"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sağlık sektörü kaosa sürüklendi

19 Mart 2019, Salı 21:00
İktİdarın sağlık polİtİkalarını eleştİren Demokrat Partİ Genel Başkanı Gültekİn Uysal, sağlık sektörünün kaosa sürüklendİğİnİ söyledİ.

Demokrat Parti Genel Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, yaptığı yazılı açıklamada iktidarın sağlık politikalarını değerlendirdi.

Katkı paylarından ilaç bulamama sorununa, borçlu üniversite hastanelerinden şehir hastanelerine kadar sağlık sektöründe yaşanan kaos ortamına vurgu yapan Uyasal, “AKP, iktidara geldiği ilk günden bu yana en çok sağlık hizmetlerinde yaptığı reformlarla övünüyordu. Aradan geçen süre zarfında ise, sağlık sektöründe her şey birbirine girdi, hizmet kalitesi düştü, vatandaşın cebinden her gün daha çok para çıktı, ilaç bulunamaz ve hatta bazı ameliyatlar yapılamaz hale geldi, kısaca her şey birbirine girdi. Katkı katılım payı, reçete bedeli, ilaç başına ücret gibi çok sayıda kalemde yurttaşların sağlık hakkı paralı hale getirildi. Vatandaşın ister kamu olsun ister özel, isterse üniversite hastanelerinde muayene olmak için ödediği katkı payı her yıl yüzde 20 ile yüzde 60 arasında arttı” diye konuştu.

Acil servisler amacından saptı

Katkı katılım payı ödeyemeyen hastaların ilk durağı haline gelen Acil servisler içinden çıkılamayacak bir sorun haline geldiğini söyleyen Gültekin Uysal, “ Yıllık hasta başvuru sayıları yüz milyonlarla ifade edilir oldu. Başvuranların yüzde 80’i ise acil olmayan hastalar. Sadece acil servislerde hızlı ve ucuz sağlık hizmeti alabilen halkımız buralara yığıldı. Acil servisler amacından saptı, ülkenin sağlık hizmeti yükünün önemli bir kısmını karşılayan yerler haline geldi” dedi.

Hastalar ilâca ulaşmakta zorlanıyor

Hastaların uzun zamandır bazı ilaçlara ulaşmakta büyük zorluk yaşadığını ifade eden Uysal şunları söyledi; “Özellikle kanser, tansiyon, göz ilâçlarında uzun zamandır sıkıntı yaşanıyor. En fazla kullanılan 100 ilâcın 95’inin ithal olması ve Türk lirasının değer kaybetmesi sıkıntının asıl sebebi. Düşük fiyattan satış yapmak istemeyen ilaç firmaları, üretim ve ithalatını azaltırken bazı depolar ve eczaneler ilâçları stoklayınca, sıkıntı tehlikeli boyuta taşındı. İthal ilâçların fiyatlandırmasında kullanılan kuru ilan eden Fiyat Değerlendirme Komisyonu 19 Şubat’ta geçen seneye göre yüzde 26,4’lük artışla kuru 1 Euro = 3,40 TL olarak belirledi. Euro kurunun mevcut piyasa fiyatının çok altında ilân edilmesi nedeniyle, bazı ilaçlar hala piyasada yok. İlaçlarını bulamayan vatandaşın hayatı ise tehlike altında.”

Şehir hastanelerine ulaşım zor 

Şehir hastanelerinin köprüler gibi “hasta garantili” ihale edildiğini hatırlatan Uysal, “ Semt hastaneleri kapatılıyor, şehir hastanelerine taşınıyor. Şehir hastaneleri çok büyük araziler gerektirdiğinden merkezde değil, şehrin daha uzak bölgelerinde inşa ediliyor ve bu da hastalar ve personel için ulaşım zorluğunu beraberinde getiriyor. Avrupa ülkeleri bu yöntemi denedi ve çoktan vazgeçti. Uluslararası standarttaki araştırmalar bir hastanenin en verimli 300 ile 600 yatak arasında çalışabildiğini gösteriyor” şeklinde konuştu. Uysal sözlerini şöyle tamamladı; “AKP İktidarının ‘Sağlıkta reform’ diye başlattığı sürecin, 7’den 77’ye her yaşta her bir vatandaş açısından hayati derecede önemli olan sağlık hizmetlerini, kısaca sağlık sektörünü sürüklediği kargaşa ortamı işte budur.” 

Haber: Fatİh Karagöz - Ankara

Okunma Sayısı: 2092
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    20.3.2019 11:44:49

    AKP devri.SGK Sigortalının ilacının ancak % 40'nı karşılıyor.Eskiden ilaçları SSK öderken SGK olunca işler tersine döndü. SAĞLIKTA PARAN VARSA SAĞLIĞIN OLUR DEVRİ HORTLADI.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı