"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mahallî idarecileri seçmek

Halil ELİTOK
07 Ocak 2019, Pazartesi
31 Mart 2019 Yılında mahalli idareler olan; belediye başkanlarının, il genel meclisi üyelerinin, belediye meclisi üyelerinin ve mahalle muhtarlarının seçimi yapılacaktır.

Bu seçim hafife alınacak bir seçim değildir. Çünkü; mahalli idareler halkımıza hizmet etmede ve topluma ulaşmada en mükemmel kuruluşlardır. 

Mahalli yöneticiler de, devletimizin taşrada gören gözü, işiten kulağı ve düşünen beyni mesabesinde olan kişilerdir. Bir başka ifade ile hükümetlerin, illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar ve daire müdürleriyle beldelerde belde başkanları ve köylerde muhtarlar uç beyleri konumunda olan temsilcilerdir.

“Halka hizmet (meşrû olmak kaydıyla) Hakk’a hizmettir” prensibi her idarecinin aldığı maaşının helâl ettirilmesinde göz önünde bulundurduğu esastır. Yine bu anlamda Hz. Peygamberimizin (asm), buyurduğu; “İnsanların en hayırlısı onlara faydası en çok dokunandır” ve “İşlerinizi güçleştirmeyiniz, kolaylaştırınız. Sevdiriniz, nefret ettirmeyiniz” düsturları işlerin nasıl yapılacağı hususunda birer kuraldır.

Devlet yönetiminin temel prensipleri, taşranın her biriminde de aynı kriterlerle devamını sağlamak demektir.

Türkiye’de merkezi hükümetteki aynı konudaki uygulamalarla bir ildeki, ilçedeki, bir beldedeki hatta aynı il veya ilçedeki bir köydeki yönetimlerin çok farklı uygulamaları ile tam bir tezat teşkil etmektedir. Aynı olması gerekirken farklı uygulamalar insanı hayrette bırakıyor. “Kraldan ziyade kralcı” uygulamalarla adı konmayan bambaşka uygulamalar ortaya çıkıyor. 

Bu uygulamalara bir ad koymaya kalksanız ad bile bulmakta zorlanırsınız. Halbuki devlet sorumluluğunda merkezi hükümetteki kişi ile taşradaki temsilcisinin de aynı sorumluluğu taşıması gerekir. Arada sadece makam farkı vardır. Yönetilenler, yönetici konumunda olanların yönettikleri insanların inançlarına sahip çıkmalarını, örf ve âdetlerine uymalarını ve en azından her ne kadar kendileri inançlarının gereğini yerine getirmese de başlarındaki yöneticilerin mütedeyyin olmalarını isterler. 

Bu konuda yaşanmış bir hâdiseyi Bediüzzaman şöyle anlatmaktadır: “Bu millet-i İslâmın cemaatleri, çendan bir cemaat namazsız kalsa, fasık olsa, yine başlarındakini mütedeyyin görmek ister. Hatta, umum şarkta, umum memurlara dair en evvel sordukları suâl bu imiş: “Acaba namaz kılıyor mu?” derler. Namaz kılarsa, mutlak emniyet ederler, kılmazsa, ne kadar muktedir olsa, nazarlarında müttehemdir. 

Bir zaman, Beytüşşebap aşiretlerinde isyan vardı. Ben gittim, sordum: “Sebep nedir?” dediler ki: “Kaymakamımız namaz kılmıyordu, rakı içiyordu. Öyle dinsizlere nasıl itaat edeceğiz?” Bu sözü söyleyenler de namazsız, hem de eşkıya idiler. 

Devleti ve hükümeti yönetenler meşrutî idareyi benimsemeleri lâzım ki, mahalli yöneticiler de bunun eseri görülebilsin. Meşrutî yönetim; hâkimiyet-i millettir; hükümet hizmetkârdır. Meşrûtiyet doğru olursa, vali ve kaymakam reis değiller, belki ücretli hizmetkârdırlar. Meşrûtiyetin zembereği, ruhu, kuvveti, hâkimi, ağası, haktır, akıldır, marifettir, kanundur, efkâr-ı âmmedir. Meşrûtiyetin sırrı, kuvvet kanundadır, şahıs hiçtir. Bu esaslar aynı zamanda devlet yönetimleri içerisinde en faziletli yönetim şekli olan cumhuriyettir.

İdareciler seçilirken bir takım vasıflara sahip olmasına dikkat edilmelidir. 

İdarecilerde bulunması gereken vasıflar şunlardır: 1. Mesuliyet duygusu. 2. İnançlı olması. 3. İlim ve irfan sahibi olması. 4. Hâkimiyet gibi vasıfları taşıması, halkın güvenini temin eden faktörlerdir.

Okunma Sayısı: 1619
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı