"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zenginler kirletiyor, yoksullar etkileniyor

02 Aralık 2015, Çarşamba 15:58
Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, dünyanın karbon emisyonunun yarısını, dünya nüfusunun en zengin yüzde 10'luk diliminin ürettiğini açıkladı.

Oxfam internet sitesinde yayımladığı rapor, iklim değişikliğine en fazla neden olan kesimler ile bundan en çok etkilenenler arasındaki farkı ortaya koydu. 

Dünya nüfusunun en zengin yüzde 1'lik kısmının, en yoksul yüzde 10'luk kesime göre 175 kat fazla karbon salımına neden olduğu ifade edilen raporda, en yoksul yüzde 50'lik nüfusun ise karbon salımının sadece yüzde 10'una yol açtığına işaret edildi. 

Dünyadaki toplam karbon emisyonunun yarısını dünya nüfusunun en zengin yüzde 10'luk diliminin ürettiği vurgulanan raporda, buna karşın, küresel ısınmadan en çok etkilenen kesimin yoksullar olduğuna dikkat çekildi.

Rapora göre, küresel ısınmanın etkilerini en fazla gelişmekte olan ülkeler hissediyor. Ancak raporda, varlıklı kesimlerin, yoksul ülkelerde bile olsalar, diğerlerine göre, küresel ısınmanın neden olacağı su sıkıntısı, hastalık oranlarındaki artış gibi sorunları da daha kolay atlatabileceği tespiti yapıldı. 

Raporda, Paris'te düzenlenen 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'na (COP21) katılan liderlere, aşırı hava olaylarındaki artış nedeniyle ortaya çıkan zararın karşılanması için yoksul ülkelere mali destek sağlanmasını da içeren anlaşmaların kesinleştirilmesi çağrısı yapıldı.

Merkezi İngiltere'de bulunan kuruluşun Gıda ve İklim Politikası Yöneticisi Tim Gore, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, iklim değişikliği ile ekonomik eşitsizliğin bağlantılı olduğunu ve bunların   21. yüzyılın en büyük zorluklarını ortaya çıkardığını söyledi. 

En çok karbon salımına yol açan kesimler olan zenginlerin nerede yaşarlarsa yaşasınlar yaptıklarından sorumlu tutulmaları gerektiğinin altını çizen Gore, varlıklı ülkelerin, en yoksulların gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını unutmadan iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yol gösterici olması gerektiğini dile getirdi.

Gore, COP21'in sadece zenginler için değil, iklim değişikliğinden en çok etkilenen yoksullar için de daha insani bir ekonomi kurulmasının başlangıcı olması gerektiğini kaydetti.

Paris'te 30 Kasım'da başlayan COP21 İklim Konferansı, 11 Aralık'a kadar devam edecek.

AA

Okunma Sayısı: 1680
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı