"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İşkur'da 'TYP' oyunu: "İşsizliği düşük gösteriyorlar"

31 Mart 2019, Pazar 09:08
"Türkiye’deki istihdam politikalarının işsizliği önleyemediğini düşünen danışmanların oranı yüzde 16.7"

İşkur’un "iş ve meslek danışmanları" ile yapılan bir araştırmada, danışmanların işsizlik konusundaki yargıları üzerine dikkati çeken sonuçlar ortaya çıktı. 22 “iş ve meslek danışmanı” ile yapılan araştırmada, Türkiye’deki istihdam politikalarının işsizliği önleyemediğini düşünenlerin oranı yüzde 16.7 çıktı. Toplum Yararına Programı (TYP)’nı eleştiren danışmanlardan biri, "Bu kurumlarda temizlikçi olmak için bile siyasiler devreye girebiliyor. Bu kişilerin sigortası yatırıldığı için işsizlik rakamları düşük sayılıyor" dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü akademisyenleri Doç. Dr. Barış Seçer ve araştırma görevlisi Efe Çınar, 2018 yılında yaptıkları “İş ve Meslek Danışmanlarının Bakış Açısından İşsizlik ve Danışmanlık” isimli çalışmayla danışmanların işsizlikle ilgili yargılarını mercek altına aldılar. Araştırmaya, Türkiye İş Kurumu(İŞKUR) bünyesinde çalışan ve görevi işsizlere, mesleki becerilerine en uygun işi bulmak olan 22 “iş ve meslek danışmanı” katıldı. Danışmanlar, isimleri yerine numaralandırıldılar.

"TYP’liler istihdam içinde gösterilip işsizlik düşük sayılıyor"

Araştırmaya göre, Türkiye’deki istihdam politikalarının işsizliği önleyemediğini düşünen danışmanların oranı yüzde 16.7… Danışman 11, İŞKUR’un uyguladığı istihdam politikalarının yanlış olduğunu ifade ederek, “İstihdamın siyasi ayağı olarak kullanılan bu kurumda gerçekten gerekli meslek edindirme kursları açılmamaktadır” dedi. İŞKUR’un, belediyeler, Milli Eğitim Bakanlığı vb. kamu kurumlarına 6 ile 9 ay gibi sürelerle geçici işçi alımı yapan Toplum Yararına Programı (TYP)’nı da eleştiren Danışman 11, şunları söyledi, “Bu kurumlarda temizlikçi olmak için bile siyasiler devreye girebiliyor. Bu kişilerin sigortası yatırıldığı için işsizlik rakamları düşük sayılıyor.”

Danışman 11’in sözünü ettiği, kısa adı TYP olan “Toplum Yararına Program”, seçim öncesi istihdamı geçici olarak arttırmak için kullanılacağı iddiasıyla gündeme gelmişti. TYP şöyle işliyor: İŞKUR, kişileri asgari ücret ve sigorta karşılığında temizlik, park düzenlemesi, okullarda bakım onarım gibi işlerde istihdam ediyor. Bu kişilerin ücreti İşsizlik Fonu’ndan ödeniyor. Kişiler TYP’li olarak bir yılda en fazla 9 ay, toplamda ise en fazla 24 ay çalışabiliyor.

 

Etiketler: işsizlik
Okunma Sayısı: 1395
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı