"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rahmetin tıp ilmine yansımaları (6)

Feyzullah ERGÜN
04 Şubat 2019, Pazartesi
Günümüzde gittikçe artış gösteren hastalıkların, sağlıksız ve düzensiz beslenme sonucunda yayıldığı bir gerçektir.

Bunun temelinde, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO), çeşitli kimyasal maddelerin karışımı ile sağlıklı beslenme amacından uzaklaştırılan, besin maddelerinin hayatımıza yoğun şekilde girmesiyle, gittikçe yükselen oranlarda hayatı tehdit eden çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. 

Bu konuda bilinçlenmenin yanında, mutfağımızın ve dolayısıyla sağlığımızın, meydana gelebilecek olumsuzluklardan ve toksinlerden korunabilmesi için, bazı destek uygulamalardan faydalanmamız önem kazanmaktadır. Tedavi amacı olmayan, sadece korunma ve destek amaçlı olan bazı uygulamaları, tesbit etmeye devam ediyoruz.

MİDE HASTALIKLARI: İ’lem; mide bedenin havuzudur. Sağlıklı sindirimi sonucunda, vücut sağlığının iyi olacağı, sindirim bozukluğu dolayısıyla, zararlı maddeler meydana gelirse, bünyenin genel sağlığının fesada uğrayacağı bilinmelidir. Midenin hastalığı, bütün hastalıkların başlıca sebebidir. Mide fonksiyonlarının sağlıklı şekilde gelişmesi ve devam etmesi için, zencefil ile karabiber eşit miktarda alınarak, karıştırılıp toz haline getirilir. 

Elde edilen bu karışımın toplamı kadar nebat şekeri veya hakikî süzme balla karıştırılır. Bu karışımdan sabah aç karna, akşamları da uykudan önce birer tatlı kaşığı yemeye devam edilir. Hazırlanan bu destek karışım ayrıca, balgam salgılanmasını keser. Vücutta biriken zararlı maddelere karşı, antioksidan etkisi de bulunmaktadır. Ağız kokusunu güzelleştirdiği gibi, sesi de düzenler. Cildi güzelleştirir. Hafızayı güçlendirerek, unutkanlığın giderilmesine destek sağlar. Mide fonksiyonlarını düzenleyen bir başka nimet ise, nar ve organik şartlarda hazırlanmış nar suyudur. Ayrıca baş ağrılarına da fayda sağlar. 

Midede meydana gelen ağrılar için, eşit miktarda hafif kavrulmuş kimyon ile kereviz tohumları alınarak, toz haline getirilir. Her gün aç karna bir tatlı kaşığı miktarı, su ile içilir. Bu uygulamaya üç gün devam edilir. Bi iznillah şifa verecektir.

KALP HASTALIKLARI: Bir miktar karanfil, yeteri kadar nebat şekeri ile karıştırılarak, toz haline getirilir. Her gün sabah akşam, yarım çay kaşığı ölçüsünde, koyun sütü ile birlikte içilir. Denenmiş ve faydaları görülmüştür. Ayrıca bir miktar üzerlik tohumu toz haline getirilerek, ılık zeytinyağına karıştırılır. Aç karna üç gün yenir. Bi iznillah faydaları görülmüştür. Kalp hastalıklarında başka bir uygulama da, bir miktar karnabahar suda eriyinceye kadar pişirilir. Ondan sonra üzerine ev sirkesi ilâve edilerek, biraz daha pişirilir. Günde bir defa aç karna içilir. Bu uygulamaya 7 gün devam edilir. Asr-ı Saadette, Kureyşin meşhur tabibi HARİS, kalbinde ağrısı olan insanlara tavsiye ettiği, çörekotunun toz haline getirilerek, hakikî bal ile karıştırıldıktan sonra, ağrısı olana, üç gün yedirilmesi idi. Bir kolay uygulama da, 2-3 adet turp, parçalara bölündükten sonra, üzerine su konarak, pişirilir. Piştikten sonra suyu süzülerek, aç karna içilir. Kalp sağlığı için başka bir uygulama ise, bir miktar çörekotuna, az miktarda karabiber karıştırılarak toz haline getirilir. Süzülmüş hakikî balla macun yapıldıktan sonra, her gün aç karna bir tatlı kaşığı miktarı yenir.

KARACİĞER HASTALIKLARI: Akır-ı karha alınarak, toz haline getirildikten sonra, hakikî süzme balla karıştırılır. Destek sağlayan bu karışımdan, her gün yenir. 

Bir başka uygulama ise, Hindiba’nın dal ve yaprakları, Besbase ile pişirildikten sonra süzülür. Her gün bir çay bardağı içilir. İçerken bardağın içine, bir çay kaşığı tatlı badem yağı karıştırılmalıdır. 

BÖBREK HASTALIKLARI: Çörekotuna, az miktarda üzerlik tohumu karıştırılıp, toz haline getirilir. Bu karışım turp suyu ile yoğurulur. Günde 1-2 defa aç karna, 7 gün yemeye devam edilir. 

DALAK HASTALIKLARI: Çörekotu, ev sirkesinin içine konarak, pişirilir. Piştikten sonra, akşamdan sabaha kadar bekletilir. Aç karna içilir. Bu uygulamaya 7 gün devam edilir. Dalak hastalıklarında, kereviz suyunun içilmesi, bi iznillah önemli destek sağlar.

Akciğerlerden kaynaklanan öksürüklere karşı, etkili desteklerden olan, kabak çekirdeğinin hafif kavrularak, nebat şekeri ile karıştırılıp, toz haline getirildikten sonra, yenmesi fayda sağlar. Ayrıca tek başına hakikî süzme bal, öksürüğün kesilmesine yardımcı olur. 

Günde birkaç hurmanın yenmesi, öksürük nöbetlerini ve şiddetini dindirir. Öksürük sıkıntılarını rahatlatmak için, sarımsak yenmesi fayda sağlar. Bilhassa alerjik kaynaklı öksürüklerde, meyankökü özü veya çayının içilmesi, öksürüklerin kesilmesine yardımcı olur.

İlerleyen yaşlarda insan sağlığını olumsuz etkileyip, yaşama kalitesini düşüren hastalıkların başında, idrar yolları hastalıkları ve sıkıntıları gelmektedir. İnsanların ibadet hayatını da sıkıntı ve üzüntülerle, karşı karşıya getiren bu hastalıklardan birisi de, idrarı kontrol altına alamamaktır. Mesanede birikmesi gereken idrarın, farkına varılmadan kendi kendine akmasının, alışılmış bir hale gelmesidir. Bu durum genelde mesane kaslarının gevşemesiyle meydana gelir. Bu sıkıntıya destek için, bir miktar ev sirkesinin içine nohut konup, üç gün bekletilir. Yumuşayan nohutlar yenir, sirkesi de içilir. Denenmiş ve faydası görülmüştür. Bu durumlarda ayrıca bir avuç palamut alınarak, kabukları soyulur. Bir litre suyun içine konarak, kaynatılır. Soğuduktan sonra, birkaç defada içilir. Ayrıca palamut soyularak, toz haline getirildikten sonra, her gün bu tozdan bir yemek kaşığı miktarında yenir. Bu haliyle de, denenmiş ve faydası görülmüştür. 

Bu amaçla kestane yemeye devam etmek de yararlıdır. İdrar yaparken zorlanma ve prostat belirtilerinin ortaya çıkması durumunda, birkaç diş sarımsak iyice ezildikten sonra, zeytinyağına karıştırılır. 

Mayalı tam buğday ekmeği batırılarak, aç karna yenir. Bu uygulamaya üç gün devam edildiğinde, bi iznillah faydası görülecektir.

İdrar yollarındaki sıkıntıları rahatlatan, kolay bir uygulama da, 250 cc. sütün içinde, orta boy bir turp dilimlenerek, kaynatılır. Sabah aç karna yenir. Roka veya su teresi tohumları da, aynı etkiyi göstererek, fayda sağlar. İdrar yollarındaki küçük taşları düşürmek için, bir miktar tereyağı, bal, ezilmiş sarımsak iyice karıştırılır. Ayrıca içine çörekotu, üzerlik tohumu ve kimyon toz haline getirilerek, karıştırılır. Üç gün aç karna yemeye devam edilirse, bi iznillah faydası görülecektir.

SAĞLICAKLA KALIN.

Okunma Sayısı: 3019
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı