"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gazeteler zor durumda

16 Ağustos 2018, Perşembe 23:52
DİSK Basın-İş, son dönemde TL’nin dolar ve diğer para birimleri karşısındaki değer kaybının gazeteleri de etkilediğini bildirdi.

Gazetelerin kâğıt sıkıntısı çektiğinin bildirildiği açıklamada, “Ulusal gazeteleri basan matbaalarda büyük çapta işten çıkarmalar gündeme gelecek” denildi. DİSK Basın-İş, “TL’deki değer kaybı, basın yayın ve gazetecilik sektörünü etkilemesi emekçilerin değil AKP politikalarının ve tek adam rejiminin sonucudur” ifadesine yer vererek, “Bir dönem pırlanta, mücevher, yat, tekne gibi mallarda ÖTV kaldırıldıysa kâğıda da KDV muafiyeti getirilmelidir” talebinde bulundu. TL, dolar ve diğer para birimlerinde ciddî bir kayıp yaşarken son günlerde Merkez Bankası ve ekonomi çevrelerinin adımlarıyla nefes almaya başladı. DİSK Basın-İş’ten döviz kuruyla bağlantılı olan kâğıt alımıyla ilgili olarak şu açıklama yapıldı: “Dövizdeki dalgalanma ve TL’nin değer kaybı basın yayın ve gazetecilik sektörünü de vurdu. Somut durumda Dolar ve Euro’ya endekslenen kâğıt fiyatları da dövizdeki artışla birlikte fırladı. Öyle ki kâğıt fabrikaları kâğıt almamaya stoklarından harcamaya başladı. Küçük ve orta ölçekli matbaalar da stokları olmadığı için kâğıt bulmakta zorlandı. 14 Ağustos itibariyle birçok şehirde kâğıt satışı neredeyse olmadı. Bu süreç günlük gazeteleri de etkileyecek.

Büyük çapta işten çıkarmalar gündeme gelecek

Ulusal boy bir gazetenin ortalama baskı maliyeti 2017 Kasım ayında 0,1 Euro idi. Bugün de 0,1 Euro. Yani 45 kuruş olan gazete artık 80 kuruşa mal oluyor. Bu durum gazete başına 35 kuruş maliyet artışı anlamına gelmektedir. Birçok ulusal gazeteye zam gelmesi işten bile değil. Ayrıca bu ulusal gazeteleri basan matbaalarda büyük çapta işten çıkarmalar gündeme gelecektir. Kâğıt fiyatlarındaki artışın temel nedenlerinden biri de AKP’nin özelleştirme politikalarıdır. Eğer SEKA satılmamış olsaydı, kâğıdın hammaddesi olan selülozu üretebilecek ve bugün kağıt fiyatları çok daha düşük olacaktı. Piyasa şahsi menfaatleri uğruna kâğıdı karaborsaya sokacak tacirlerin eline kalmayacak, piyasada kâğıt sıkıntısı da yaşanmayacaktı. Kâğıt fiyatlarındaki artış bir yandan da halkın haber alma hakkını savunan ve reklâm geliri olmayan az sayıdaki gazetenin de fiyatlarına zam yapmasını beraberinde getirecektir. Halkın gerçeği öğrenme hakkı da bu süreçte zedelenecektir.”

Etiketler: gazete, basın, baskı
Okunma Sayısı: 2258
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı