"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tuvalleri yıkmak

Nurenda Yaşar Coşkun
27 Haziran 2019, Perşembe
“Dünyanın ve insanların resmini yapmak, aynı zamanda da onlarla yaşamak zordu.” diyor yazar.

Bir düşün; karşında, tozlu sokak kaldırımlarında, yalın ayaklarıyla, sıcağa aldırmadan oynayan çocuklar var. Ve onların neşesine şahit oluyorsun. Yüzlerine bakıp o neşeye adım adım yaklaşmak için yollar arıyorsun. O neşeye dâhil olmak istiyorsun. O gülen çocuklardan biri, elini uzatıp seni o neşeye çeksin istiyorsun. Ama önünde koca bir tuval var. Belki de yetişkinlik budur. Çocukluktan yavaş yavaş tuvalin öbür tarafına geçtiğimiz an yetişkinliğe adım atıyoruzdur.

Önce, neşe nasıl bir şey onu tadarız, sonra resmiyle yetiniriz. Duyguları, duyguların rengine feda ederiz. Tuvalin diğer tarafına geçip ressamlığa soyunduğumuzda, bir daha geçiş hakkı yok mudur diğer tarafa, belki de vardır. Neşeyi tariflemenin o tembel, rahat koltuğundan kalkıp kim neşenin içinde bulsun kendini?

Bir çocuk öyle mi? Duygu vardır, hem de en canlı renklerle. Çizmez o, sadece yaşar, doyasıya yaşar. Soyunmaz ressamlığa. Gıdası boya değildir. “Ne kadar güzel çiziyorum” da değil. “Bu benim sanatım” demez çocuk. Resmin kendisidir çocuk. Neşenin, öfkenin, mutluluğun, sevginin ta kendisidir. O küçük insan, belki bir sanatçı değildir, ama sanattır. Sanat olduğunu bilmeden hem de.

Oturduğumuz yerden ne çok resimler çizdik. Ne çok tarif ettik dünyayı. En güzel tarifleyen benim dedik. Duygudan çok, duygu pazarlayıcısı oluverdik. Bize sanatçı dediler, çünkü övdüler bizi, alkışladılar. Takdir ettiler. Kalkamadık yerimizden, geçemedik karşıya, bazen o tuvali çekip kenara şöyle bir izlemek gerek, resim yapmadan, özlemle. Çünkü gerçek duygulara duyulan özlem de belki gerçektir.

Okunma Sayısı: 1385
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı