"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Görülmemiş zulüm

16 Mart 2019, Cumartesi 01:40
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Çin’de yaşanan insan hakları ihlalleri ve özellikle Uygur Türklerine uygulanan zulmün, “1930’lU yıllardan beri görülmediğini” açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yıllık yayınlanan “İnsan Hakları Uygulamaları Üzerine Ülke Raporları” hakkında, İran, Güney Sudan, Nikaragua’da insan hakları ihlâllerin olduğunun altını çizerken, “Çin’in bu konuda ayrı bir kategoride olduğuna” dikkat çekti.

Dışişleri Bakanlığı’nın İnsan Hakları ve Demokrasi bürosu başkanı Michael Kozak, Avrupa’da 1930’lu yıllarda Yahudilere uygulanan baskı rejimine atıfta bulunarak, “Bana göre o dönemden bu yana böyle bir şeyle karşılaşmamıştık” ifadelerini kullandı.

‘DNA’ları değiştirilmeye çalışıyor’

Kozak konuşmasının devamında, “Milyonlarca insanın kamplara toplanması, orada işkence altında tutulması, kültürlerinin, dinlerin unutturulmaya çalışılması, DNA’larının değiştirilmesi anlamına geliyor. Bu gerçekten çok korkunç bir durum” diye konuştu. Çin’in ilk başta kampların varlığını inkâr ettiğini hatırlatan Kozak, “Pekin yönetimi daha sonra bu kampların varlığını itiraf etti, ama bunların bir tür eğitim merkezleri olduğunu ve katılanların gönüllü olduğunu iddia etmişti” dedi. Kozak, “Bu iddiaların, bizim ve diğer uluslar arası kurumların incelemeleriyle uyuşmadığı konusunda Pekin yönetimini uyardık. Orada dünyadaki en büyük insan hakları ihlâllerinden biri yaşanıyor” diye konuştu. Salı günü Sincan eyaletinin valisi Shohrat Zakir, bu kampların insanlara iş bulabilmeleri için uzmanlaşma eğitimi verdiğini iddia etmişti.

ABD’den yaptırım sinyali

Amerika Birleşik Devletleri Doğu Türkistan’da Müslüman Uygurlara karşı işlenen insan hakları ihlâllerinden dolayı Pekin’e yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. Bölgede yaşananları “çok büyük bir insanlık ayıbı” olarak nitelendiren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino, Çin’e bu tür politikalara son vermesi ve keyfi olarak tutuklanan kişilerin serbest bırakılması yönündeki çağrılarımızı sürdüreceğiz.” dedi. Sözcü ayrıca insan hakları ihlâllerini gerçekleştirenlere karşı doğrudan yaptırım ve cezalar getirileceğinin de altını çizdi. Euronews’in haberine göre, geçtiğimiz hafta da Amerika Birleşik Devletleri Dinî Özgürlükler Büyükelçisi Sam Brownback, Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine uyguladığı ‘zulmü’ durdurması çağrısında bulunmuştu.

Etiketler: doğu türkistan
Okunma Sayısı: 3292
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı