"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gençlik ve Milliyetçilik

Kübra ÖRNEK KORKMAZ
06 Nisan 2019, Cumartesi
“Milliyetçilik” konulu 10. Risale-i Nur Gençlik Kongresi, bugün Masa Çalışmaları ile başladı.

Memleketin dört bir yanından gelen yüzün üzerindeki araştırmacı gençler, Risale-i Nur Külliyatı’nı referans alarak Milliyetçiliği konuşacak. Hanımların ve erkeklerin ayrı mekânlarda yapacakları çalışmalar; İnsanî Değerler, Dünya Barışı, İnsanlık Tarihi, Din, Toplum ve Devlet alt başlıklarında 5 ayrı masada gerçekleşecek. Gençlerin önceden göndermiş oldukları makaleler paylaşılarak, her masanın konusuna uygun deklarasyon maddeleri hazırlanacak. Hazırlanan maddeler, yarın Risale-i Nur Gençlik Kongresi’nde sunulacak. “Milliyetimiz bir vücuttur; ruhu İslâmiyet, aklı Kur’ân ve imandır” diyen Üstad Bediüzzaman’ın tarif ettiği Milliyetçiliği kavrayan gençlerimizi tebrik ediyor, çalışmalarında bol istifadeler diliyorum.

Evet, bütün kâinatı bir vahdet içinde yaratan Allah, insanlar arasındaki ilişkilerin de bu şuurla olmasını istemiştir. “Mü’minler ancak kardeştir” 1 âyeti ferdî, sosyal ilişkilerde birlik ve beraberliğin esas olması gerektiğini göstermektedir. O zaman insanlar arasındaki ilişkiyi belirleyen umde Kur’ân’ın bu emridir. İslâmiyet Cahiliye dönemindeki adetleri ortadan kaldırarak, Habeşli bir köle ile, Kureyşli bir efendiyi eşit kılmıştır. 

Menfi milliyetçilik olan ırkçılığı yasaklamıştır. Bütün insanlar aynı anne babadan yaratıldığına göre, temelde insanî değerlerde kardeş olmak mümkündür. İslâm, bunu görmezden gelmeyerek, iman esasları çerçevesinde bir kardeşlikten bahsetmiştir.

O zaman farklı ırk ve millet olarak yaratılmamızın hikmetini, Kur’ân-ı Kerîm’in şu âyetiyle açıklayabiliriz: “Ey insanlar! Biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık; sonra da, birbirinizi tanıyasınız diye milletlere ve kabilelere ayırdık.” 2 

Bediüzzaman, bu âyet-i kerimeyi şöyle tefsir etmiştir: “Sizi tâife tâife, millet millet, kabîle kabîle yaratmışım; tâ birbirinizi tanımalısınız ve birbirinizdeki hayatı içtimâiyeye âit münâsebetlerinizi bilesiniz birbirinize muâvenet edesiniz. Yoksa, sizi kabîle kabîle yaptım ki yekdiğerinize karşı inkâr ile yabânî bakasınız husûmet ve adâvet edesiniz değildir.” 3

Demek ki, insanın önemli bir vazifesi de, toplumun birlik ve beraberliğine çalışmaktır. Ayrıştırıcı, husûmet ve adâveti körükleyici davranmak Kur’ân’ın emrine aykırıdır. Bu gayeye ise ancak, fıtratımıza konulan insanî ve İslâmî değerler ile ulaşabiliriz.

İnsanlar arasında iman bağı kuvvet bulduğunda, İslâmiyet milliyetçiliğiyle menfaatli bir kuvvet de kazanılacaktır. Tarih buna şahittir ki, Müslümanlar ne zaman birleşmişse, zaferler artmış, yenilgiler azalmıştır. Bunun farkında olan din düşmanları, milliyetçilik fikrinden istifade ederek, milletleri bölmek için fitne tohumları atmıştır. Avrupa, frenk illeti tâbir ettiğimiz ırkçılık, unsurculuk fikriyle, âlem-i İslâmı parçalamış ve bu illeti aşılamıştır. Milliyetçilik fikrini menfi surette uyandıran dessas zalimlere, ancak birleşerek üstün gelebiliriz.

Bediüzzaman Irkçılığın reçetesini şöyle tanımlamıştır: “Azâmetli bahtsız bir kıt’anın, şanlı tali’siz bir devletin, değerli sâhipsiz bir kavmin reçetesi; ittihad-ı İslâmdır.” 4 İnsanî ve İslâmî değerlerle, birliktelik sağlandığında, millet bekaya ulaşacaktır inşaallah.

Velhasıl, âlem-i İslâm’a lâzım olan İttihad-ı İslâm’ın sağlanması için, Kur’ânî bir kavram olan milliyetçiliği anlamalıyız. Başkasını yutmakla beslenen, topluma zarar veren menfi milliyetçilik yerine, insanları kucaklayarak yardımlaşmayı esas alan müsbet ve mukaddes İslâmiyet milliyetçiliğine sarılmalıyız. O zaman, insanlar arasındaki ilişkiler kuvvetlenecek, birlik ve beraberlik ile, toplumsal barış sağlanacaktır.

Dipnotlar:

1) Hucurat Sûresi, 49:10.

2) Hucurat Sûresi, 49:13.

3) Bediüzzaman Said Nursî, Mektubat, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 2018, s. 309.

4) Bediüzzaman Said Nursî, Hutbe-i Şamiye, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 2005, s. 116

Okunma Sayısı: 1057
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı