"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İyi insan olmanın yolu

Müşerref Ünal
06 Ocak 2019, Pazar
İlk kişiliğini; adını alırken insan, kulağında ezan sesi vardır. Kendi ismini duymadan daha, onun ismi kulaklarındadır insanın. ALLAHU EKBER ALLAHU EKBER…

Çünkü O olmadan, O’nunla başlamadan, başlayamaz insan hayatına.

Hayatın devamında çeşitli imtihanlar bekler insanı. Bu dünya, insan için hem bir imtihan yeri hem de bir eğitimhanedir. Hem bu dünya için eğitilir insan hem de ebedî hayatı için. İnsanın amacı bu dünyada, “Nasıl bir Müslüman olunmalı? Nasıl bir insan olunmalı?” sorularına cevap bulmaktır.

Hayat serüveninde misafir ettiğimiz çeşitli imtihanları hakkıyla ağırlamamız, yanında çeşitli zorluklar da getirse sonuçta misafir bereketiyle gelir sırrıyla; sabırla, şükürle imtihanımızı verebilmemiz gerekir. Bu imtihanlar; bizleri, imanımızın kuvveti ölçüsünde insanlığımızı üst mertebelere çıkartacaktır inşallah. Öyle ise, insanlığımızı yükseltmek için imanımızın kuvvetine ihtiyacımız vardır.

Evet, iyi insan olmanın yolu iyi bir Müslüman olmaya çalışmak yolundan geçmekteyse, o zaman nasıl bir Müslüman olunmalı sorusunun cevabı aranması gerektir. Bunun cevabını da Kur’ân-ı Kerîm’de, Hz. Muhammed’in (asm) sünnetlerinde, Risale-i Nur’da ve kâinatta bulabiliriz.

Kur’ân-ı Kerîm’de “Hiç düşünmez misiniz? Hiç akletmez misiniz?” sorularını insanlığa yönelten Rabbimiz, insanlığı düşünmeye yöneltmektedir. Yaratıcısının bu muhteşem sanatlarına hayranlıkla ve şükranla bakıp, tefekkür ederek ibadet eden insan; düşünebilme yeteneğini insanca kullanınca ibadet etmiş olur. Yoksa O’nsuz düşünme sakat ve batıl kalır, tamamlanamaz. Bunun için de O’nu (cc) tanımak gerekiyor. Biz bir insanı tanımaya başlarken bile önce ismini sorarız. Sonra o ismin ne anlama geldiğini sorarız. Biz bir insanı dahi tanımaya çalışırken ismini öğrenmeyi arzu ediyorsak, Allah’ın isimlerini öğrenmekle başlamalıyız insanlık yolumuza. Çünkü O olmadan, O’nunla başlamadan, başlayamaz insan hayatına. Cenâb-ı Hakk’ın isimlerinden bazılarını manası ile birlikte öğrenelim inşallah.

BİSMİLLAHİRAHMANİRAHİM

El-Vekil: Kendisine tevekkül edenlerin işlerini en iyi neticeye ulaştıran.

El-Mü’min: Güven verendir, emin kılan ve koruyandır.

El-Hâlık: Yaratan ve yoktan var eden.

El-Gaffar: Günahları örten ve çok mağfiret eden.

El-Vehhab: Karşılıksız hibeler veren, çok fazla ihsan eden.

El-Kabıd: Dilediğine darlık veren, sıkan ve daraltan.

El-Fettah: Her türlü müşkülleri açandır, kolaylaştırandır ve darlıktan kurtarandır.

El-Hakem: Mutlak hâkim olandır, hakkı batıl olandan ayıran ve hikmetle hükmedendir.

El-Vedud: Kullarını en çok sevendir, sevilmeye en lâyık olandır.

Ed-Darr: Elem ve zarar verenleri yaratan.

Okunma Sayısı: 2860
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı