"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sudan’da, Arap Baharı mı? (1)

Muhammet ÖRTLEK
27 Şubat 2019, Çarşamba 00:11
Sudan’da 19 Aralık 2018’de yüksek ekmek fiyatları, döviz sıkıntısı vb. sosyo-ekonomik sebeplerle başlayan “Ekmek Protestoları” iki ayını tamamladı.

Sudanlı yetkililer gösterilerde 24 kişinin vefat ettiğini açıklarken İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre ölü sayısı en az 40 civarında. 

Protestoların hedefindeki Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir ise, kendisini protesto edenlere “2020 yılında yapılacak seçimlere hazırlanmaları” çağrısında bulundu. Böylece Beşir, halka “seçimlerle iktidara geldiğini, Anayasa’nın geçerli olduğu” mesajını vermektedir. Beşir ayrıca ülkesindeki sorunların “medyanın abarttığı kadar olmadığını” ileri sürerek, ülkesindeki istikrarın bozulmasına izin vermeyeceklerini belirtiyor.

Gösterilerle ilgili Sudan Ordusu’ndan yapılan yazılı açıklamada “yönetimin yanında yer aldıklarını” ifade ettiler. Açıklamada bir de “askerlerin Beşir yönetiminden taraf olduklarını, Anayasal görevlerine devam ettiklerini, ülkelerini tehditlerden koruyacaklarını” vurguladılar.

Sudan’da bütün açıklamalara rağmen gösterilerin devam etmesi üzerine, Beşir 22 Şubat 2019 Cuma gecesi ülkesinde 1 yıllık olağanüstü hâl ilân etti. Ulusal hükümeti görevden alan Beşir, ülke genelinde 18 eyaletin hükümetlerini de feshetti.

Böylece Beşir’in, Sudan’da görmezden geldiği 2 aylık krizin büyüklüğünü tanıdığına ve güvenlik güçlerinin müdahalelerinde 40 kişinin ölümünü kabul ettiği yorumlanıyor. Beşir’in ayrıca, hem muhalefetle diyaloğu reddederek, hem de 2020 seçimlerine hazırlık çağrısı yapması paradoks şeklinde değerlendiriliyor. Ancak Beşir’in iktidarı bırakma niyeti olmaması da muhalefetin endişelerini yükseltti. Her şeye rağmen Beşir, ulusal hükümetteki müttefikleriyle Diyalog Yüksek Koordinasyon Komitesi bünyesinde toplantılarını sürdürmektedir.

Sudan Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Hizmetleri (NISS) Başkanı Salah Gosh da bir gazeteciye verdiği demeçte “Beşir’in Ulusal Kongre Partisi’nin başkanlığını bırakıp Cumhurbaşkanı olarak görevine devam edebileceğini” belirtmiştir. Gosh’un bu ifadeleri Ulusal Kongre Partisi’nin 2020 seçimlerinde Beşir dışında başka bir aday çıkartabileceği anlamına da gelebilir.

Sudan’da mevcut gösteriler devam ederken, Beşir’in 1 yıllık olağanüstü hâl ilânı üzerine başşehir Hartum’da büyük protestolar patlak vermesine sebep oldu. Gösterilerde Burri, Jabra, El Daim, El Manshia, El Mawrada, El Thawra, El Mazad, El Sha’abia ve Shambat’taki mahalle ve sokaklarda protestocuların yoğunluğunun gözlemlendiği bildiriliyor.

Göstericilerin çatı örgütü Sudan Profesyonelleri Derneği (Sudan Professional Assosiciatin), Beşir’in açıklamalarından memnuniyetsizliğini dile getirerek “halkın rejimi kaldırmayı ve geçici bir hükümet kurmayı hedefleyen” taleplerinin karşılanmadığını kaydetti. Muhalefetteki bir diğer aktör Ulusal Konsensüs Güçleri (National Concensus Force)’nin ileri gelenlerinden Satei El Haq da “Beşir’in diyalog çağrısını çok geç kalınmış bir adım” olarak değerlendirdi. El Haq, sözlerinin devamında “güvenlik güçlerinin protestoculara yönelik baskısı durdurulmalı, siyasî tutuklular serbest bırakılmalı, hürriyetlerin önündeki engeller kaldırılmalı” şeklinde taleplerini sıraladı.

Sudan’daki olayları Sky News Arapça Servisi’ne değerlendiren Sudanlı gazeteci Faisal Muhammed Salah “olağanüstü hâl ilânının güvenlik güçleri ile muhalefet arasındaki çatışmaların dozunu yükselterek, siyasî çözüm şansını zayıflattığını” kaydetti. 

Bununla birlikte Salah, Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelerde meydana gelen iç savaş veya çatışmaların Sudan’da tekrarlanmasını önlemek için Beşir yönetiminin üzerindeki baskının arttırılması hakkında uluslar arası topluma çağrıda bulundu. 

Ancak halkın baskısı arttıkça, Beşir yönetiminin sert güvenlik tedbirleri de artmaktadır. Bu durum muhalefetin de bir o kadar radikalleşmesini kaçınılmaz kılıyor.

Okunma Sayısı: 1094
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı