"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tesanüd, meşverete uymakla sağlanır

Kâzım GÜLEÇYÜZ
14 Ağustos 2022, Pazar
Üstad Barla döneminden itibaren talebelerini ittihad ve tesanüdü muhafaza etmeleri konusunda çok ikaz etmiş.

Bir Barla mektubundaki “Hayat, vahdet ve ittihadın neticesidir. İmtizaçkârâne ittihad gittiği vakit, manevî hayat da gider. ‘İhtilâfa düşmeyin; sonra cesaretiniz kırılır, kuvvetiniz de elden gider’ (Enfal Sûresi: 46) işaret ettiği gibi, tesanüd bozulsa cemaatin tadı kaçar” ifadeleri bunun ilk örneklerinden biri.

Yine Üstadın bir konuda ihtilâfa düşen talebelerine yaptığı “Sizin hizmetinize ihtiyaç yoktur. Aranızda tesanüde ihtiyaç vardır. Siz hizmeti düşünmeyin. Hizmeti en muhalife dahi Cenab-ı Hak yaptırır. Sizin düşüneceğiniz, uhuvvet, muhabbet, ittihad ve tesanüddür. En fazla düşüneceğiniz bunlardır. Bugün bize en fazla lâzım olan budur” ikazı da.

Tecrübeler de gösteriyor ki, hizmet ehlinin en çetin imtihan konularından biri tesanüd.

Bu imtihanı başarabilmenin şartı birlik beraberliği muhafaza ederek fitne tuzaklarını bozmak suretiyle hizmetlere odaklanmak.

Asla birbirini tenkitle uğraşmamak; “medar-ı niza” bir mesele çıktığında hemen meşverete götürerek hür bir zeminde yapıcı ve samimî müzakerelerle neticeye bağlamak.

Kendi fikrine uymasa dahi meşveretten çıkan karara tâbi olmak ve sahip çıkmak. En azından saygılı olmak. “Bu kararla tesanüdümüz zarar gördü” gibisinden tevillerle, kendi fikrindeki ısrarını sürdürüp meşveret iradesini itham edici tavırlara tevessül etmemek.

Üstadın “Haklı şûrâ ihlâs ve tesanüdü netice verir” sözüyle ifade ettiği mana, meşveretin karar ve iradesine bağlılıkla tecellî eder.

Aksi halde, meşverette kabul görmeyen fikirlerde ısrar, sahibini çıkmaz bir yola sokar.

Zübeyir Gündüzalp’in “Muarız ekalliyet nazara alınmaz” sözü bu tavra işaret ediyor ki, bu hale düşmekten Allah’a sığınmak lâzım.

Şu da bir gerçek ki, şahs-ı manevî ve hizmet kervanı, meşveret kararlarıyla tayin edilen istikamette yine şûrânın belirlediği yol haritasının rehberliğinde yoluna devam eder.

Netice olarak hiçbirimiz unutmayalım ki, hiçbir fikir ayrılığı ve mizaç uyuşmazlığı tesanüdümüzden daha önemli değil ve inşaallah ebedî hayatta da devam edecek olan birlik beraberliğimizi bunlara asla feda edemeyiz.

Okunma Sayısı: 2210
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdurrahman

    14.8.2022 22:21:03

    Allah, Haklı şûrâ yapmayı ve ona uymayı kısmet etsin inşaAllah

  • İbrahim FİŞEK

    14.8.2022 13:20:10

    Haklı şura İhlas ve tesanüdü netice vermelidir diyor üstad Hazreleri,tesanüdü netice vermiyorsa o mesveret hakkı gözeten bir şura değildir.ihlas o meşveret te yoktur. O şura haklı şura değildir .diye anlamak lazimken mesverete uymak bu tesanüdü netice verir diyerek haklı suradaki hakkı gozardı etmek doğru değildir diye düşünüyorum...

  • Hayrettin Hayhay

    14.8.2022 12:49:52

    Süfyan aldatmakla iş görür. Suret-i Haktan görünmekle zehrini bulaştırır. Kim bu şekilde davranarak iş görüyorsa deccalin avanesidir.

  • Süleyman Alıç

    14.8.2022 11:12:20

    .... Yine üstadım bi mektubunda Aziz, sıddık kardeşlerim Re'fet, Mehmed Feyzi, Sabri Ben şiddetli bir işaret ve manevî bir ihtarla sizin üçünüzden Risale-i Nur'un hatırı ve bu bayramın hürmeti ve eski hukukumuzun hakkı için çok rica ederim ki, dehşetli yeni bir yaramızın tedavisine çalışınız. Çünki gizli düşmanlarımız iki plânı takib edip.. biri beni ihanetlerle çürütmek; ikincisi, mabeynimize bir soğukluk vermektir. Başta Hüsrev aleyhinde bir tenkid ve itiraz ve gücenmek ile bizi birbirimizden ayırmaktır. Ben size ilân ederim ki; Hüsrev'in bin kusuru olsa ben onun aleyhinde bulunmaktan korkarım. Çünki şimdi onun aleyhinde bulunmak, doğrudan doğruya Risale-i Nur aleyhinde ve benim aleyhimde ve bizi perişan edenlerin lehinde bir azîm HIYANETTİR(...) Beni bu bayramımda ağlatmayınız, çabuk kalben tam barışınız. Said Nursî (Şualar ) Bu ikaz ve ihtarlari herkes Evvela kendi Nefsinde uygulamalı ki sözü diğerine tesir etsin, selam ve dua ile..

  • Süleyman Alıç

    14.8.2022 11:11:25

    Çok Çok teşekkürler Kazım bey tam da kitabın ortasından yazdınız evet evet bizim en büyük ihtiyacımız olan Tesanüddur. Üstadım, "Sizin aranızdaki Tesanüd ve Uhuvettin devamı için bin haysiyetim olsa feda ederim " ve yine "Biz değil böyle cüz'î hukukumuzu, belki hayatımızı ve haysiyetimizi ve dünyevî saadetimizi, Risale-i Nur'un en kuvvetli rabıtası olan tesanüde feda etmeye mükellefiz" (Kastamonu ) diyerek bizlere adata yalvarıyor,

  • Mehmet

    14.8.2022 01:03:39

    Görülüyor ki ve yaşanıyor 1 lerden bazı ve hatta bir çok 1 ler aynı çizgi üzerinde değiller.Bu durum 1111 lerin vücud bulmasına imkan tanımıyor.11 de kuvvetsiz kalıyor.tesanüd için kamet vakti ne zaman acaba?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı