"Gerçekten" haber verir 02 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

ERDOĞAN VE HÜKÜMETE ÇAĞRI

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK), saldırıların insanlık suçu olduğunu ifade eden Başbakana ve hükümetine seslendi: “İsrail'i kınamak yetmez! Bu vahşet sona erene kadar İsrail'le tüm askerî ve ekonomik ilişkileri dondurun! Yaptığınız tüm askerî anlaşmaları iptal edin!”

FİLİSTİN'DE İNSANLIK ÖLÜYOR

Hükümetten, BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak, İsrail'e siyasî yaptırımı gündeme getirmesini de isteyen BAK, “Filistin’de sadece Filistinliler değil, insanlık da ölüyor! Filistin halkının yok edilişine suskun kalan bütün devletler bu katliamın suç ortağıdır” açıklaması yaptı.

DÜNYA, DRAMI SEYREDİYOR

BAK açıklamasında şöyle denildi: “Dünya Filistin’deki haksız işgali, ölçüsüz şiddeti, alçakça cinayetleri ve insanlık dramını seyrediyor. İsrail devletine egemen olan saldırgan militarist anlayış, yıllardır sürdürdüğü insanlık dışı saldırılarının en vahşisiyle, dünyaya meydan okuyor.”

İSRAİL'İN Gazze’ye düzenlediği ve 400’den fazla insanın öldüğü saldırılar İstanbul’da iki ayrı eylemle protesto edildi. Çeşitli siyasî parti ve gruplar Levent’teki İsrail Konsolosluğu’na yürüdü, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu’nu Galatasaray Lisesi’nin önünde basın açıklaması yaptı.

Levent Metrosu’nda bir araya gelen çeşitle siyasî parti ve sivil toplum örgütüne üye yaklaşık 200 kişilik grup “Filistin halkı yalnız değildir”, “Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Katil İsrail Filistin’den defol”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol” ve “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atarak İsrail Konsolosluğu’na yürüdü. Burada ortak basın açıklaması yapan topluluk adına konuşan Ersin Sedefoğlu, “Çözümü emperyalizme ve Siyonizm karşı halkların birleşik mücadelesini büyütmesinde görüyoruz” dedi.

“Filistin halkına uygulanan vahşete karşı bu ülkedeki halkları ayağa kalkmaya çağırıyoruz. Her kentin emperyalizme ve Siyonizm karşı bir direniş ve eylem birliği merkezi haline gelmeli.”

AKP’nin katliâmla ilgili timsah gözyaşı döktüğünü belirten Sedefoğlu, hükümetin iki yüzlü tutumunu eleştirerek, İsrail ile yapılan bütün anlaşmaların iptal edilmesini, askerî üslerin kapatılmasını, NATO’dan çıkılmasını istedi. ABD ve İsrail bayraklarının yakıldığı eylemde, bir kişi de son günlerde Irak halkının direnişinin sembolü haline gelen ayakkabıyı İsrail Konsolosluğu’na fırlattı.

“VAHŞETİ DURDURUN!”

KÜRESEL BAK’ın Galatasaray Lisesi’nin önünde düzenlediği basın açıklamasına ise Özgürlük ve Adalet Partisi (ÖDP) İstanbul Milletvekili Ufuk Uras’ın da aralarında bulunduğu 200 kişi katıldı. “Filistin’e özgürlük/Vahşeti durdurun” pankartı açılan eylemde basın açıklaması okuyan sanatçı Kerem Kabadayı, “Yıllardır ambargo yüzenden ekmeksiz, susuz, ışıksız ve hatta ilâçsız bırakılan Gazze halk, dünyanın göz önünde adeta bir soykırıma uğratılıyor. Filistin’de sadece Filistinliler değil, insanlık ölüyor. Filistin halkının yok edilişine suskun kalan bütün devletler suç ortağıdır” dedi. Kabadayı, AKP Hükümetine seslenerek “Bu vahşet sona erene kadar İsrail’le tüm askerî ve ekonomik ilişkilerin durdurun” dedi.Açıklamanın ardından Küresel BAK üyeleri, sloganlarla Odakule’ye kadar yürüdü. İstanbul / aa

02.01.2009


 

Bombacıların eğitimi Türkiye’den

Doç. Dr. Haluk Gerger, İsrail’in Gazze’ye saldırısına “saygısızlık” diyen Başbakana sordu: “Gazze’yi bombalayan pilotlara Türkiye’de eğitim iznini, başka nereyi bombalayacaklarını düşünüp de verdiniz?” Gerger’e göre Erdoğan’ın telâşı “suç ortaklığı”ndan kaynaklanıyor.

“ABD Ortadoğu Türkiye” kitabının yazarı Doç. Dr. Haluk Gerger, İsrail’in Gazze’ye saldırısına “saygısızlık” diyen Başbakan’a “Gazze’yi bombalayan pilotlara Türkiye’de eğitim iznini başka nereyi bombalayacaklarını düşünüp de verdiniz?” diye sordu. Bianet’in sorularını cevaplayan Doç. Dr. Gerger, Türkiye’nin İsrail-Filistin sorunundaki rolünün, eskiden beri İsrail ve ABD stratejisinin “truva atı” olduğunu söyledi. İsrail’in amacının, Filistinlilerin direniş dinamiklerini kırmak, Türkiye’nin politikası da, bunun “yumuşak güçle sağlanmasını bölge ülkelerine telkin etmek” olduğunu ifade eden Gerger, Başbakan Erdoğan’ın Suriye’yle başladığı, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan’la devam edeceği ziyaretlerin karakterinin bu telkin politikası olduğunu söyledi. Gerger, Erdoğan’ın yola çıkmadan önce Ankara’da yaptığı basın toplantısında, İsrail Başbakanı Ehut Olmert ile Ankara’da görüşmeler yaptıktan 3-4 gün sonra Gazze’ye yapılan bu acımasız operasyonların Türiye’ye karşı bir saygısızlık olduğu yönünde yaptığı açıklamayı hatırlatarak, bu tavrın “ikiyüzlülük” olduğunu savundu. Gerger, Başbakan’a “Bugün Gazze’yi bombalayan pilotlar Türkiye’de eğitildi mi, eğitilmedi mi? Bunlara izin verirken başka nereyi bombalayacaklarını düşünüp de izin verdiniz?” diye sordu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN TELÂŞI

Gerger’İn Türkiye’nin İsrail-Filistin sorunuyla ilgili tutumuna dair diğer öngörüsü ise şöyle: “İsrail’in çekicine örs olmak: Ortadoğu’da İsrail ve ABD ne istiyorsa, Türkiye de onun propagandasını yapıyor. Erdoğan İran’a ‘nükleer silâh yapma, ABD’yi kızdırma’, Suriye’ye ‘ABD’yle iyi geçin’, Hamas’a ‘saldırıları durdur, İsrail’le anlaş’diyor. Şimdi de ülkeleri yumuşatmaya gidiyor; yumuşatsınlar ki İsrail de direniş iradesini kırsın. Türkiye, İsrail’in çekicine örs oluyor. Erdoğan’ın telâşı suç ortaklığından: ‘Saygısızlıktır’ açıklamasındaki telâşı suçüstü yakalanmaktan. Bu açıklama daha çok, seçim öncesi telâşıyla kendi tabanına seslenmek. Hamas’la görüşmeleri de İslâm ülkeleri arasında telkin ve Türkiye’de kendi tabanına mesajdı. Peki İsrail’e niye kızıyor? Çünkü İsrail ‘aşırı şiddet’ kullanarak Türkiye’nin kendisini savunmasını zorlaştırıyor. Erdoğan ‘Bunu yumuşak güçle yapalım’ demeye getiriyor. İstanbul

02.01.2009


 

7 öğrenci gaz kurbanı

Ankara’nın Çankaya ilçesi Birlik Mahallesinde 7 üniversite öğrencisi, “bacanın ters rüzgâr alması sonucu” karbonmonoksit zehirlenmesinden hayatını kaybetti.

ÇANKAYA ilçesi Birlik Mahallesi’nde yeni yıl kutlamasına katılan 7 üniversite öğrencisi, karbonmonoksit gazından zehirlenerek, vefat etti. Birlik Mahallesi 409’uncu Sokak’ta oturan Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Özgür Turan Atila (18), evinde, aynı üniversiteden 6 arkadaşına yeni yıl partisi verdi. Evin kombisinden çıkan ve bacadaki tıkanma sebebiyle geri tepen karbonmonoksit gazından zehirlenen 7 öğrenci, vefat etti. Özgür Turan Atila’nın halası Gonca Arıkök, Atila’nın telefonuna cevap vermemesi sebebiyle durumdan şüphelenerek, eve geldi. Kapısı, polisler eşliğinde çilingire açtırılarak girilen evin salon ve odalarında öğrencilerin cesetleri bulundu. Vefat eden öğrencilerden kimliği belirlenenlerin Büşra Bek, Elif Koyuncuoğlu, Oğuzhan Tozburun ve Tarık Şükrü Yılmaz olduğu anlaşıldı. İki öğrencinin kimliği ise henüz belirlenemedi. Bu arada, öğrencilerin kaldığı apartmanın en üst katında kalan bir ailenin gece saatlerinde karbonmonoksit gazından zehirlendiklerini fark ederek, İbni Sina Hastanesi’nde tedavi altına alındıkları öğrenildi. Ankara / aa

02.01.2009


 

Benzin 3 kuruş daha

Benzinin litresi 3 kuruş daha ucuzladı. Böylece 95 oktan kurşunsuz benzin 2,74 Türk Lirasından 2,71 Türk Lirası’na geriledi. Motorin ise İstanbul’da POAŞ istasyonlarında 2,37 TL’ye satılmaya başlandı.

2009’UN ilk gününde benzinin litresi 3 kuruş daha ucuzladı. Akaryakıt ürünlerindeki fiyat indirimi halkasına bir yenisi daha eklendi. 2008’in son aylarında yapılan yedi indirimin ardından bu yılın ilk gününde şoförlere müjde geldi. Son ayarlamayla benzinin litresi 3 kuruş daha ucuzladı. Böylece 95 oktan kurşunsuz benzin 2,74 Türk Lirası’ndan 2,71 Türk Lirası’na geriledi. Motorin ise İstanbul’da POAŞ istasyonlarında 2,37 TL’ye satılmaya başlandı. Yapılan indirimlerin ardından 50 litrelik bir depoyu doldurmak 25,5 TL daha ucuzlamış oldu. Ankara / cihan

02.01.2009


 

Seçim takvimi resmen başladı

Yüksek Seçim Kurulunun belirlediği seçim takvimi, işlemeye başladı. 29 Mart 2009’da yapılacak mahallî idareler seçimlerine ilişkin belirlenen seçim takvimine göre, YSK, seçime katılabilecek siyasî partileri ilân etti. Siyasi partilerden mahallî idareler seçimleri için hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tesbiti yapacaklarını YSK’ya bildirmeleri istenecek.

YÜKSEK Seçim Kurulunun (YSK) belirlediği seçim takvimi, dün itibarıyla işlemeye başladı.

YSK’nın, 29 Mart 2009’da yapılacak mahallî idareler seçimlerine ilişkin belirlediği seçim takvimine göre, YSK, seçime katılabilecek siyasî partileri belirledi. Seçime, 19 siyasî parti katılacak. Siyasî partilerden mahallî idareler seçimleri için hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tesbiti yapacaklarını YSK’ya bildirmeleri istendi. Seçim takviminin bazı önemli aşamaları şöyle: 5 Ocak 2009 Pazartesi: Muhtarlık bölgesi askı listeleri saat 08.00’de askıya çıkarılacak. 1 Ocak 2009 itibarıyla nüfus müdürlüklerinden alınacak nüfus sayısına göre, il seçim kurullarınca (2008 Malî Yılı sonuna kadar yeni kurulmuş ilçe ve belediyeler dahil) belediye ve il genel meclisi asıl ve yedek üye sayılarının, seçim çevrelerine göre tesbiti yapılacak. 9 Ocak 2009 Cuma: Siyasî partilerin, mahalli idareler seçimleri için hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tesbiti yapacaklarını YSK’ya bildirmelerinin son günü. 24 Ocak 2009 Cumartesi: Siyasî partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK tarafından kur'a çekilecek. 30 Ocak 2009 Cuma: 5 Ocak 2009’da askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listeleri saat 17.00’de askıdan indirilecek. 19 Mart 2009 Perşembe: Seçim propagandası ve yasakları başlayacak. 23 Mart 2009 Pazartesi: Seçmen bilgi kâğıtlarının seçmenlere dağıtılması tamamlanacak. 28 Mart 2009 Cumartesi: Saat 18.00’de seçim propagandası sona erecek. 29 Mart 2009 Pazar: Oy verme günü. Saat 00.00’da seçim yasakları sona erecek. Ankara / aa

02.01.2009


 

İnsan hakları yerinde saydı

İnsan Hakları Derneği eski Başkanı Hüsnü Öndül, Türkiye’de insan haklarının 2008’de yerinde saydığını söyledi. Öndül şöyle dedi: “AKP ile askeriyenin uzlaşması, üç yıldır demokrasi ağacını kurutuyor. 2008 yılı da, ‘Yerinde say!’ komutuna uyma yılıydı. Militarizme uygun adımların atıldığı yıl! Üç yılın sonunda, hapisteki insan sayısı 55 binlerden 100 binlere çıktı; yargısız infazlar artarak devam etti.”

İNSAN Hakları Derneği eski Başkanı Hüsnü Öndül, Türkiye’de insan haklarının 2008’de yerinde saydığını belirterek, “AKP ile askeriyenin uzlaşması, üç yıldır demokrasi ağacını kurutuyor. 2008 yılı da, ‘yerinde say!’ komutuna uyma yılıydı. Militarizme uygun adımların atıldığı yıl!” dedi.

Hüsnü Öndül, bianet’te 2008 yılını değerlendirirken, üç yılın sonunda, hapisteki insan sayısının 55 binlerden 100 binlere çıktığını yargısız infazların artarak devam ettiğini ifade ederek, çocuklar büyüklerle aynı mahkemelerde yargılanıyorlar artık; işkence yapan memurlar tutuklanmıyor ama taş attığı gerekçesiyle çocuklar tutuklu yargılanıyor” dedi.

Düşüncesini açıklayanlara açılan soruşturma ve davaların, cezalandırmaların rekor sayıya ulaştığını ifade eden Öndül, kitap toplatmaları, internet karartmalarının yoğunlaştığını kaydetti. Hüsnü Öndül, orantısız ve ölçüsüz kuvvet kullanımının yaygın bir pratik haline geldiğini dile getirerek, şunları söyledi:

“Güneydoğudaki çatışmalarda hergün insanlar öldü. Veriler 90’lı yıllara işaret ediyor. Barış hâlâ bir düş. Kürt sorunu konusunda çözümsüzlük politikası uygulanıyor. Milliyetçi ırkçı saldırganlık (linç pratiği) ülkenin çeşitli kentlerinde tırmanışa geçti. Farklı olan herkes düşman muamelesi görür hale geldi.”

Öndül, ne olduğununun Türkiye’deki insan hakları örgütleri raporlarıyla ortaya konulduğunu ifade ederek, AB’nin 2007 ve 2008 yılı İlerleme Raporları’na bakmanın da yeterli olduğunu söyledi. Öndül, “İnsan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi, azınlık hakları alanlarında ilerleme yok. Hukukî reformlar yavaşladı” şeklinde değerlendirmeler yapıldığını hatırlatarak, kimi yerlerde, reformların durduğu, geriye gidişlerin olduğu da belirtildiğini anlattı.

ANAYASA REFORMU

ÇALIŞMASI RAFA KALDIRILDI

2008’de Anayasa reformu çalışmasının rafa kaldırıldığına dikkati çeken Hüsnü Öndül, şunları kaydetti:

“AB katılım müzakereleri için hazırlandığı belirtilen Ulusal Program Taslağı da bir göründü, bir kayboldu.Terörle Mücadele Kanunu, Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunları değişikliklerinin sonuçları en fazla da 2008 yılında görüldü.

Ekonomik ve sosyal haklar anlayışı ise yerini ‘sadaka kültürü’ne bıraktı. İş güvenliği alanındaki ihmaller cinayet boyutlarına vardı. Veriler, 2008’de gelir dağılımı adaletsizliğinin ve yoksulluğun arttığını gösteriyor. Türkiye yönelimleri itibariyle her alanda bir belirsizlik yaşıyor. Evrilme demokrasiye doğru mu? 2008 buna dair işaretler taşımıyordu. Otoriterleşme geriye gidişlerle ve yerinde sayışlarla kendisini gösteriyor. Hükümet sistemin otoriter özünü muhafaza için üç yıldır pozisyon almaktaydı. Kendisinden önceki hükümetler gibi... 2009 için, haklar ve özgürlükler alanında hükümetten beklentiler zayıf ama topluma güvenmek lâzım.” İstanbul / Yeni Asya

02.01.2009


 

TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ SEÇTİ ÖZDABAK, YILIN KARİKATÜRİSTİ

TÜRKİYE Yazarlar Birliği (TYB), 2008’in ‘’yazar, fikir adamı ve sanatçıları’’nı açıkladı.

Gazetemiz karikatüristi İbrahim Özdabak, Basın-karikatür dalında 2008 yılının karikatüristi seçildi. TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, birlik genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Gazze’ye düzenlediği insanlık dışı katliâm ve saldırılardan dolayı İsrail’i kınadı.

TYB’nin 28 yıldır kültür, san'at ve düşünce hayatındaki yıl içindeki gelişmeleri değerlendirerek, sene başında ‘’yılın yazar, fikir adamı ve sanatçıları’’nı açıkladığını bildiren Yavuz, ödüllerin, edebiyat ve san'at uzmanları arasında anketle belirlendiğini kaydetti. Yavuz’un verdiği bilgiye göre, 2008 yılı ödüllerini kazananlar ve eserleri şöyle: Hikâye türünde ‘’Hacıyatmaz’’ eseri ile Mihriban İnan Karatepe. Şiir dalında ‘’Ağır Misafir’’ adlı eser ile İbrahim Tenekeci. Roman dalında ‘’Sonsuz Uzun Ölüm eseri’’ ile Kadir Tanır. Deneme dalında ‘’Küçük Şeyler’’ eseri ile Üstün Dökmen.

Fikir dalında ‘’Yahya Kemal’in Rüzgârıyla: Düşüncüler ve Duyuşlar’’ eseriyle Sadettin Ökten. İncelemede ‘’Diriliş Taşları: Sezai Karakoç’un düşünce ve san'atında Temel Kavramlar’’ eseriyle Münire Kevser Baş. Dil dalında ‘’Türkçe Verintiler Sözlüğü: TDK’’ eseriyle Günay Karaağaç. Edebî tenkit dalında ‘’Kahramanının Dönüşü: Modern Epik Şiir Üzerine’’ eseriyle Hakan Şarkdemir. Hatırada ‘’Üstad Ali Ulvi Kurucu: Hatıralar’’ eseriyle M. Ertuğrul Düzdağ. Gezide ‘’Bağdat Fragmanı’’ eseriyle Yıldız Ramazanoğlu. Tercümede ‘’Martin Heidegger’den Varlık ve Zaman’’ eseriyle Kaan H. Ökten. Biyografide ‘’Ebu Said El Hadimi: Merkez ile Taşra Arasında Bir Osmanlı Alimi’’ eseriyle Yaşar Sarıkaya. Çocuk Yayıncılığında ‘’Damla Yayınları’’. Basın-kültür dalında ‘’Zaman gazetesinin kültür sanat sayfası’’ Basın-fikir dalında Star gazetesinden Şamil Tayyar. Basın-karikatür dalında Yeni Asya gazetesinden İbrahim Özdabak. Basın-haber dalında Vakit gazetesinden Aslan Değirmenci. Dergi dalında ‘’Kültür Dergisi’’

Türk müziği dalında TRT’den Aysun Gültekin. Elektronik yayıncılıkta ‘’dunyabulteni.com’’ adresli internet sitesi. TV programında ‘’Keşke Olmasaydı-Kanal/24’’ adlı programla Yaşar Taşkın Koç. TV haber dalında Kanal-A. Şehir kitaplarında ‘’Konstantin’in Kutsanmış Şehri: 3 Devirde İstanbul’’ adlı eserle Önder Kaya. Radyo programında ‘’Marmara FM’de Fragmanlar’’ eseriyle Esra Elönü. Kamu yayıncılığında ‘’Yeşil Şehir Kitaplığı’’ ile Bursa Valiliği. Özel yayıncılıkta ‘’Berikan Yayınları.’’ Üstün hizmet dalında Prof. Dr. Esin Kahya, Prof. Dr. Necati Öner ile Ezel Erverdi.’’ Ankara / aa

02.01.2009


 

Gül, 2008’de 102 kanunu onayladı

CumhurbaşkanI Abdullah Gül, 2008 yılında 102 kanunu onayladı, 2 kanunu ise iade etti. Abdullah Gül, son bir yılda, Cumhurbaşkanlığına gelen biri önceki yıldan devreden 104 kanunun 102’sini onayladı, 2’sini iade etti. Gül, atamalara ilişkin 35, atamalar dışındaki işlere ilişkin bin 389 Bakanlar Kurulu kararına onay verdi. Son bir yılda 396 vekâlet tezkeresi imzalayan Cumhurbaşkanı Gül, 26’sı devreden 713 müşterek kararnamenin 696’sını onayladı, birini iade etti. 8 müşterek kararnameyle ilgili işlemler sürerken, 8 kararname de geri alındı. Cumhurbaşkanı Gül, 7 devreden, 65 yeni gelen atama, görevden alma ve seçim işlemini onayladı. Cumhurbaşkanlığına sunulan 2’si devreden, 7’si yeni gelen 9 af kararından 3’ünü onaylayan Cumhurbaşkanı Gül, bir af kararını da iade etti. Af kararlarından dördüyle ilgili işlemler sürerken, biri ise geri alındı. Gül’ün göreve geldiği 28 Ağustos 2007’den 26 Aralık 2008’e kadar, Cumhurbaşkanlığına, kurumsal işlemler ya da çeşitli kamu hizmetleriyle ilgili, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında ve kişisel taleplerle ilgili toplam 32 bin 562 başvuru yapıldı. Başvuruların 4 bin 740’ını kurumsal işlemler ya da çeşitli kamu hizmetleriyle ilgili, bin 206’sını Bilgi Edinme Hakkı Yasası ile ilgili, 26 bin 616’sını kişisel istekler oluşturdu. Ankara / aa

02.01.2009


 

Cezaevlerinde 3-9 Ocak’ta açık görüş

HÜKÜMLÜ ve tutuklular, yılbaşı dolayısıyla 3-9 Ocak 2009’da açık görüş yapacak. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilen genelgeye göre, Adana E Tipi, Ankara 1 ve 2 Nolu L Tipi, Alanya L Tipi, Antalya E ve L Tipi, Aydın E Tipi, Bakırköy-Metris 1 ve 2 Nolu T Tipi, Bursa E Tipi, Denizli D Tipi, Diyarbakır E Tipi, Gaziantep E Tipi, İzmir Buca Kapalı, Konya E Tipi, Mersin E Tipi, Ümraniye E Tipi ile Silivri 3,4,5,6,7 ve 8 Nolu L Tipi kapalı ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutuklular, 3-4-5-6-7-8-9 Ocak günlerinde 7 gün boyunca açık görüşten yararlandırılacak. Diğer bütün ağır ceza merkezi ve müdürü bulunan bağlı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara 3-4-5-6-7 Ocakta 5 gün açık görüş yaptırılacak. Müdürü bulunmayan bağlı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara ise 3-4-5 Ocakta 3 gün açık görüş yaptırılacak. Ankara / aa

02.01.2009


 

Geçen yıl bin 62 terörist etkisizleştirildi

TERÖRLE mücadele kapsamında yurt içinde ve yurt dışında geçen yıl gerçekleştirilen operasyonlarda bin 62 terörist etkisiz hale getirildi. Bunlardan 670 terörist ölü, 218 terörist sağ ele geçirildi, 174 terörist de güvenlik güçlerine teslim oldu. Güvenlik kuvvetlerinin yürüttüğü terörle mücadelede, Ocakta 53, Şubatta 266, Martta 74, Nisanda 70, Mayısta 218, Haziranda 47, Temmuzda 76, Ağustosta 58, Eylülde 52, Ekimde 69, Kasımda 54, Aralıkta ise 25 olmak üzere toplam bin 62 terörist etkisiz hale getirildi. Operasyonlarda, 3 Şubatta Bingöl’de 10, 25 Şubatta Irak’ın kuzeyinde 41, 27 Şubatta Irak’ın kuzeyinde 77, 12 Martta Şırnak’ta 10, 22 Şubatta Irak’ın kuzeyinde 44, 2 Mayısta Irak’ın kuzeyinde 153, 15 Temmuzda Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde 11, 9 Mayısta Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde 19, 14 Temmuzda Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde 18, 2 Ağustosta Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde 8, 25 Eylülde Siirt’in Eruh ilçesinde 6 ve 3 Ekimde Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde 23 terörist ölü olarak ele geçirildi. Ankara / aa

02.01.2009


 

Gökçek, yeniden aday

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 29 Mart yerel seçimlerinde Ankara’da Melih Gökçek, Gaziantep’te Asım Güzelbey ve Erzurum’da Ahmet Küçükler’in yeniden partisinin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğunu açıkladı. Başbakan Erdoğan, AKP Genel Merkezinde düzenlenen programda Erzurum, Gaziantep ve Ankara ile Ankara’nın bazı ilçelerinin belediye başkan adaylarını kamuoyuna ilân etti. Buna göre Erdoğan, 29 Mart’ta yapılacak genel seçimlerde Ankara’dan Melih Gökçek, Erzurum’dan Ahmet Küçükler ve Gaziantep’ten Asım Güzelbey’in AKP’nin yeniden Büyükşehir belediye başkan adayları olduğunu açıkladı. Erdoğan, Ankara’nın bazı ilçelerinin de belediye başkan adaylarını açıkladı. Buna göre Akyurt’ta Gültekin Ayantaş, Altındağ’da Veysel Tiryaki, Kazan’da Lokman Ertürk, Keçiören’de Turgut Altınok, Yenimahalle’de Ahmet Duyar, Çamlıdere’de Hazım Canercan, Güdül’de Hüseyin Erdoğan ve Pursaklar’da Selçuk Çetin yeniden aday gösterildi. Ankara / CEMİL YÜZER

02.01.2009


 

İsrail’e esnaf tepkisi

ERDEMLİ'DE faaliyet gösteren bir işletme sahibi İsrail’in yaptığı katliâmı protesto etmek amacıyla işyeri önüne, üzerinde ‘Katil İsrail! Gel gücün bana yetsin’ yazısı bulunan büyük bir pankart astı. Görüşme yaptığımız işletme sahibi Mustafa Kayacı, televizyondan bu katliâm haberini alır almaz matbaaya koşup bu pankartı yaptırdığını ve barış sağlanana kadar pankartı işyerinden indirmeyeceğini söyledi. Ayrıca, halkın bu konuda duyarsız davrandığını ve gerekli tepkiyi göstermediğini sözlerine ekledi. Ahmet Dekiş-Erdemli Mersin

02.01.2009


 

Kardeşlerimize dokunmayın

SON günlerde Filistin’de yaşanan gelişmeler herkesi derinden üzerken Çınar Koleji 3-B sınıfı öğrencileri daha da derin bir üzüntü içerisindeler. Uluslararası İnsanî Yardım Teşkilâtı İHH’nın yetimlere yönelik yürüttüğü proje kapsamında, Filistin’de Gazze mülteci kampında yaşayan Ela Telyiys ve Abdullah Ömer‘i kardeş edinen Çınar Koleji 3-B sınıfı öğrencileri kardeşleri için büyük endişe duyuyor ve İsrail’den saldırıları bir an önce durdurmasını ve kardeşlerine dokunmamasını istiyor.

02.01.2009


 

Gazze halkıyla dayanışma mitingi

ANKARA Filistin Dayanışma Platformu, yarın Ankara’da “Gazze halkıyla dayanışma mitingi” düzenliyor. Platformdan yapılan açıklamada, Gazze’de yaşanan katliâmı, ambargoyu protesto etmenin insanlık görevi olduğu belirtilirken, herkesi saat 13-00’de Abdi İpekçi parkında yapılan olacak mitinge dâvet etti. İsrail’in uluslar arası hukuku hiçe saydığını, uluslar arası toplum ve mekanizmaların, kendi çıkar ve politik amaçlarından dolayı da bu acımasızlığa sessiz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, “Gazze halkına uygulanan bu ‘katliâma dur demek’ vicdan sahibi her insan için bir insanlık görevidir. Bu nedenle Gazze’deki vahşetin bir an önce durdurulması için sesimizi yükseltmeliyiz. Bu amaçla; insanlık onurunu yüreklerinde taşıyan erdemli, duyarlı, insaf sahibi bütün halkımızı bu insanlık dışı vahşete sessiz kalmamaya çağırıyoruz. Cumartesi günü saat 12.00’de Kocatepe Camiinde gıyabi cenaze namazı kılmaya ve ardından da saat 13.00’de Abdi İpekçi Parkında Gazze halkıyla dayanışma mitingi’ ne davet ediyoruz” denildi. Ankara / Ahmet Terzi

02.01.2009


 

2009’da çalışanlar, 113 gün tatil yapacak

2009’DA çalışanlar, 2008’deki kadar tatil yapamayacak. Özellikle dini bayramların başlangıç ya da bitiş tarihlerinin hafta sonlarına denk gelmesi nedeniyle 9’ar günlük tatil imkanını yakalayan çalışanlar ve öğrenciler bu yıl o şansı elde edemeyecek. Bakanlar Kurulu’nun özel bir karar almaması durumunda çalışanlar, yıllık izinleri dışında 2009 yılında 104’ü hafta sonu, 9’u da dini ve milli bayramda olmak üzere 113 gün tatil yapacak. Ankara

02.01.2009


 

Türkiye, yeni yıla yeni paralarla girdi

TÜRKİYE yeni paralarla tanıştı. Yenilenen banknotları saat 24:00’ten itibaren bankamatiklerden çekebilen vatandaşlar ilk alışverişlerini de yaptı. Saat 24:00 itibariyle yeni Türk Liralar’ı hayatımıza girdi. Yeni liralar bazı bankaların ATM’lerinden çekilebildi. Paraları çeken vatandaşlar da ilk alışverişlerini yaptı. Yeni yıla yeni parayla girdiklerini belirten vatandaşlar hayırlı olması temennisini dile getirdi. Bankamatikten çektiği paraları gösteren bir vatandaş, bunların eskilerine nazaran daha estetik ve daha hoş görünümlü olduklarını dile getirdi. Paraları beğendiğini söyleyen bir başka vatandaş da küçük olması sayesinde cüzdanlara daha rahat sığacağını belirtti. İstanbul / cihan

02.01.2009


 

Tanıklara günlük 10 TL ödenecek

CEZA muhakemesi sırasında tanıklık yapanlara, kaybettiği zamanla orantılı olarak günlük 10 TL’ye kadar tazminat ödenecek. Adalet Bakanlığının 2009 Yılı Tanıklık Ücret Tarifesi, Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Ceza muhakemesi sırasında Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hakim tarafından çağrılan tanıklara verilecek tazminatı öngören tarifeye göre, tanığa, kaybettiği zamanla orantılı olarak, günlük 10 TL’ye kadar tazminat ödenecek. Tanık, hazır olabilmek için seyahat etmek zorunda kalmışsa yol giderleriyle tanıklığa çağrıldığı yerdeki ikamet ve beslenme giderleri de karşılanacak. Ankara / aa

02.01.2009


 

Üretici değil aracı kazanıyor

Türkİye Ziraat Odalar Birliği Aralık ayında üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını açıkladı. Buna göre, Aralık ayında marketlerde fiyatı en çok artan ürün ‘patlıcan’, fiyatı en çok düşen ürün “limon” oldu. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Üretici para kazanamıyor. Tüketicilerin ucuz gıdaya ulaşması sağlanmalıdır” dedi. Bazı önemli ürün ve gıdalardaki aylık fiyat değişimleri ve spekülatif hareketler konusunda kamuoyunu doğru bilgilendirmek üzere her ay tesbitleri yayınladıklarını söyleyen Bayraktar, “Birliğimizce Aralık ayı için yapılan tesbitlere göre, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farklara baktığımızda yaş sebze ve meyvede yüzde 468,7, baklagillerde yüzde 351,5, kurutulmuş ürünlerde yüzde 346,4, pirinçte yüzde 273,2’lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 269,6’lara kadar çıktığı görülmektedir” dedi. Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farka bakıldığında, tüketici fiyat seviyelerindeki yüksekliğin üreticiden kaynaklanmadığının görüldüğünü belirten Bayraktar, “Bilakis ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının, fiyat artışlarında önemli rol oynadığı anlaşılmaktadır” diye konuştu. Bayraktar, stokçulara fırsat verilmemesi konusunda da yetkilileri uyardı. Ankara / Fatih Karagöz

02.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır