"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye ile ABD arasında YPG krizi!

30 Ağustos 2016, Salı 09:00
Türkiye’nin geçen hafta Suriye Cerablus’ta giriştiği ve başta ABD’nin desteğini alan operasyon YPG’yle çatışmalara dönüşünce Washington Yönetimi desteklemediğini duyurdu.

Savunma Bakanı Carter Türkiye’den Cerablus’un güneyine inmemesini, sınır boyu batıya doğru ilerlemesini isterken, Pentagon Sözcüsü, Türk Ordusu ve YPG arasındaki çatışmaların “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

TÜRKİYE’nin geçen hafta Gaziantep Karkamış’ın karşısına denk gelen Cerablus’a girerek Suriye’de başlattığı sınır ötesi operasyona ABD’den ilk olumsuz tepki geldi. Cerablus’un IŞİD’den arındırılmasının ardından Türk Ordusu’nun Özgür Suriye Ordusu unsurlarıyla yaklaşık 40 km. güneyde, PKK uzantısı YPG destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki Menbiç’e yönelmesi ve YPG’yle çatışmalara girmesi üzerine Washington’dan arka arkaya tepki açıklamaları geldi.

Önce Pentagon Sözcüsü Peter Cook, bunun “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Ardından Başkan Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, ABD’nin bu harekâtı desteklemediğini duyurdu. Savunma Bakanı Ash Carter da, pazar günü Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’ın mevkidaşı Orgeneral Hulusi Akar’la telefonda görüştüğünü, kendisinin de önümüzdeki hafta Savunma Bakanı Fikri Işık’şlayüz yüze geleceğini söyleyip Türkiye’den Cerablus’un güneyine doğru değil, Cerablus’tan sınır boyunca batıya doğru gitmesin istedi.

Hürriyet’e bilgi veren Pentagon kaynakları Carter ve Işık’ın önümüzdek hafta perşembe günü Londra’da yapılacak Birleşmiş Milletler Barış Gücü toplantısı kapsamında ikili bir görüşme yapacağını ve bu konuları Işık’la görüşeceğini belirtirken, Carter, Hindistan Savunma Bakanı Manohar Parrikar ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye’nin Suriye harekâtına ilişkin şunları söyledi: “Her iki ortağımızın da hem Türkiye’nin hem Suriye Demokratik Güçleri’nin IŞİD’le savaştaki çabalarına minnettarız. Her ikisi de somut destekverdi, her ikisiyle de çalışıyoruz ve niyetimiz bunu devam ettirmek. Türkiye’den IŞİD’le savaşa odaklanmasını ve SDG’yle sıcak bir temasa girmemesini istedik.”

Carter, ABD’nin Cerablus operasyonuna yaklaşımı ve bu işe hangi boyutta destek verdiğine ilişkin ise şunları söyledi: “ABD Türkiye’nin IŞİD karşıtı eylemlerine ve Cerablus ile sınır arasındaki bölgeyle batıya doğru olan alanı güven altına almak için yaptığı her şeye destek veriyor ama Cerablus’un güneyinde yapılanları ya da SDG ile sıcak temasa girilmesini desteklemiyor.” Carter, Türkiye’nin kaygılarına neden olan SDG içindeki YPG unsurlarından daha önce ABD’le vardığı ortak anlayışa bağlı kalmasını isteyerek, YPG güçlerinin Fırat Nehri’nin doğusuna çekilmesi gerektiğini söyledi. Carter, “Bunu (çekilme) da yapıyorlar ve yapmaya devam etmelerini istiyoruz. İki tarafa (Türkiye ve YPG) da birbirleriyle savaşmamaları çağrısı yapıyoruz” diye ekledi.

Carter, SDG bünyesindeki YPG unsurlarının tamamının Fırat Nehri’nin doğusuna çekilmeyi tamamladığında, bunun YPG ve Türk Ordusu’nın coğrafi olarak biribirinden ayıracağını böyle bir çatışma riskinin kalmayacağını belirtirken, Pentagon kaynakları, SDG’nin lider kadrosu ve ana unsurlarının (YPG) nehrin doğusuna çekilmeyi tamamladığını, Menbiç’te sadece kenti IŞİD’e karşı elde tutmaya yetecek bir kuvvetin kaldığını belirtti.

Konuyla ilgili haberler:

Suriye’de hava değişiyor mu?

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, ülkesinin basın kuruluşlarına gönderdiği elektronik postada, Cerablus’un güneyindeki güçlerin çatışmalarını kabul edilemez bulduklarını kaleme aldı. Pentagon’dan yapılan bu açıklama ‘Suriye’de hava değişiyor mu?’ sorusunu akıllara getirdi.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/suriye-de-hava-degisiyor-mu_408422

DHA

Etiketler: türkiye, abd, ypg krizi, cerablus
Okunma Sayısı: 1867
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı