"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bin yıllık ahdimizi bozmayalım

24 Eylül 2017, Pazar 00:40
​Kuzey Irak Kürt Bölgesi'ndeki referandum tartışmaları devam ederken, bir çağrı da ilim camiasından geldi.

UYARMAK KARDEŞLİK BORCUMUZ

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof.Dr. Zekeriya Kurşun, bölgedeki Kürthalkına seslenerek, “Bugün sözde 100 yıllık bir halüsinasyon adına, bin yıllık misakı, bin yıllık anlaşmayı, bin yıllık ahdi bozmayın. Bu, doğrudan doğruya bin yıllık genetik kültürümüzün talebidir, arzusudur ve onları uyarmak, bizim kardeşlik borcumuzdur” dedi.

BAĞIMSIZlIK BİRlİKTEDİR

Kurşun, bölge dengelerinin, bağımsız bir Kürt devletinin yaşamasına izin vermeyeceğini de vurgulayarak, “Kürt kardeşlerimize diyoruz ki gelin, kardeşlerinizle beraber paylaşmayı öğrenin ve gerçek bağımsızlığın bölünmekte değil, birlikte olduğunu bilin” diye konuştu.

***

İlki 19 Mayıs 1924’te, Musul meselesi ve Türkiye ile Irak arasındaki sınırın çözüme kavuşturulması amacıyla Türkiye ile İngiltere arasında gerçekleştirilen Haliç Konferansı’nın ikincisi, çeşitli sivil toplum örgütlerinin destekleriyle Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi.

Burada konuşan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun Kuzey Irak’taki referandum için Kürtlere seslendi.

Ey Kürtler, bugün sözde 100 yıllık bir halüsinasyon adına, bin yıllık misakı, bin yıllık anlaşmayı, bin yıllık ahdi bozmak üzeresiniz. Beraber yaşadığınız Türkler, Türkmenler, Araplar, Ezidilerden, bir maceraperestin siyasi ihtirasları uğruna ayrılmaktasınız” ifadelerini kullandı.

“1924-2017 Musul Meselesi” başlıklı konferansta konuşan Prof. Dr. Kurşun, toplantının neredeyse bir asır sonra yeniden yapıldığına dikkati çekti. İlk konferans toplandığında Musul meselesinin tarafının İngilizler olduğunu hatırlatan Kurşun, bugün ise muhatapların Kürtler olduğunu ifade etti. Bölgede son dönemde yaşananların sorumlularını, “siyasi birtakım emellerle istikbal arayışı içerisine girmiş maceraperestler” diye nitelendiren Kurşun, Kürtlere seslenerek, “Onlara sırtınızı dönmektesiniz. Bu dönüş sadece ve sadece küçük bir aile kavgası olmayacak.

Maalesef Kürtleri ateşe sürükleyecektir. Ey Kürtler, bu maceranın peşinden giderseniz, dünyada cehenneminizi yaratmaktasınız. Biz bunu istemiyoruz. Biz burada Haliç Konferansı’ndan şu mesajı vermek istiyoruz: Kürtler barış ve güven içerisinde hak ettikleri şekilde yaşamaya devam etmeliler. Onları o tehlikeye, ateşe atan zihniyetin karşısında durmak gerekir ki kendileri bu cehennemden kurtulsunlar. Bu bir tehdit değildir. Bu bir milliyetçi refleks de değildir. Bu, doğrudan doğruya bin yıllık genetik kültürümüzün talebidir, arzusudur ve onları uyarmak, bizim kardeşlik borcumuzdur. Vicdanî borcumuzdur.” dedi.

“BAĞIMSIZLIK BÖLÜNMEKTE DEĞİL BÜYÜMEKTE”

Kurşun, bölge dengelerinin, bağımsız bir Kürt devletinin yaşamasına izin vermeyeceğini de vurgulayarak, Suriye ve Irak’ın bütünlüğünün sağlanmasının da bölge dengeleri açısından imkânsız olacağını savundu. Kurşun, “Kürt kardeşlerimize diyoruz ki gelin, kardeşlerinizle beraber paylaşmayı öğrenin ve gerçek bağımsızlığın bölünmekte değil, büyümekte olduğunu bilin.” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu ise hem Ankara Anlaşması hem de Lahey Adalet Divanı kararlarına göre Musul’un Türkiye’ye verilmesi gerektiğini söyledi. Kuzey Irak’taki referandum konusunda da hala geri adım atılma ihtimali olduğunu değerlendiren Sofuoğlu, “Geri adım atılmazsa bölgeyi kan bürüyecek. Türklerin, Kürtlerin, Arapların savaştığı, Batılıların seyrettiği bir ortamla karşı karşıya geleceğiz. Ama asla ve asla burada bağımsız bir devlet olamayacak.” dedi. Sofuoğlu, ABD ve İngiltere’nin referandum konusunda Türkiye, rusya ve İran’ın kesin tavrının ardından geri adım attığını, Türkiye’nin bölgedeki bu kararlı tutumunu sürdürmesi gerektiğini kaydetti.

***

İş dünyası endişeli

Kuzey Irak’ta bağımsızlık referandumuyla ilgili gelişmeler bölgedeki iş dünyasını endişelendiriyor.

Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nevaf Kılıç, gelişmelerden dolayı Habur sınır kapısı’nın kapatılmasından endişe ettiklerini belirterek, “Bu durum Mersin’den başlayarak Habur’a kadar bütün illeri etkiler. Sıcak para getiren ihracatımız sekteye uğrar, büyük bir sıkıntıya yol açar” dedi.

Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Münir Şen, kapıya dayanan Kuzey Irak’ta bağımsızlık referandumunun, Irak pazarına ambargo olarak yansımasının kendileri için büyük tehdit olduğunu belirterek, sektör olarak endişelendiklerini söyledi.

Etiketler: kuzey ırak, referandum
Okunma Sayısı: 3426
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı