"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Siyasal İslâmcılar” Demokrat olabilirler mi?

İbrahim ERSOYLU
13 Mart 2015, Cuma
“Kim Demokrattır?” sorusunun cevabı verilirse, yukarıdaki sorunun cevabı aşikâr olarak ortaya çıkar.

“Biz Demokratız” ya da “Biz muhafazakâr Demokratız” demekle Demokrat olunmaz. Ziya Paşa’nın “Ayinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz. Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde”  sözünü dikkate alarak meseleye bakmak lâzımdır.

Demokrat kişinin öne çıkan en önemli özellikler şöyle sıralanabilir:

- Gerçek Demokrat kişi; Demokrasiyi özümseyen, yeni değimle onu “içselleştiren”dir.

- İnsan hak ve hürriyetine saygı gösteren, gücünü hak ve hukuktan alan, adâlet, hürriyet, eşitlik, insan hakları, din ve vicdan hürriyeti gibi evrensel değerleri özümseyen, savunan ve onları hayata geçirendir.

- İstibdat yapmayan, “Benim kimsenin aklına ihtiyacım yoktur” demeyip İstişareye önem veren, alacağı kararlarda o alan ile ilgili ehil ve uzman kişilere danışan, daha isabetli bir karara varmada farklı fikirlerden faydalanandır.

- Kanun hâkimiyetine inanan, eline fırsat geçince kanunları kendi keyfine göre eğip bükmeyendir.

- Yakınları veya destekçileri yolsuzluk ve kanunsuzluk gibi kirli işlere bulaştığı zaman onları kayırmayan, adâlet önünde hesap vermelerine engel olmak için kanun ve mevzuatı değiştirmeyen, haklarında açılan dâvâ hâkimlerini, sahip olduğu devlet gücünü kullanarak değiştirmeyendir.

- Kendi siyasî görüşüne katılmayan muhalifleri “şer cephesi” ilân edip, onları sindirmeye çalışmayan, kendine biat etmeyenleri değişik hile ve tuzaklar ile birbirine düşürmeyendir.

- Yapıcı tenkitten rahatsız olmayan, hata ve kusurları ile alâkalı müsbet eleştirilerden ders ve ibretler çıkarandır, dinî değerlere, onları siyasete alet etmeden hizmet edendir.

- Demokrasinin gereği olarak her türlü otoriter ve totaliter rejimlere karşı çıkan, bu kapsamda Kemalizmi savunmayan, içlerinde Demokrasinin bulunmadığı ilkeler için, “onlar bizim ortak paydamızdır” demeyendir.

- Kemalizmin kuralları ile devlet çarkının dönmesinden rahatsız olandır.

- Ergenekoncular gibi anti demokratik yıkıcı unsurlarla iş birliği yapmayan kişidir.

Baştaki siyasal İslâmcılar, yeri geldiğinde “Biz muhafazakâr demokratız” diyorlar. Ama söz ve icraatları ile yukarıda sayılan ölçülere uymadıkları görülmektedir.

Onların demokrat olmaları pek kolay değildir. Çünkü onlar, toptancı bir anlayışa sahipler. Batıdan gelen her şeye düşman oldukları gibi, Batı kaynaklı demokrasiyi de küfür rejimi olarak algılayan, Seyyit Kutup, Mevdudî ve Ali Şeriatî gibi demokrasi karşıtı, sertlik yanlısı düşünürlerin eserlerinden beslenenlerdir.

Onlar, Demokrasi manasında Meşrûtiyeti ve Şeriatı, zarureti nazara alarak birbirleriyle bağdaştıran Üstad Bediüzzaman’ın (Münâzarât, s. 100) Risale-i Nurlarını okuyup istifade etmedikleri için, gerçek demokrat olmaları pek kolay değildir. 

Okunma Sayısı: 2850
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • demokrat

    13.3.2015 11:30:32

    El cevap;olamazlar zira olmak istemezler.Kişiliklerine ve ders aldıkları mahfillere aykırı...

  • Garib Doğu

    13.3.2015 10:46:45

    Yol kapalı değil ama zor...Köklü bir zihniyet, misyon,tarz ve bakış açısı değişikliğine ihtiyaç var.Şer-i hürriyeti ve islam hukukunu tam bilmeye,idrak etmeye bağlı...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı