"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yargı bağımsızlığı en büyük sorun

02 Mart 2019, Cumartesi
EDAM Başkanı Sinan Ülgen, “Yargı bağımsızlığı Türkiye’nin en büyük sorunlarından bir tanesi. Çünkü Türkiye’de kuvvetler ayrılığı açısından büyük sorunlar yaşanıyor” dedi.

Avrupa Parlamentosu önümüzdeki haftalarda müzakerelerin askıya alınması çağrısını da ihtiva eden Türkiye ile ilgili çok sert bir raporu oylamaya hazırlanırken, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinin geleceği (FEUTURE) Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği fonları ile desteklenen bir panelde tartışıldı. Panele katılan yabancı ve Türk siyasi uzmanlar arasında bulunan Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) Başkanı ve eski diplomat Sinan Ülgen Euronews Türkçe’ye konuştu. Türkiye’de yargı bağımsızlığının, kuvvetler ayrılığının olmadığını, adil seçim yarışının olması için hükümet partisinin kamu kaynaklarını kullanmaması gerektiğini belirten Ülgen, Türkiye’nin otokrasi değil, demokrasi olduğunu söyledi. Ülgen, hükümetin 2014 yılından bu yana yoğun seçim baskısı altında olduğunu bu yüzden reformlar konusunda hızlı ilerleme kaydedemediğini de söyledi.

Yargıda hükümetin baskısı görülüyor 

Sinan Ülgen, “Yargı bağımsızlığı Türkiye’nin en büyük sorunlarından bir tanesi. Çünkü Türkiye’de kuvvetler ayrılığı açısından büyük sorunlar yaşanıyor. Özellikle son dönemde hem Türk insanı bakımından açıkçası yargı bağımsızlığını istediğimiz noktaya taşıyamamanın verdiği bir eksiklik var. Daha önce Türkiye’de tutuklanan bir Alman gazeteci vardı meselâ, Alman gazetecinin serbest bırakılmasının nihayetinde hükümetin baskısıyla olduğunu gördük, o dönemde çıkan birçok iddianamede de bunun işaretlerini görüyoruz. Yargı bağımsızlığı Türk demokrasisinin kalitesi bakımından el atılması gereken öncelikli alanlardan biri” diye konuştu. 

Türkiye eksik de olsa, bir demokrasi 

“Türkiye bir otokrasi mi demokrasi mi?” sorusunu cevaplayan Sinan Ülgen, “Türkiye demokrasi çünkü nihayetinde seçimler oluyor. Evet eksik bir demokrasi, adil şartlarda yarışan bir demokrasi değil, kuvvetler ayrılığının Türkiye’ye yakışır bir şekilde hayata geçirildiği bir demokrasi değil. Hatta bu alanlarda geriye adımlar da atılmış durumda. Ama tabi ki Türkiye nihayetinde bir siyasî yarışın olduğu bir ülke. Yerel seçimlerde bunun ortaya çıkacağını göreceğiz. Şu anda yapılan kamuoyu yoklamalarında birçok büyük şehirde muhalefetin önde gittiğini görüyoruz. Dolayısıyla buralarda siyaseten bazı değişikliklerin olacağını görüyoruz. Türkiye’nin, eksik de olsa, bir demokrasi olduğunun göstergesi” ifadelerini kullandı. 

Etiketler: Türkiye, yargı, demokrasi, hukuk
Okunma Sayısı: 1981
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı