"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Risale-i Nur’un Talebeleri

M. Fahri UTKAN
17 Ağustos 2016, Çarşamba
Risale-i dairesi içinde hizmet edenler Risale-i Nur Talebesi ünvanı alırlar.

Peki, bu ünvanı alınca ne olur, diğer insanlardan, diğer Müslümanlardan farklı mı olurlar?

Risale-i Nur Talebeleri nasıl davranmalı, birbirlerine karşı münasebetleri nasıl olmalı, bunlara göre Risale-i Nur Talebelerinin bazı özellikleri olmalı değil mi?

İşte Üstad da bunları bazı mektuplarının satır aralarında belirtmiş. Biz bu yazımızda bunların bazılarını ortaya koymaya çalışacağız.

Risale-i Nur Talebeleri, “birbirini(zi) teselli hem kuvve-i mâneviyeyi takviye, hem tatlı sohbetle müzakere-i ilmiye, hem Nurların yazması ve mütalâalarıyla bu geçici zahmetin noktasını siler rahmet yapmaya, bu fâni saatleri bâki saatlere çevirmeye muvaffak olur”lar.1 

Bu tür davranışları ile, “Nurcular cemiyet memiyet, hususan siyasî/ siyasetli/ ve dünyevî ve menfî ve şahsî ve cemaatî menfaat için teşekkül eden cemiyet ve komite değiller ve olamazlar.”2 

Evet, bu tür durumların zararının ne kadar dehşetli olacağını bu günlerde herkes görebiliyor. Peki nasıl yapılmalıydı?

Bunun için; “Nurcularda hakikî, hâlis, sırf rıza-yı İlâhî için ve müsbet ve uhrevî fedailer var ki; mason ve komünist ve ifsad ve zındıka ve ilhad ve Taşnak gibi dehşetli komiteler o Nurculara çare bulamayıp hükûmeti, adliyeyi aldatarak lâstikli kanunlarla onları kırmak ve dağıtmak istiyorlar. İnşaallah bir halt edemezler. Belki (Muhakkak ki bu,) Nurun ve imanın fedailerini çoğaltmaya sebebiyet verecektir.”3 

Üstad bunun için yıllar öncesinden diyor ki; “Siz bu şiddetli imtihana girmek ve inceden inceye sizi kaç defa altın mı, bakır mı diye mihenge vurmak ve her cihette sizi insafsızca tecrübe etmek ve “Nefislerinizin hisseleri ve desiseleri var mı, yok mu?” üç dört eleklerle elenmek; hâlisâne, sırf hak ve hakikat namına olan hizmetinize pek çok lüzumu vardı ki, kader-i İlâhî ve inâyet-i Rabbâniye müsaade ediyor. Çünkü, böyle meydan-ı imtihanda inatçı ve bahaneci insafsız muarızların karşısında teşhir edilmesinden herkes anladı ki, hiçbir hile, hiçbir enâniyet, hiçbir garaz, hiçbir dünyevî, uhrevî ve şahsî menfaat karışmayarak, tam hâlis, hak ve hakikatten geliyor. Eğer perde altında kalsaydı çok mânâlar verilebilirdi. Daha avâm-ı ehl-i iman itimad etmezdi. “Belki bizi kandırırlar” der ve havas kısmı dahi vesvese ederdi. Belki bazı ehl-i makamat gibi kendilerini satmak, itimat kazanmak için böyle yapıyorlar diye daha tam kanaat etmezlerdi. Şimdi imtihandan sonra, en muannid vesveseli dahi teslime mecbur oluyor. Zahmetiniz bir, kârınız bindir inşaallah.”4

Demek hareketlerimizde nefsimizin değil, kalbimizin ve imanımızın gerektirdiği, hâlisane, sırf hak ve hakikat namına hareket etmemiz gerekiyor. Yani hizmetimizi yaparken, hareketlerimizde, fiillerimizde, sözlerimizde ne hile, ne enaniyet, ne garaz, ne gerek dünyevî ne de gerekse uhrevî menfaati düşünmemek gerekiyor.

Halisane tavırlarımızda ne ifratta ne de tefritte olmadan vasat mertebede hizmet içinde bulunmak duâsıyla.

Dipnotlar:

1- Şuâlar, 446. 2- A. g. y.  3- Şuâlar, 447. 4- Şuâlar, 448.

Konuyla ilgili önemli yazılar:

Asr-ı Saadetin nurlu atmosferinin asrımıza yansıması: Nûr Talebeleri

Peygamber Efendimizin -Aleyhissalatu Vesselam- veciz bir şekilde ifade buyurdukları 'Alimler peygamberlerin varisleridir' kudsi hakikatine muhatap Büyük İslam Alimi Bediüzzaman Said Nursi, Kur'an- Hakimin nurlu ve hakikatli bir tefsiri olan Risale-i Nur'da 'Nur Talebeleri'nin taşıması gereken vasıfları Asr-ı Saadet ölçüleri çerçevesinde izah etmiştir.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/asr-i-saadetin-nurlu-atmosferinin-asrimiza-yansimasi-nur-talebeleri_357631

Nur’un kutup yıldızı: Zübeyir Gündüzalp

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/abdullah-sahin/nur-un-kutup-yildizi-zubeyir-gunduzalp_391199

Okunma Sayısı: 2957
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı