"Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Malezya’dan boykot çağrısı

MALEZYA Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi’nin İsrail’e yaptırım uygulanması çağrısında bulunduğu bildirildi.

New Strait Times gazetesinin haberine göre, Malezya Başbakanı Bedevi, dünyanın Filistinlilere karşı ‘’ahlaki bir görevi’’ olduğunu söyleyerek, İsrail’e yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. Öte yandan Malezya’da, İsrail’in Gazze’de 14 gündür devam eden kanlı saldırısını protesto etmek amacıyla Amerikan mallarına yönelik boykot başlatıldı. Boykotu başlatan Müslüman Tüketiciler Derneği, ABD’nin saldırılar karşısında sessiz kaldığı gerekçesiyle, ülkede satılan Amerikan ürünlerini satın almayacaklarını açıkladı ve İslam dünyasında kızgınlık yaratan Gazze’deki saldırının bir an önce sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Dernek yetkilileri, bütün Müslümanları, boykota katılarak İsrail ve müttefiklerine ‘’ders vermeye” çağırdı. ABD’nin Malezya Büyükelçiliği önünde düzenlenen protesto gösterisinde ise 2 bin kişilik grup İsrail karşıtı sloganlar attı, ABD Başkanı George Bush ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert’i temsil eden kuklaları yaktı. Kuala

10.01.2009


 

14 ÜYE ÂCİL ATESKEŞ İSTEDİ, ABD ÇEKİMSER KALDI

BM Güvenlik Konseyi, Gazze’de âcil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etti. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 15 üyeli konsey üyelerinin 14’ü Gazze’de “âcil, kalıcı ve taraflar tarafından tamamıyla uyulacak ve İsrail birliklerinin Gazze’den tamamıyla çıkmalarının yolunu açacak ateşkes” çağrısında bulunan karar tasarısına “evet” oyu verdiler. ABD ise oylamada çekimser oy kullandı.

KATLİÂMIN BİLANÇOSU: 800 ÖLÜ, 3 BİNİ AŞKIN YARALI

İsrail ordusunun katliâmı ise BM’nin çağrısına rağmen sürüyor. BM, İsrail ordusunun, bu hafta başında Gazze Şeridi’nde onlarca sivili barındırdığı bir evi bombardımanda vurması sonucu 30 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. BM Çalışma ve Yardım Ajansı da, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında ölen ve yaralanan her üç kişiden birinin çocuk olduğunu açıkladı. Bu arada, dünkü saldırılarda da bir foto muhabiri ile annesi ve eşi öldü. Ayrıca biri çocuk beş kişi daha hayatını kaybeti.

İsrail BM’yi takmadı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un da katıldığı, dönem başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in başkanlık ettiği konsey toplantısında önceki gece yapılan oylamada, karar tasarısı kabul edildi. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 15 üyeli konsey üyelerinin 14’ü Gazze’de ‘’acil, kalıcı ve taraflar tarafından tamamıyla uyulacak ve İsrail birliklerinin Gazze’den tamamıyla çıkmalarının yolunu açacak ateşkes’’ çağrısında bulunan karar tasarısına ‘’evet’’ oyu verdiler. ABD ise oylamada çekimser oy kullandı. Oylamada ABD’yi, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice temsil etti. İngiltere tarafından sunulan ve kabul edilen karar tasarısında, Gazze’de derinleşen insani krizden ve şiddet olaylarından büyük endişe duyulduğu belirtilerek, gıda, akaryakıt ve tıbbi malzemeleri de içeren insani yardımın engelle karşılaşmadan Gazze’ye ulaşması, dağıtılması öngörülüyor ve BM ülkelerinin Gazze’deki insani ve ekonomik durumun düzelmesi için yürütülen uluslararası çabaları desteklemeleri isteniyor. Sivillere yönelik tüm şiddet ve terör eylemlerinin kınandığı kararda, kalıcı ateşkes ve sukuneti sağlamak için Gazze’ye yasadışı silahların ve mühimmatın girişinin önlenmesi ve İsrail-Gazze arasındaki geçiş noktalarının da yeniden açılması yönünde düzenlemeler yapılması için üye ülkelerin çabalarını yoğunlaştırmaları isteniyor. Bu kapsamda, hem Mısır’ın iki taraf arasında başlattığı, hem de aynı kapsamda süren diğer bölgesel ve uluslararası çabaların da memnuniyetle karşılandığı kaydediliyor. Kararda, Filistinler’in kendi aralarında uzlaşmaları yönünde somut adımları atmaları isteniyor ve bu çerçevede, Mısır ve Arap Birliği’nin arabuluculuk çabalarının da desteklendiği ifade ediliyor. Kararda, İsrail-Filistin sorununun ancak barışçıl yollarla çözülebileceği, iki devletli çözümün gerekli olduğu belirtilip, bu yönde tarafların ve uluslararası toplumun, ‘’İsrail ve Filistin’in iki demokratik ülke olarak yanyana ve barış içinde, güvenli ve tanınmış sınırlar içinde yaşamalarını öngören bir vizyonu temel alan kapsamlı bir barışa yönelik çabalarını acilen yeniden başlatmaları gerektiği’’ de vurgulanıyor.

10.01.2009


 

İsrail bir evi vurdu: 30 ölü

BM, İsrail ordusunun, bu hafta başında Gazze Şeridi’nde onlarca sivili barındırdığı bir evi bombardımanda vurması sonucu 30 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Bürosu (OCHA) tarafından hazırlanan rapora göre, İsrail askerleri 4 Ocakta Gazze’nin merkezindeki Zeytun mahallesinde bir eve 110 Filistinliyi sığınmaları için yerleştirdi ve bu kişileri evden çıkmamaları konusunda uyardı. Görgü tanıklarına dayanılarak hazırlanan raporda, bu evin daha sonra İsrail’in açtığı ateşte isabet aldığı ve 30 kadar kişinin öldüğü kaydedildi. İsrail ordu sözcülüğü ise raporda belirtilen olayın araştırıldığını bildirmekle yetindi.

10.01.2009


 

Ölen üç kişiden biri çocuk

İSRAİL’İN Gazze Şeridi’ne saldırılarında ölen ve yaralanan her üç kişiden birinin çocuk olduğu bildirildi.

BM’nin Çalışma ve Yardım Ajansının Gazze’deki operasyonlarından sorumlu yetkilisi John Holmes, Gazze Sağlık Bakanlığının gönderdiği istatistiklere göre, Gazze’de ölen 758 kişiden 257’sinin, yaralanan 3100 kişiden de 1080’inin çocuklar olduğunu söyledi.

10.01.2009


 

Venezuela’da ayakkabılı eylem

VENEZUELA’NIN başşehri Caracas’ta İsrail Büyükelçiliği önünde gösteri yapan kişiler, elçilik binasına ayakkabı attılar ve İsrail karşıtı sloganlar yazdılar.

Göstericiler, hükümetin İsrail Büyekelçisi’ni sınırdışı etme kararına da destek verdiler. Sayıları 1000’i aşan göstericilerden kimileri, büyükelçilik duvarına ‘’İsrail defol’’, gibi sloganlar yazdı.

10.01.2009


 

Livni: “Ulusal çıkarlarımıza göre hareket ederiz”

BM’NİN kararlarına rağmen, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, ulusal çıkarlarına göre hareket edeceklerini açıkladı.

Konseyin kararı ardından yazılı bir açıklama yapan İsrailli bakan Livni, “İsrail kendi mülahazalarına, vatandaşlarının güvenlik ihtiyaçlarına ve savunma hakkına göre hareket etti, ediyor ve edecek.” dedi. Açıklamada, ateşkes çağrısına ilişkin bir yorum yapılmadı.

10.01.2009


 

İsrail operasyona devam edecek

İSRAİL Başbakanı Ehud Olmert, Gazze’de operasyonlarının devam edeceğini bildirdi.

Olmert, İsrail’in, BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze Şeridi’nde acil ateşkes çağrısına rağmen Gazze’deki operasyonlarına devam edeceğini belirtti. Yaptığı yazılı açıklamada Olmert, “Bu sabah İsrail’in güneyindekilere yönelik füzelerin atılması, BM kararının uygulanabilir olmadığını ve bu karara Filistinli terör örgütlerinin uymadığını ispatlıyor” ifadesini kullandı.

10.01.2009


 

Kudüs’te Cuma gerginliği

KUDÜS’TE Cuma namazı sonrası çatışmalar yaşandı.

Kaldırım taşlarını söken Filistinliler İsrail askerlerine fırlattı. İsrail askerleri öfkeli halka müdahale etti. Bölgede gergin saatler yaşandı. İsrail askerleri 50 yaşının altındaki Filistinlileri Cuma namazı için dün El Aksa Camisine almamıştı.

10.01.2009


 

Obama, Hamas’la diyaloga girebilir

THE Guardian gazetesi, 20 Ocak tarihinde George Bush’tan koltuğu devralacak seçilmiş başkan Barack Obama’nın idaresindeki yönetimin Hamas ile diyaloga geçmeye hazırlandığını ileri sürdü.

Obama’ya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde The Guardian, siyahi liderin Bush’un Hamas’ı izole ettiği politikayı terk edeceğini ve alt düzeyde bir temas kurulacağını yazdı. Gazete, bu temasın, gizli servis tarafından sağlanabileceğini de kaydetti.

10.01.2009


 

Yahudiler de zulme isyan etti

AŞIRI radikal bir siyonist organizasyona bağlı çok sayıda İsrailli Yahudi önceki gün, Kudüs yakınlarındaki Mea Shearim Yahudi mahallesinde toplanarak İsrail’in Gazze saldırılarını protesto etti.

“Gazze`deki siyonist katliamını durdurun”, “Biz siyonist yönetime karşıyız” sloganları atan ortodoks Yahudiler, İbranice’de “yardım” anlamına gelen “Gevald!” çığlıkları attı. Aşırı radikal yahudilerin protesto gösterisine İsrail polisi müdahale etmedi. Göstericilerin ellerindeki pankartlarda “Siyonist teröristler Gazze’deki katliamı durdursun” ifadelerinin yazılı olduğu görüldü.

10.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır