"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Reformsuz reform paketi

Kübra ÜNÜVAR
13 Nisan 2019, Cumartesi
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında ortaya konulan hedefler doğrultusunda hayata geçirilecek reform paketini geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında kamuoyuna aktardı.

Paketin açılmasıyla gündemi takip eden halkın da kafası karıştı. Albayrak konuştukça doların artması da halka nedir bu Yeni Ekonomi Programı dedirtti. Gerçekte nedir bu YEP? Eski adıyla, Orta Vadeli Programı(OVP) olan YEP 2019-2021 yılları arasını kapsar. 3 yıllık bir ekonomi programı olan YEP’in ana teması dengelenme, disiplin ve değişim.

Bakan Albayrak, geçtiğimiz yıl yeni program için şunları söylemişti: “Kamuda bu yıl başlatılan tasarruf programı, orta vadede devam edecektir. Bütçe açığı ise yüzde 1,5’lar seviyesinde sınırlandırılacak, özellikle altyapı yatırımlarımızda yurtdışı finansman ve yabancı yatırımcı şartı ile ilerlenecektir. Kamudaki tasarruf ve dengeli ekonomik yapı ile hazine borç çevirme oranları yüzde 100’lerin altına indirilecektir. 2018 yılının geri kalan bölümünde ise daha önce açıkladığımız ve bir süredir üzerinde çalıştığımız 35 milyar TL tasarruf ve gelir arttırıcı önlem ile FDF’nın +5 Milyar TL’ye yükselmesi, yılın bundan sonraki aylarında kredi roll over oranının yüzde 100 olması (yıl sonu iç borç çevirme oranının yüzde 104 olması), bütçe açığının ise yıl başında açıklanan program ile paralel olarak yüzde 2’nin altında olması hedeflenmektedir.” Daha tam anlamıyla istenilen hedefe ulaşılamamışken yeni ve belirsiz bir reform paketiyle kamuoyuna açıklama yapmak halkın kaygısını daha fazla arttıracaktır. Kamu bankalarına para aktarımı yapmak, Sorunlu kredileri çözmeye çalışmak, Ulusal kredi derecelendirme şirketi kurmak, BES ve kıdem tazminatını düzenlemek, ya da vergi sisteminde değişiklik yapmak Türkiye’nin ekonomisini düzeltmeyecektir. Türkiye’nin bu ekonomik buhrandan kurtulmasının belki de tek çaresi adil yargı sistemini kurmaktır. Yine Albayrak yaptığı konuşmada şunları söyleyerek Türkiye’nin reçetesini veriyor aslında, “Bir diğer reform alanı yargı alanı. Yargı reformunun vizyonu güven veren ve erişilebilir adalet sistemi olacak. Hukuk ve ekonomi birbirini tamamlayan iki çalışma alanı. Yargı sisteminin kalitesi hızı yatırım ortamını geliştirmenin temel şartları arasındadır.” Sorun tespit edilmiş fakat çözümler farklı yerlerde aranıyor. Demokrasinin, adaletin, yargının, hukukun olmadığı bir yerde hiçbir reform işe yaramadı, yaramayacaktır. Bu tarz reformlarda tek işe yarayan şey halkın kafasını bulandırmak olacaktır. Bu da Türkiye’yi ekonomik buhrandan kurtarmak yerine daha da geriye götürecektir. Ekonomi adına yapılması gereken tek reform adil yargı sistemine geri dönülmesidir. Türkiye için tek çare demokrasi ortamının bir an önce oluşturulmasıdır.  

YEP’in amacı olan dengelenme, disiplin ve değişim anca bununla mümkün olacaktır. Vatandaşı kargaşadan, endişeden, işsizlikten reformsuz reformlar değil demokrasi kurtaracaktır.

Okunma Sayısı: 1193
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı