"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

KKTC de e- devlete geçiyor

13 Mart 2016, Pazar 14:17
Türkiye’yi örnek alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) de e-devlet sistemine geçiyor. Bürokraside hantal yapısı ile bilinen ülkede kayıtlar elektronik ortama aktarılarak vatandaşların gündelik hayatının kolaylaştırılması amaçlanıyor.

KKTC Başbakanlık ile Maliye Bakanlığı arasında yakın zamanda başlayacak pilot uygulamanın ardından yıl sonunda tüm alanlara uygulanması planlanıyor. Asker ve polis dışında tüm kamu kurumlarını kapsayacak bu sistemle kağıt kullanımı, ıslak imza, baskı işleri, odacı, posta, elden dağıtım devri sona erecek.

e-Devlet Yürütme Kurulu Başkanı Rauf Ersenal, proje ile ilgili yaptığı açıklamada yıl sonuna kadar birçok alanda bilgiye ulaşılabileceğini belirterek 3 yıl sonunda sistemin oturacağını kaydetti. 

“HANTALLIĞA SON VERİLECEK"

Ersenal, kamu kurumları arasında yazışmaların tamamen elektronik ortamda, elektronik imzayla yapılması olarak özetlenebilecek bu sistemin kamuda yarattığı sorunların kalkacağını ifade etti. Test çalışmaları yapılan, en geç yıl sonu devreye girecek bu uygulamayla pekçok alanda tasarrufa da gidileceğini aktaran Ersenal, bir işlem için 4-5 ayrı daireye gitmenin de tarih olacağına işaret etti.

“BU BİR DEVRİMDİR”

“Kamu kabuk değiştirecek. Bu bir devrimdir” diyen Ersenal, sürat, şeffaflık ve arşivleme bakımından da sistemin önemli olduğunu aktardı. e-Devlet Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı, Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Müdürü Gökhan Şengör de, EBYS’nin iş gücü ve zaman tasarrufu yanında, vergi kaçaklarından ilaç sarfiyatına kadar birçok alanda mali disiplin anlamına geldiğini dile getirdi.

PUL SİSTEMİ VATANDAŞI ÇİLEDEN ÇIKARIYOR

Öte yandan KKTC’de şu anda pul sistemi bürokrasideki tüm alanlarda sürüyor. Vatandaşlar, her işlem için pul isteyen kamu kurum ve kuruluşlarına adeta ateş püskürüyor. Vatandaşlar pul sisteminin kalkması için de yıllardır mücadele ediyor.

Etiketler: kktc, e-devlet
Okunma Sayısı: 1138
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı