"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

9 milyon kişi e-Devlet şifresini unuttu

29 Ocak 2016, Cuma 14:18
e-Devlet Kapısından hizmet verilmeye başlandığı 2008 yılından 2015 yılı sonuna kadar unutma sebebiyle tekrar şifre alan vatandaş sayısı 9 milyon 262 bin 527 oldu.

e-Devlet'i aktif kullanan vatandaşların sayısı 25 Aralık 2015 itibariyle 25 milyon 580 bin 442 kişi olarak belirlendi. 33 milyon 253 bin 32 kişi ise henüz e-Devlet Kapısını kullanmıyor. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun 'e-devlet sistemi'ni kullanan vatandaşlara ilişkin soru önergesine cevap verdi. e-Devlet Kapısını (turkiye.gov.tr) aktif kullanan vatandaşların sayısının 25 Aralık 2015 itibariyle 25 milyon 580 bin 442 kişi olduğunu dile getiren Yıldırım, anlık olarak artan bu sayının 'turkiye.gov.tr' adresinden herkese açık olarak sürekli duyurulduğunu ifade etti.

Bu sistemin 15 yaş üzeri kullanıcılara hizmet sağladığını belirten Yıldırım, "TÜİK tarafından 31.12.2014 itibariyle yayınlanan verilere göre 15 yaş üzeri olup e-Devlet Kapısını kullanabilecek yaşta bulunan vatandaş sayısı 58 milyon 833 bin 474 kişidir. 25 Aralık 2015 itibariyle e-Devlet Kapısını kullanan vatandaş sayısı olan 25 milyon 580 bin 442, bu rakamdan düşüldüğünde 33 milyon 253 bin 32 kişinin henüz e-Devlet Kapısını kullanmadığı anlaşılmaktadır. Ancak TÜİK rakamları 2015 yılı sonu değerlerini göstermediğinden hesap yaklaşık bir değer göstermektedir. e-Devlet Kapısından hizmet verilmeye başlandığı 2008 yılından 2015 yılı sonuna kadar unutma nedeniyle toplam tekrar şifre alım sayısı 9 milyon 262 bin 527 adettir. Ücretsiz şifre alımı ve yenileme yöntemleri sayesinde bu sayı yıllar içerisinde azalma ve sıfırlanma eğilimindedir." diye konuştu. 

e-Devlet Kapısına giriş için çeşitli yöntemlerin mevcut olduğunu dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti: "Her yöntemin vatandaşlara maliyeti sıfır ile iki Türk Lirası arasında değişmektedir. Örneğin entegrasyonun tamamlamış 12 finans kuruluşunun internet bankacılığı şifreleri kullanılarak e-Devlet kapısına hiçbir ücret ödemeksizin giriş yapılabilmektedir. Ayrıca e-imza ve mobil-imza kullanıcıları da e-Devlet Kapısına herhangi bir ek ücret ödemeden giriş yapabilmektedir. Ancak bu yöntemleri tercih etmeyen vatandaşlarımız ise PTT şubelerine giderek şifre zarfı temin edebilmektedirler. Bu işlemin maliyeti ise 2 Türk Lirasıdır.

Şifre unutulması durumunda ise vatandaşlarımız e-Devlet Kapısına girişleri sırasında cep telefon numaralarını sisteme eklemeleri ve doğrulamaları halinde yeniden şifre almak için herhangi bir ücret ödemelerine gerek yoktur. Ancak bu kaydı yapmak istemeyen ve internet bankacılığı, e-imza ve mobil imza gibi seçenekleri kullanmadan tekrar PTT şubelerine gitmeyi tercih eden vatandaşlarımızın ise tekrar şifre zarfı alırken 4 TL ücret ödemeleri gerekmektedir. Burada amaç ücretsiz yeniden şifre edinme yöntemlerini kullanmaksızın sürekli kâğıda basılı yeni şifre temin etmeye eğiliminin önlenmesi yoluyla ağaç vb gibi doğal kaynaklarımızın ve çevrenin korunmasıdır.

Yine mevcut ücretsiz giriş yöntemlerinden olan e-kimlik kartlarının, ülke geneline dağıtımı sonrasında diğer tüm alternatif giriş yöntemleri tali duruma geçecektir. Bugün e-Devlet Kapısına giriş için ücretsiz pek çok yöntem mevcuttur. Ancak e-Devlet Kapısının ilk açıldığı dönemdeki teknolojik imkânlar, PTT şubeleri kanalıyla basılı şifrelerin dağıtımını ve kimlik tespitinin Kamu görevlilerince yapılmasını güvenlik açısından zorunlu kılmaktaydı. e-Devlet Kapısının bu ilk erişim yöntemi, şifre basım giderleri, ofis kiraları ve personel maliyetleri gibi önemli parasal maliyetler yanında; harcanan kâğıt, mürekkep ve enerji nedeniyle çevre açısından da tercih edilmeyen ve mecburi bir faaliyetti. Unutma vb. gibi nedenlerle bu yöntemin tekrarlı kullanımının yaygınlaşması istenmediğinden ücretsiz giriş ya da yenileme yöntemlerinin geliştirilmesini takiben PTT'den basılı şifre temini kanalının caydırıcı olarak maliyetli tutulması uygulamasına devam edilmektedir.

Vatandaşların e-Devlet Kapısı kullanımı ile tek bir defa dahi devlet dairelerine gitmekten tasarruf etmesi toplu taşım ücreti açısından dahi şifre edinim maliyetinin iki katını vatandaşımızın cebinde bırakmaktadır. Yani e-devlet Kapısı şifresinin temini en kötü senaryoda dahi ilk kullanımda kendini amorti eden doğru bir yatırımdır."

Etiketler: e-devlet
Okunma Sayısı: 1024
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı