"Gerçekten" haber verir 02 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Sağlık sistemi çöktü

İsrail ordusunun Filistin’in Gazze şeridine yönelik giriştiği askeri harekâtın beşinci gününde bölgenin sağlık sisteminin çökme noktasına geldiği bildirildi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Lojistik Depolarının da vurulması neticesinde sağlık sistemi yaralılara olağanüstü şartlarda hizmet vermeye çalışıyor. Gazze’de bulunan 58 ambulansın sadece 25 kadarı kullanılabilir durumda. Hastanelerde bulunan çarşafların gazlı bez olarak kullanılmaya başlandığı ifade edildi.

GAZZE Sağlık Sistemi imkansızlıklar içinde hizmet vermeye çalışıyor. Gazze'de bulunan 58 ambulansın sadece 25'i kullanılabiliyor. Bunlarda Mısır' a hasta naklinde kullanılıyor. Hastanelerde bulunan pamuklu perde ve çarşafların gazlı bez olarak kullanılmaya başladığı bölgede enerji sıkıntısı özellikle acil ameliyatlar ve cihaza bağlı yoğun bakım hastalarının hayatını tehdit ediyor.

02.01.2009


 

İşgal Gazze’de 6 cami yıktı

İsrail işgal ordusu Gazze’nin ortasında bulunan Bureyc Mülteci Kampındaki Ömer bin Hattab Camiini de bombalayarak, yıktığı cami sayısını 6’ya çıkardı. F16 savaş uçakları, 5 kattan oluşan caminin üzerine tonlarca patlayıcı attı ve cami yerle bir oldu.

İSRAİL, yeni yılın ilk saatlerinde de Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına ara vermedi. Ölen Filistinlilerin sayısı 400’e yaralıların sayısı da 2 bine yaklaştı. Hava saldırılarında, Hamas hükümetine ait binalar, direnişçilerin evleri, Mısır-Gazze arasında oluşturulan tüneller, genel olarak Gazze Şeridi’nin tamamı hedef alınıyor. Hamas, bombardıman altında olmasına rağmen İsrail’e yönelik roket saldırılarını sürdürüyor. Filistinli direnişçiler, Gazze Şeridi’nden fırlattıkları roketlerle İsrail’in iç kesimlerini de vurdu. İsrail İç Güvenlik Servisi Şin Bet’in Başkanı Yuval Diskin, Hamas liderlerinin, “İsrail’in saldırmayacağı zannıyla” camilere sığındığını iddia etti. İsrail savaş uçakları hava harekâtının başladığı Cumartesi gününden bu yana en az 6 cami ile 2 mescidi bombaladı. Kendi geçmişinde sinagoglara yönelik çok sayıda saldırı gerçekleştirilen ve bu konuda büyük hassasiyeti olan İsrail, camileri yasal hedef olarak görüyor. İsrailli bir istihbarat kaynağı, son olarak vurulan ve sadece minaresi sağlam kalan Tel El-Hava camisinin hemen yanından roket fırlatıldığının tesbit edildiğini söyledi. Camide ibadet edenler ise caminin hiçbir şekilde roket saldırıları veya gizlenmek için kullanılmadığını belirtiyor.

Bombalanan cami sayısı 6’ya çıktı

Gazze’nin ortasında bulunan Bureyc Mülteci Kampındaki Ömer bin Hattab camisini bombalamasıyla, saldırılarda yıkılan cami sayısı 6’ya ulaştı. Mahalli kaynakların Filistin Enformasyon Merkezi’ne yaptıkları açıklamaya göre, İsrail hava kuvvetlerine bağlı F16 savaş uçaklarından, 5 kattan oluşan caminin üzerine tonlarca patlayıcı bırakılması üzerine cami yerle bir olurken, camiye bitişik evler de zarar gördü. Ömer bin Hattab Camii, Gazze’nin batısında bulunan Eş-Şifa Camii, Han Yunus’taki el-Kassam Camii, Gazze’nin kuzeyindeki İmad Akil Camii, Cibaliya’da bulunan Ebu Bekir es-Sıddık Camii, Rafah’taki el-İstikame Camii ve Abbas Camii, tarihin şahit olduğu en kanlı saldırılardan birinde yerle bir edildiler.

Medyaya yasak getirdi, şahit istemiyor

UluslararasI Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, İsrail Ordusu’nun 27 Aralık’ta Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı saldırı kapsamında uluslar arası medyaya yasak getirmesi ve Hamas Örgütü’ne bağlı El Aksa TV’yi bombalamasını kınadı. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’a bir mektup gönderen RSF, “Bu televizyon kanalı, Hamas’ın propaganda aracı diye meşrû bir askerî hedef olarak görülemez” dedi. 28 Aralık’ta bir bombanın hedefi olan El Aksa TV’ye ait binanın beş katı da yıkıldı. Saldırıda bir çok kişinin yaralandığı ancak şu ana kadar bir ölümün bildirilmediğini açıklayan RSF, kanalın yayınını sürdürmeye karar verdiğini kaydetti. Saldırının “uluslar arası insanî hukukunun vahim bir ihlâlini” oluşturduğuna işaret eden RSF, İsrail devletinin Gazze’yi “kapalı askerî alan” ilân ederek, uluslar arası medya temsilcilerinin bu bölgeye girişine yasak getirmesini de kınadı. Gazze / bia

02.01.2009


 

Gazze’de ateşkes umudu yok

BM Güvenlik Konseyi ise Gazze’deki durumu görüşmek amacıyla acil toplandı, ancak toplantıdan bir sonuç alınamadı. BM’deki Arap ülkelerinin temsilcilerinin isteği üzerine yılbaşı gecesi acil toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde ise, Arap Birliği ülkeleri adına Libya tarafından sunulan karar tasarısı görüşüldü. Karar tasarısında İsrail’in kınanması öngörülüyor ve Gazze’deki askeri operasyonlarını derhal durdurması isteniyordu. Ancak karar tasarısı, Hamas’ın İsrail’e roket saldırılarından sözetmediği, bu yüzden de “dengesiz” ve “tek taraflı” olduğu gerekçesiyle ABD tarafından derhal reddedildi. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad, ABD’nin İsrail ile Hamas arasında ateşkesin sağlanması amacıyla yoğun çaba sarf ettiğini, ancak Hamas’ın roket saldırılarını durdurma niyeti olduğu yönünde bir delil göremediklerini söyledi. Konsey geçen Pazar günü Gazze’deki saldırılardan derin endişe duyduğunu belirten ve İsrail ile Filistinlileri şiddete son vermeye çağıran bir açıklama kabul etmişti. Ancak bu tür açıklamalar Konsey tarafından alınan kararların aksine bağlayıcı nitelik taşımıyor. Kudüs / New York

02.01.2009


 

Erdoğan’ın en zor işi, ortak payda bulmak

İSRAİL’DE yayın yapan The Haaretz gazetesinde yayınlanan haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir ateşkes için bastırmasının Suriye-Hamas-İran ile Mısır-Suudi Arabistan-Filistin Yönetimi arasındaki görüş farklılığını ortaya çıkardığı kaydedildi. Yazıda, “Bu iki eksenin, harici bir arabulucuya ihtiyacı var” denildi. Gazete, Mısır ve Suudi Arabistan’ın Hamas’ın ateşkes şartlarını koymasını engellemesinin yanı sıra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın iktidarını zayıflatacak bir konuma yükselmesini engellemeye çalıştığını kaydetti. Gazete, “Arap ve uluslar arası toplum baskısı ile Hamas ile yapılacak bir ateşkesin, Gazze’nin Batı Şeria’dan kopuşunun kabulü olabileceğinden endişe ediyor. Gazze’nin bu şekilde Mısır sınırında Suriye ve İran’ın bir uydusu olabileceğinden de endişe ediyor” yorumunda bulundu. Gazete, bu eksene karşılık Suriye’nin İran’ın da destek vermesi ile Türkiye’nin arabuluculuğunu kriz yönetiminde tam bir ortaklık kazanmanın yolu olarak ve daha sonrada İsrail - Filistin görüşmelerinde veto kartını tutan bir duruma yükselmek olarak gördüğünü ileri sürdü. Gazete, “Erdoğan’ın en zor işi, bu iki ekseni tatmin edecek ortak bir payda bulmak ve bu şekilde Hamas ve İsrail konusunda Arapların fikir birliğini sağlamak” diye yorumunda bulundu. Telaviv /cihan

02.01.2009


 

BM: Gazze’de insanî durum alarm verici

BİRLEŞMİŞ Milletler, 6 gündür İsrail bombardımanı altında kalan 1,5 milyon nüfuslu Gazze Şeridi’nde insanî açıdan durumun alarm verici olduğunu bildirdi. BM insanî yardımlarla ilgili BM yetkilisi John Holmes, İsrail’in yakıt sevkiyatını engellemesi üzerine elektrik santralinin Salı gününden bu yana çalışmadığını söyledi. Bundan dolayı hastaneler jeneratörlerle çalışıyor. Jeneratörler için de çok az miktarda yakıt kaldığını söyleyen Holmes, Gazze’nin orta ve kuzey bölgelerinde 650 bin kişinin her gün 16 saatten fazla elektrik kesintisi çektiğini ifade etti. BM yetkilisi, “Durum halen alarm verici. Hastaneler çok sayıda yaralıya tedavi verebilmek için muazzam bir gayretle çalışıyor. Hastanelere tıbbî malzemeler getirmeye devam ediyoruz ve onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz fakat durum çok zor ve hassas” diye konuştu. BM’nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’da çalışan Karen Ebu Zeyd de, “Her gün 20 bin kişi bekledikleri gıda yardımını alamıyor. İnsanlar çok zor durumda. Herkes, sahip olduklarını başkalarıyla paylaşıyor “ dedi. Ebu Zeyd, artık daha önce pek şahit olmadıkları, insanların yiyecek için çöpleri karıştırmaları ve yiyecek için yalvarmaları gibi durumlarla da karşılaştıklarını dile getirdi.

Diğer taraftan Holmes de Ebu Zeyd de İsrail bombardımanlarının fizikî tahribatın dışında psikolojik açıdan da insanlara ve bilhassa çocuklara büyük zarar verdiğini ifade etti. Ebu Zeyd, “Çocuklar okula gidemiyor. Normalde bu hafta imtihanlara girmeleri gerekiyordu. Herkes travma yaşıyor. İnsanlar geleceklerinden endişeli. Yarın ne olacağını bilmiyorlar. Durum her geçen gün kötüleşiyor” ifadesinde bulundu.

02.01.2009


 

Atina’da yeni yıl saldırıları

YUNANİSTAN’DA geçtiğimiz ay bir gencin polis kurşunuyla ölmesinin ardından Noel tatili dolayısıyla ara verilen eylemler, başşehir Atina’da yılbaşı gecesi de devam etti. Saldırganlar bazı bankalara ve ATM cihazlarına molotof kokteylli attı. Polis, saldırılarda yaralanan olmadığını bildirdi. Bu arada Atina emniyet teşkilâtı, yılbaşı gecesi, muhtemel kapsamlı gösterilere karşı geniş güvenlik önlemleri aldı. Sintagma Meydanı’nda ise başka bir gösteri vardı. Meydanda toplanan gençler, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanını protesto etmek için İsrail ve ABD bayrakları yaktı. Selanik’te ise polis, çöp bidonlarını yakan ve dükkânları taşlayan yaklaşık 30 kişilik grubu dağıtmak için gözyaşartıcı bomba kullandı. Atina / aa

02.01.2009


 

ABD’den Gürcistan’a AB desteği

ABD, Batı kurumlarıyla entegrasyonu için Gürcistan’a, taraflar arasında hazırlanan bir plan çerçevesinde yardım edecek. Gürcistan’ın NATO’ya girmesine, Batıdan askerî yardım almasına karşı çıkan Rusya’nın tepkisini çekeceği ileri sürülen ve bir benzeri ABD ile Ukrayna arasında da imzalanmış olan belge, taraflar arasında Pazar günü imzalanacak. ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi Matthew Bryza, belgenin, ‘’Gürcistan’ın iç sisteminin güçlendirilmesine, bu ülkenin Avrupa-Atlantik ailesiyle entegrasyonunun derinleştirilmesine destek verilmesini amaçladığını’’ ifade etti.

02.01.2009


 

Rusya, Ukrayna'ya gazı kesti

RUSYA doğal gaz firması Gazprom, Ukrayna’ya doğal gazı tamamen kestiğini bildirdi. Gazprom sözcüsü İgor Volobuyev, Ukrayna’ya doğal gazın, planlandığı gibi dün saat 10.00’da (TSİ 09.00) kesilmesine başlandığını açıkladı. Bu arada Ukrayna doğal gaz firması Naftogaz da Rusya’nın Ukrayna’ya verdiği doğal gazı kestiğini doğruladı. Naftogaz sözcüsü Reuters’e yaptığı açıklamada, Rusya’nın doğal gazı kesmesinden sonra boru hatlarında basıncın düştüğünü ve rezervlerinden doğal gaz pompalamaya başlayacaklarını söyledi. Naftogaz, 17 milyar metre küp doğal gaz rezervi bulunduğunu, bunun da yıllık tüketimin yaklaşık yüzde 20’si olduğunu bildirmişti. Moskova / aa

02.01.2009


 

Bangkok’ta gece kulübünde yangın: 59 ölü

TAYLAND'IN başşehri Bangkok’ta bir gece kulübündeki yılbaşı kutlamaları sırasında yangın çıktı, en az 59 kişi öldü, 100’den fazla kişi de yaralandı. Şehir merkezindeki Thong Lor polis karakolu yetkilisi Thanat Wongsanga, yangının sebebinin henüz belirlenemediğini belirtti. Wongsanga, olayla ilgili başka açıklama yapmadı. Bangkok / aa

02.01.2009


 

ABD, Pakistan’ı yine vurdu: 3 ölü

PAKİSTAN'DA, ABD’ye ait insansız uçaktan atıldığı sanılan füze saldırısında 3 kişinin öldüğü bildirildi. Afganistan sınırına yakın Güney Veziristan’daki aşiret bölgesinde hareket halindeki bir araca düzenlenen saldırıda çok sayıda kişinin de yaralandığı ifade edildi. Pakistan istihbarat yetkilileri, hava saldırısında, insansız uçağın en az iki füze fırlattığını söyledi. ABD güçleri 2008 yılında, Pakistan’ın Afganistan sınırında Taliban ve El Kaide militanlarına yönelik yaklaşık 30 hava saldırısı düzenledi.

02.01.2009


 

Avustralya da yardım elini Gazze’ye uzattı

AVUSTRALYA, İsrail bombardımanı altında bulunan Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere 3,5 milyon dolarlık insanî yardım yapacağını açıkladı. Başbakan Vekili Julia Gillard yayınladığı açıklamada, Gazze’ye barış gelmesi çağrısında bulundu ve ülkesinin, zor durumdaki Filistinlilere 3,5 milyon dolar yardım yapacağını kaydetti. Açıklamada, ‘’Avustralya hükümeti bölgede gittikçe artan şiddetten büyük kaygı duymaktadır ve insanların trajik bir şekilde ölmesi sebebiyle derin üzüntü içerisindedir’’ ifadesini kullanıldı. Açıklamada, İsrail’in insani sorumluluklarını yerine getirmesi ve Gazzelilere temel ihtiyaç maddelerinin ve insanî yardımın ulaştırılmasını sağlaması gerektiği de ifade edildi. Avustralya, 2008 yılında Filistinlilere 32 milyon dolarlık yardım yapmıştı.

02.01.2009


 

Ateşkes için kuşatma kaldırılsın

HAMAS lideri İsmail Haniye, Gazze’de ateşkes görüşmeleri için öncelikle İsrail’in bu bölgeye saldırılarının durması gerektiğini söyledi. Haniye açıklamasında, ‘’birinci olarak, Siyonist saldırı ön şartsız biçimde son bulmalı. İkincisi kuşatma kaldırılmalı, bütün geçişlere izin verilmeli. Çünkü kuşatma, Gazze’deki bütün sorunların kaynağı’’ dedi. Haniye, ateşkes çağrılarına atıfla, ancak bu şartların sağlanmasından sonra, ‘’istisnasız her konuya değinilebilecek görüşmelerin mümkün olabileceğini’’ kaydetti.

02.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır