"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

SAİD NURSî'NİN ESERLERİNDEN ÇOK ETKİLENDİM

24 Aralık 2010, Cuma
Diyarbakır Dicle Üniversitesi İlâhiyat Fakültesince düzenlenen “Kültürlerarası diyalog ve önemi” konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Thomas Michel, Ankara’da öğretim görevlisi olarak çalışırken öğrencilerinin verdiği küçük notları, daha sonra Said Nursî’nin eserlerini okuduğunu ve çok etkilendiğini dile getirdi
ESERLERİMİ ONDAN ALDIĞIM İLHAMLA YAZDIM
 
Bediüzzaman'ın eserlerinden aldığı ilhamla çok sayıda makale ve eser yazdığını anlatan Michel sözlerini şöyle sürdürdü: “Said Nursî 1911 yılında şöyle bir ifadede bulunmuştu: 'İnsanların gerçek düşmanları cehalet, fakirlik ve ayrımcılıktır.' Bize düşen tek şey bu düşmanlarla savaşmaktır.” 
 
Gerçek düşman, cehalet, fakirlik ve ayrımcılıktır
 
Katolİk din adamı Prof. Dr. Michel Thomas, Said Nursî’nin 1911 yılında “İnsanların gerçek düşmanları cehalet, fakirlik ve de ayrımcılıktır” dediğini hatırlatarak, “Bize düşen tek şey bu düşmanlarla savaşmaktır” diye konuştu.
Prof. Dr. Thomas, Dicle Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘’Kültürlerarası Diyalog’’ konferansında yaptığı konuşmada, diyaloğun, diplomatik temsilcilerinin başka ülkeleri ziyaret ederek görüşmeler yapması, dinlerini değiştirmeleri için insanların baskı altına alınması veya eski defterlerin açılıp yaraların deşilmesi olmadığını belirtti. Thomas, dinler arası diyaloğu, ‘’dinlerin ortak kültürlerini bir araya getirerek, kaynaştırmak ve etkileşimi sağlamak’’ olarak tanımladı.
Düşünce tarzı ve akademik çalışmalar yönünden Said Nursî’nin öğretilerinden ilham aldığını dile getiren Thomas, hem İslâmiyet’in hem de Hristiyan kültürünün, insanlara bir birleriyle çatışma, kavga etme, eksik yönlerini dile getirme yerine kardeşlik, sevgi, bir arada olma ve karşılıklı yardımlaşmayı telkin ettiğini belirtti.
 
“HIRİSTİYANLARLA MÜSLÜMANLAR ARASINDAKİ DİYALOĞA İHTİYAÇ VAR”
 
Hem İslâmiyet’te hem de Hristiyanlık’ta Allah’ın insanlara ibadet etmesini emrettiğini ve nasıl ibadet edeceklerini söyleyen bir de rehber gönderdiğini ifade eden Thomas, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Said Nursî 1911 yılında şöyle bir ifadede bulunmuştu ‘İnsanların gerçek düşmanları cehalet, fakirlik ve de ayrımcılıktır.’ Bize düşen tek şey bu düşmanlarla savaşmaktır. Hristiyanlarla Müslümanlar arasındaki diyaloğa ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu iki din arasında yaşam tarzları açısından da büyük benzerlikler var. Buna, her iki dinin mensuplarının da Allah inancı dışında kalarak bir hayat sürdürememeleri örnek gösterilebilir. Her iki dinin mensupları da hem sosyal hem siyasal hem ekonomik anlamda Allah’ın gösterdiği yolda ilerlemek durumundalar. Her kulun, her din mensubunun dünyaya geldiği dini kolaylıkla analiz edip eleştirme hakkına sahip olması gerekir. Modern dünyada böyle bir çalışmayı yürütmüş kişilerden biri de Said Nursî’dir. O, modern dünyada veya Avrupa’da kökleşmiş değerlerin iki yönlü olduğunu düşünmekteydi. Onun resmettiği kültür haritasına göre, Hristiyanlar ve Müslümanlar bir araya gelip, aydınlanma çağından beri dünyaya kök salmış olan kötü değerlere karşı birlikte mücadele etme durumundadırlar.’’ Hristiyanlarla Müslümanlar arasında savaş olduğu dönemlerde dahi Said Nursî’nin hiçbir Hristiyan grubu zararlı diye itham etmediğini vurgulayan Thomas, ‘’İtiraf etmeliyim ki ülkem Amerika’nın bazı yerlerinde, Müslümanları terörist ve güvenliklerine tehdit oluşturacak insanlar olarak görenler var. Said Nursî’nin birbirimizin düşmanı olmadığımızı, hiçbir kültürün bir diğerinin düşmanı olmadığını vurgulamaktadır’’ diye konuştu.
Okunma Sayısı: 1689
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı