"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şahs-ı manevî dikkat ister (2)

Hasan KOÇ
18 Mayıs 2019, Cumartesi
“…Fıtrî karagözlülük sun’î (yapma) karagözlülük gibi değildir. Yani, yapma ve sun’î olan birşey ne kadar güzel ve ne kadar kâmil olursa olsun, fıtrî ve tabiî olan şeylerin mertebesine yetişemez ve onun yerine kaim olamaz. Her halde sun’îliğin yanlışlıkları, onun ahvalinden, etvârından belli olacaktır.” (İşârâtü’l- İ’câz)

Hakikatinde, sun’î olan ile fıtrî olan arasındaki fark izah edilmektedir. Sun’î olan ne kadar mükemmel olursa olsun fıtrî olanın seviyesine yanaşamaz ve oraya ulaşamaz. Sun’î oluşun verdiği eksiklikler ve kusurlar sebebiyle sun’î olan şeyler her zaman kendini açığa verecektir. Aynen öyle de şahs-ı manevî ne kadar fıtrî ise şahısçılık ve şahsiyetçilikte bir o kadar sun’îdir. 

Fıtrî olan şahs-ı manevî ile sun’î olan şahsiyetçilik arasındaki fark açıkça görüldüğünden, fıtrî olan ile sun’î olan birbirine karıştırılamaz. Yani bu sun’î olan da fıtrî olarak kabul edilebilir denilemez. Bir diğer manada şahs-ı manevî yerine şahısçılık ikame edilemeyeceği gibi birbirinin yerini de tutamaz.

Her alanda orijinal olanın arandığı şu zamanımızda günümüz tabiri ile “çakma” olan şeylere dikkat edildiğinden, şu zaman ve zemin “fıtrî” olan şeylere insanları sevk etmektedir. Her şeyin orijinali, tabiîsi ve aslı yani fıtrîsi beğenildiğinden, asrımız şartları da artık sun’î olanı kabul etmemektedir. “Mütenâsip olan eşya arasında meyil ve cezbe vardır. Yani, birbirine temayül ederler ve yekdiğerini celb ederler, aralarında ittihad olur. Fakat birbirine zıt olan eşyanın aralarında nefret vardır, çekememezlik olur.” (İşârâtü’l- İ’câz) Hakikatince, fıtrî olandaki uygunluk ittihadı sağlarken, sun’î olanda ortaya çıkabilecek uygunsuzluklar ise ihtilâfa sebep olacaktır.

Okunma Sayısı: 1153
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı