"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şahs-ı mânevî dikkat ister - 3

Hasan KOÇ
24 Mayıs 2019, Cuma
“…Hava ayinesinde, yalnız şemsin zayıf bir ziyası görünür. Su ayinesinde şems ziyasıyla görünürse de elvân-ı seb’ası görünmüyor. Fakat toprak ayinesi, çiçeklerinin renkleriyle, şemsin ziyasındaki yedi rengi de gösterir.” (Mesnevî-i Nuriye)

Hakikatine kıyasla şahs-ı manevî de aynı toprak gibi olup bütün renkleri gösterme kabiliyetine sahiptir. Şahs-ı manevî içerisinde her bir ziya kendi renkleri ile rahatlıkla görünebildiği gibi, diğer renklerin güzelliğinden de istifade eder. Şahıs ve şahısçılık ise hava ayinesi veya su ayinesi gibi olup hiçbir rengi gösteremez. Ancak bazı zayıf ışıkları gösteren şahıs ve şahısçılık renklerin güzelliklerinden mahrum kalır. Böyle bir kabiliyete sahip şahs-ı manevî yerine ancak bazı zayıf ışıkları gösterebilen şahısçılık tercih edilemeyeceği gibi, birbirinin yerini de tutamaz. 

Tecelliyat ve cilvelere en yüksek bir ayine olan toprak ile birçok inayete mazhar şahs-ı manevî arasında ki bu benzerlikler çok manidardır. Şahs-ı manevî hiç umulmadık hizmetleri, gayretleri, muvaffakiyetleri yerine getirebildiği gibi birçok zorlukları da aşabilme kabiliyetine sahiptir. Şahısçılık ise ancak tek şahsın kabiliyeti nispetinde bazı muvaffakiyetlere sahip olabilir.

“Said, tam toprak gibi mahviyet ve terk-i enaniyet ve tevazu-u mutlakta bulunmak şarttır; tâ ki Risaletü’n-Nur’u bulandırmasın, tesirini kırmasın” (Kastamonu Lâhikası) Hakikatinden de anlaşıldığı gibi tam toprak gibi olan bir şahs-ı manevide mahviyet, terk-i enaniyet ve mutlak bir tevazu hükmeder. Risale-i Nur’u bulandırmamak ve tesirini kırmamak ancak böyle bir şahs-ı maneviyeye intisapla mümkündür. 

Okunma Sayısı: 996
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı