"Gerçekten" haber verir 09 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

GAZZE TOPLAMA KAMPI HALİNE GELDİ

Katolik dünyasının ruhanî lideri Papa 16. Benediktus, Gazze’de yaşanan vahşetle ilgili yaptığı açıklamada, şiddetin çözüm olmadığını belirterek, ateşkes çağrısında bulundu. Bu arada, Vatikan’ın “Adalet ve Barış Konseyi” Başkanı Kardinal Renato Martino, İsrail’in operasyonunu sert bir dille eleştirerek, “Savunmasız insanlar her zaman bedel ödeyenlerdendir. Gazze’deki duruma bakın, giderek daha fazla, büyük bir toplama kampı haline geliyor” dedi.

BU KADAR ÇOCUK ÖLÜMÜNÜN İZAHI NE?

Kardinal Martino, “Bir karıncayı bile tesbit etmeye imkân sağlayan teknoloji olup da bu kadar çocuk ölürse, BM okulları bombalanırsa buna ne demek gerek?” ifadesini kullandı. Martino, sözlerini, “İsrail’in barış içinde yaşama, Filistinlilerin de kendi devletlerine sahip olma hakkı var” diye tamamladı.

Vatikan: Gazze

toplama kampı gibi

Vatİkan, Gazze’yi ‘’büyük bir toplama kampı’’ olarak niteledi. Vatikan’ın ‘’Adalet ve Barış Konseyi’’ başkanı Kardinal Renato Martino, İtalya’nın internet gazetelerinden ‘’Il Sussidiario.net’’e verdiği demeçte, Gazze’deki operasyonlara başlamasından bu yana İsrail’e yönelik en büyük eleştirilerden birini yaptı. Gayrıresmî ünvanı ‘’Vatikan Adalet Bakanı’’ olan Kardinal Martino, ‘’savunmasız insanlar her zaman bedel ödeyenlerdendir. Gazze’deki duruma bakın, giderek daha fazla, büyük bir toplama kampı haline geliyor’’ dedi. Kardinal Martino, bu sözlerine İsrail’in, “Kardinal, Hamas propagandasından alınmış ifadeler kullandı” şeklindeki tepkisi üzerine ise şunları kaydetti: “Bazı suçlamalar bana dokunmuyor. Sözlerimde İsrail karşıtı olarak yorumlanabilecek bir şey yok. Ben, orada yaşayan insanların hayat şartlarına bakılmasını söyledim. Aşılması zor bir duvarla çevrili olarak yaşamak zor. Şartlar insanî saygınlığa ters. Bu günlerde orada olan bitenler korkutuyor.” Kardinal Martino, “İsrail’in kendini savunma hakkı elbette mevcut ve Hamas bunu hesaba katmalı. Bir karıncayı bile saptamaya imkân sağlayan teknoloji olup da bu kadar çocuk ölürse, BM okulları bombalanırsa buna ne demek gerek” ifadesini kullandı. Öte yandan Papa 16. Benediktus, Gazze’de askerî seçeneğin Hamas ile İsrail arasındaki anlaşmazlığı gidermekte bir çözüm olmadığını söyledi. Papa, Vatikan’da akredite diplomatik misyon temsilcileriyle yıllık toplantısında, “Bir kez daha söylemek istiyorum, askerî seçenek bir çözüm değil, nereden ve hangi biçimde gelirse gelsin şiddet sert dille kınanmalıdır” dedi. Vatikan / aa

09.01.2009


 

Gazze’ye yardım seferberliği

Gazze’de yaşanan dramı yüreğinde hisseden Türkiye’deki hayırseverler, Kızılay, Diyanet Vakfı, Kimse Yok mu, Uluslararası İnsanî Yardım Vakfı, Cansuyu ve Deniz Feneri gibi insanî yardım amaçlı kuruluşlar aracılığıyla yardım elini saldırılardan zarar görenlere uzattı.

İsraİl’İn Gazze Şeridi’ne 27 Aralıkta başlattığı hava saldırısı ve daha sonraki kara harekâtı sırasında çoğu çocuk ve kadın yaklaşık 700 kişi öldü, 3 bin kişi yaralandı. Saldırılar sebebiyle Gazze’de başta gıda, su, ilâç ve tıbbî malzeme olmak üzere temel ihtiyaç maddelerinin sıkıntısı had safhaya ulaştı. Bu sebeple saldırıların ardından Türkiye’deki yardımseverler harekete geçti.

Kızılay, Gazze Şeridi’ne 4 Kasım 2008’den bu yana uygulanan ambargo sebebiyle halkın gıda ihtiyaçlarının karşılanması için 500 bin TL tutarında 11 bin gıda kolisini bölgeye ulaştırdı. Türk Kızılayı, içinde battaniye, gıda, ilâç ve çocuk bezi olan 10 tırlık bir yardım paketini daha Gazze’ye göndermeye hazırlanıyor. 1996’dan bu güne Filistin’e 18 yardım operasyonu düzenleyen Kızılay, bölgeye toplam 12.5 milyon dolar tutarında insanî yardımda bulundu.

’’BİZİ MAHCUP EDİYOR’’

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı da Gazze halkı için yardım kampanyası başlattı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, daha önce yaptığı açıklamada, Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Gazze’de zarar gören Müslümanlar yardım kampanyası başlattıklarını belirterek, bu hafta Cuma namazı sonrasında bütün camilerde yardım toplanacağını bildirmişti. ‘’Bu katliâm ve trajedi karşısında sadece yardım yapıyor ve yaraları sarıyor olmak bile bizi mahcup ediyor’’ diyen Bardakoğlu, ‘’asıl yapılması gerekenin kirli güç gösterisini sona erdirmek olduğunu’’ vurgulamıştı.

’’TÜM YETİMLERİN BAKIMINI

ÜSTLENECEĞİZ’’

İnsanî Yardım Vakfı (İHH), saldırılar sırasında Gazze’ye toplam 51 ton gıda, ilâç ve sağlık maddesi gönderdi. İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, yaptığı açıklamada, saldırıların başladığı ilk birkaç gün içinde bölgede, 450 bin TL tutarında ilâç, tıbbî malzeme, battaniye ve gıda yardımı dağıttıklarını belirtti.

PAKİSTAN DEPREMİNDEKİ GİBİ

Kimse Yok Mu Derneği, hayırseverlerin bağışlarıyla alınan 2 kamyon ilâç, 1 kamyon çocuk bezi, 1 kamyon çocuk maması, 20 ton makarna ile 1 kamyon pirinci 5 Ocakta Gazze’ye ulaştırdı. 100 tonluk gıda malzemesini de sınırda bekleten dernek, yardımlar kabul edilmeye başlandığı takdirde bunları Gazzeli yetkililere teslim edecek.

12 AMBULANS

GÖNDERECEKLER

Yeryüzü Doktorları Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, 3 tanesi yoğun bakım özellikli 12 ambulansı Gazze’ye göndermeye hazırlandıklarını bildirdi. Prof. Dr. Karaman, ambulanslar Mısır’daki işlemler tamamlandıktan sonra 10 gün içinde Gazze’deki yetkililere teslim edileceğini kaydetti.

SALDIRIDAN

HEMEN SONRA

BÖLGEYE ULAŞTILAR

Cansuyu Derneği gönüllüleri, saldırıların başlamasından hemen sonra 2 kamyon dolusu ilâç ve 1 kamyon gıda maddesini Refah kapısından Gazze’ye gönderdi. Sınır kapısının tekrar açılması ile birlikte Cansuyu, ikinci sevkıyat için hazırlık yapıyor.

350 BİN DOLARLIK

SAĞLIK YARDIMI

Deniz Feneri Derneği, İsrail’in Gazze’yi bombalamasının hemen ardından harekete geçerek 8 kişilik bir ekibi bölgeye gönderdi. Ekiptekiler, 100 bin TL tutarında ilâç, gıda, kışlık giysi başta olmak üzere çadır, battaniye ve gerekli acil insanî yardım malzemelerini bölgede dağıttı. Gazze’ye ulaşan ilk Türk yardım ekibinden biri olan derneğin gönüllüleri Gazze’deki Beyt Hanun, Jabalya ve Cebaliye’de de gıda yardımı dağıttı. Dernek daha sonra, 350 bin dolarlık ilâç, röntgen cihazı, ameliyat masası gibi tıbbî malzemelerden oluşan yardımları Filistin Sağlık Bakanlığı yetkililerine verdi.

09.01.2009


 

Kızılhaç’ı şok eden görüntüler

İsrail ordusunun Gazze Şeridine taarruz başlattığı 27 Aralık’tan bu yana 700'ü aşkın Filistinli şehit oldu. Bunların üçte biri 16 yaşından küçük çocuklar.

09.01.2009


 

Arnavutluk komünizmle hesaplaşıyor

YaklaşIk 18 yıl önce rejim değişikliğinin yaşandığı Arnavutluk, komünist geçmişiyle hesaplaşıyor.

Başbakan Sali Berişa’nın başkanlığındaki bakanlar kurulunun dünkü toplantısında Arnavutluk’ta komünizm rejimi döneminin suçlarını araştıran bir enstitü kurulmasına karar verildi.

Toplantıda ayrıca 20 Şubat tarihinin komünizm rejimi kurbanlarını anma günü olarak ilân edilmesi de kararlaştırıldı. Başbakan Sali Berişa komünizm rejimi kurbanlarının anısına komünizm dönemi diktatörü Enver Hoca’nın kültür merkezine dönüştürülmüş olan Tiran’daki müzesinin önüne bir anıt yapılacağını da açıkladı. Arnavutluk’un siyasî tarihinin çok iyi değerlendirilmesi ve yeni nesillere anlatılması gerektiğini ifade eden Sali Berişa, “Biz intikam aramıyoruz ama komünist sistemin oluşturduğu suçlar ve suçlular bilinmelidir” dedi. Tiran’da 20 Şubat 1991 tarihinde komünist rejime karşı protesto gösterileri düzenlenmiş, gösteriler sırasında Tiran’ın merkezindeki Enver Hoca’nın heykeli protestocular tarafından parçalanmıştı. Tiran / aa

Cumhurbaşkanı ‘maaşımı düşürün’ dedi

YaptIğI bir gezi için özel jet kiralaması sebebiyle eleştirilere uğrayan Slovenya Devlet Başkanı Danilo Turk, yurt dışı ziyaretlerini kısma, konuklarını daha mütevazi bir şekilde ağırlama kararı aldı ve maaşının düşürülmesini istedi. Turk’un bürosundan yapılan açıklamada, devlet başkanının yurt dışı gezilerine, ancak özel bir komitenin onaylamasından sonra çıkacağı ve kendisine eşlik eden iş adamlarının masraflarını kendilerinin ödeyeceği belirtildi. Turk ise dün yaptığı açıklamada, kabineden kendisinin ve devlet başkanlığı bürosunda çalışan memurların maaşlarının düşürülmesini istediğini belirtti. Kabine resmen maaş indirimi kararını verene kadar, Turk maaşının bir kısmını hayır kurumlarına bağışlayacak. Slovenya Cumhurbaşkanı’nın maaşının ne kadar olduğu ve ne kadara düşürülmesini istediği belirtilmedi. Ljubljana / aa

09.01.2009


 

Uçak sesini füze sandılar

İsrail medyasının, İsrail’in kuzeyine yeni füze saldırıları düzenlendiği yolunda verdiği haberlerin ardından Lübnanlı ve İsrailli yetkililerden gelen açıklamalar, saldırı haberlerinin yanlış anlamadan kaynaklandığını gösterdi.

Dün sabah saatlerinde Lübnanlı güvenlik kaynaklarından teyid edilen bilgilere göre, Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine roket atışları yapıldı.

Reuters ajansının haberine göre, kaynaklar, “Lübnan’ın güneyinden İsrail’in kuzeyine 3 ila 5 civarında roket fırlatıldığını” kaydetti. İsrail polisi de, dün sabah Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine en az 3 füze atıldığını ve ilk bilgilere birkaç kişinin yaralandığı bildirdi.

Öte yandan İsrail de, Lübnan’daki bölgeye düzenlediği top ateşinde nokta atışı yaptığını açıkladı. İsrail ordu sözcüsü, “Roket ateşi kaynağına nokta vuruşuyla cevap verildiğini” söyledi. Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, hem Lübnan’dan İsrail’e füze atanları, hem de İsrail’in buna verdiği karşılığı kınadı. Sinyora, Lübnan’dan İsrail’e füze saldırısı düzenlenmesinin, 2006’da Hizbullah ile İsrail arasındaki savaşı sona erdiren BM Güvenlik Konseyi kararının ihlâli olduğunu vurgulayarak, bu saldırıları düzenleyenlerin bölgedeki istikrarı bozmak isteyen kişiler olduğunu söyledi. Beyrut / aa

Uçak sesini füze sandılar!

Bu arada İsrail medyasının, İsrail’in kuzeyine ikinci füze saldırısı düzenlendiği yolunda verdiği haberlerin ardından Lübnanlı ve İsrailli yetkililerden gelen açıklamalar, saldırı haberlerinin yanlış anlamadan kaynaklandığını gösterdi. İsrail radyo ve televizyon istasyonları verdikleri haberlerde, ülkenin kuzeyindeki iki kasabada füze saldırı sirenlerinin çaldığını duyurmasının ardından açıklamada bulunan İsrail ordu yetkilileri, uçakların çıkardığı yüksek sesin yanlışlıkla füze saldırısı olarak yorumlanmış olabileceğini belirtti. Lübnan ordusundan yapılan açıklamada da Lübnan’dan İsrail’e yönelik yeni bir füze saldırısı olmadığı kaydedildi.

09.01.2009


 

Ateşkes mümkün

Hamad, “Hamas hükümeti sözcüsü” olarak, Filistin’in yerel haber ajanslarından Ma’an’a yaptığı açıklamada, Mısır, Fransa ve Türkiye’nin ateşkes sağlanmasına yönelik çabalarına atıfta bulunarak, ateşkese yönelik diplomatik çabalara ilişkin Hamas’ın tavrının da olumlu olduğunu söyledi.

Gazi Hamad, Hamas’ın işbaşına geldiği 2006 yılı başlarında da hükümet sözcüsü olarak görev almış, daha sonra bu görevi Tahir Nunu yürütmeye başlamıştı. Daha ılımlı üslûba sahip olduğu bilinen Gazi Hamad’ın son günlerde, yeniden “hükümet sözcüsü” olarak açıklamalar yaptığı dikkati çekiyor. Hamad, ortamın diplomatik çabalar için uygun olduğunu söyleyerek, “Hafta içinde ateşkesin sağlam taahhüde bağlanacağını söyleyebilirim” dedi. Hamad’ın açıklamasının, İsrail hükümetinin Mısır’ın ateşkesle ilgili önerisine olumlu baktığını açıklanmasının ardına denk geldiğine dikkat çekiliyor. Hamas’ın üst düzey liderlerinden oluşan bir grubun halen, ateşkesin sağlanmasına yönelik görüşmeler için Mısır’da bulunduğu belirtilirken, İsrail Savunma Bakanlığı’nın Diplomatik-Güvenlik Bölümü Başkanı Amos Gilad’ın da bu doğrultuda yarın Kahire’ye gideceği açıklanmıştı. Hamas’ın Şam’daki siyasî liderlerinden Musa Ebu Mazruk ise İsrail işgalinin varolduğu sürece, Hamas’ın İsrail’le kalıcı bir ateşkes görüşmesine girmeyeceğini söylemesine karşılık, Gazze Şeridi’ndeki şiddetin durdurulması için barış girişimi üzerinde çalıştıklarını belirtmişti. Tel Aviv / aa

09.01.2009


 

İsrail’den taarruzu genişletme kararı

İsraİl Güvenlik Kabinesi, Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı taarruzun genişletilmesini onayladı. Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Güvenlik Kabinesi’nin 12 bakanının, meskûn bölgelere daha fazla girilerek taarruzu genişletecek üçüncü safhanın da dahil olduğu kara operasyonlarının devamını onayladığını belirtti. İsrailli yetkili, Güvenlik Kabinesi’nin kararını uygulayıp uygulamamanın Savunma Bakanlığı yetkililerinin işi olduğunu da sözlerine ekledi. Tel Aviv / aa

09.01.2009


 

İsrail, yaralılara ulaşmaya izin vermiyor

KIzIlhaç, İsrail’in saldırdığı Gazze’deki Zaytun bölgesinde ölü annesinin yanında bekleşen 4 çocuk bulduklarını açıkladı. Yardım örgütü, bölgedeki iki evden 15 ceset çıkardıklarını kaydetti. Örgüt sözcüsü Pierre Wettach, Zaytun’a 4 gün boyunca giriş izni verilmediğini söyledi. Wettach, bu olayı “şok edici” olarak niteledi. Örgüt yaptığı yazılı açıklamada, “İsrail, uluslar arası yasalardan kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmeyerek yaralılara yardım edilmesi ve vurulan bölgeden çıkarılmasına izin vermiyor.” dedi. Örgüt, çalışanların bölgeye ulaşmasındaki gecikmeyi “kabul edilemez” olarak niteledi. Cenevre / cihan

09.01.2009


 

Dalga mı geçiyorsun Mordehai!

İsraİl’İn İstanbul Başkonsolosu Mordehai’den dalga geçer gibi açıklama geldi. İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai, çok sayıda sivilin canına mal olan ve dünyadan büyük tepki çeken Gazze operasyonunda “sivilleri vurmama konusunda başarılı olduklarını” iddia etti. İsrailli diplomat, saldırılarda sivilleri hedef almadıklarını savunarak, buna rağmen sivil kayıplar olduğunu; Hamas’ın ise bilerek sivilleri hedef aldığını öne sürdü. BM’nin “ölenlerin en az dörtte biri sivil” açıklamasını da “Demek ki sivil-militan ayrımı yapmakta başarılı oluyoruz” diye algıladıklarını belirten Başkonsolos, Gazze’ye kara harekâtının da sivil kayıpları azaltmak için başlatıldığını savundu. İstanbul / cihan

09.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır