibi, ‘sağlıklı yaşamak için, çay şeklinde aşağıdaki tarifle kaynatılıp içilebilir.

1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı yeşil çay, 2 bardak kaynar su, demliğe konup, kapağı kapatılarak 10 dakika bekletilir. Günde 1-2 bardak içilmelidir.’’ (3)

Faydalı bir karışımla yüksek antioksidan etki sağlanabilir; 250 gram çiğ yer fıstığı içi (küflü olmamasına dikkat edilmeli), 50 gram kurutulmuş kekik, isteğe bağlı 2 yemek kaşığı kırmızı pul biber karıştırılarak, öğütülür. Bu karışımdan kahvaltıda 1-2 tatlı kaşığı bir miktar zeytinyağıyla karıştırılarak yenmesi faydalı olacağı kanaatindeyim. 

Sağlıklı sofralar için mutfaklarımızda kekiği bulundurmalı ve tüketmeye dikkat edilmelidir.

SAĞLICAKLA KALIN.

Dipnotlar: 

1) Dr. Ümit AKTAŞ, İlaçsız Yaşam, s. 100, Hayykitap 2015

2) Uzm. Dr. Elif GÜVELOĞLU, Kanser İyileşir, s. 200 Hayykitap 2015

3) Dr. Ümit AKTAŞ, İlaçsız Yaşam s.100, Hayykitap 2015

Okunma Sayısı: 2099
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı