"Gerçekten" haber verir 19 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

Göstermelik ateşkes

GÜVENLİK kabinesinin 2 saati aşkın süreyle yapılan toplantısının ardından açıklamayı İsrail Başbakanı Ehud Olmert yaptı. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile birlikte gelen Ehud Olmert, Ehud Barak ve İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile 3 hafta kadar önce askerî bir operasyon için karar verdiklerini belirterek, ‘’Operasyona çıktığımız günkü hedeflere, hem askerî ve hem de siyasal anlamda ulaştığımıza karar verdik’’ dedi.

Olmert, şöyle devam etti: ‘’Ben, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüştüm. Onun isteği üzerine bu ateşkes kararını değerlendirdik. Gece yarısı sonrası, saat 02.00’den itibaren ateşkes yürürlüğe girecek ve İsrail ordusu, ateşkesi korumak için konuşlanacaktır. Ancak İsrail ordusu, ateşkes ihlâl edildiği takdirde karşılık vermeyi kendi hakkı sayacaktır.’’

Bu arada İsrail’in Kızılay’ı konumundaki Magen David Adom, Erez geçişine bir sahra hastanesi kurma kararı aldı. Gazze’deki yaralıların buraya taşınarak, ameliyat ve tedavilerinin yapılmasının sağlanacağı belirtildi. İsrailli yorumcular, ‘’Halid Meşal ve ekibi, Şam ve Beyrut’ta lüks içinde yaşarlarken’’, Gazze’deki Hamas liderlerinin aynı düşüncede olmadıklarını, Gazze’dekilerin ateşkes istediklerini ifade edip, yine de bu ateşkesin ne kadar süreceği konusunda soru işaretleri olduğunu belirtiyorlar.

Ateşkes değİl ara verme

Olmert’in konuşmasını değerlendiren Kanal 2 Yorumcusu Ehud Yaari de, Olmert’in özellikle, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in isteği üzerine bu kararı aldıkları yolundaki sözlerine atıfta bulunarak, ‘’Belli ki Mübarek Hamas’a da aynı öneriyi yaptı. Ben bunu bir ateşkes olarak görmüyorum. Yalnızca bir ara verme olarak değerlendiriyorum’’ diye konuştu.

HAMAS’TAN 1 HAFTALIK ATEŞKES

Bu arada Hamas ve müttefikleri de, Gaze’de bir haftalık ateşkes ilân etti. Üst düzey Hamas yetkilisi Ayman Taha, Reuters’a yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nde ateşkes ilân ettiklerini söyledi. Taha, İsrail’e Gazze’deki askerlerini çekmesi için de bir hafta süre verdiklerini belirtti.

Dİrenİş devam edecek

Hamas, İsrail’in tek taraflı ateşkes ilân edeceğini açıklamasına karşın, direnişlerini sürdüreceklerini açıkladı. Suriye’nin başşehri Şam’daki bir Hamas yetkilisi, İsrail’in ateşkes ilânının ‘’yetersiz’’ olduğunu ve Hamas’ın ‘’bütün araçlarla’’ direnişi sürdürmeye hakkı olduğunu söyledi. Hamas’ın Lübnan Temsilcisi Osama Hamada ise, ‘’Eğer İsrail ordusu Gazze Şeridi’nde kalmayı sürdürürse, bu, işgal güçlerine karşı direniş için geniş bir kapıdır’’ dedi.

Hamas örgütünün sözcüsü Fevzi Barhum da, İsrail’in tekyanlı ateşkes ilânının ‘’yetersiz olduğunu’’ ve ‘’uluslar arası ateşkes çabalarının önünü almayı amaçladığını’’ söyledi. Fevzi Barhum, Gazze’de Reuters’a yaptığı açıklamada, İsrail’in Mısırlı arabulucularla anlaşmaya varmak yerine tek taraflı ateşkes ilân etmesini eleştirdi. Barhum, tek taraflı ateşkes ilânı ‘’işgal güçlerinin çekilmesi, kuşatmaya son verilmesi ve ateşkesi amaçlayan Mısır’ın çabaları ve diğer uluslar arası çabaların önünü almayı amaçlayan bir girişimdir’’ dedi.

Ateş tam kesİlmedİ

Öte yandan İsrail’in tek taraflı ateşkes ilânından sonra Gazze Şeridi’nden roket fırlatılması üzerine İsrail tarafı karşılık verirken, ateşkesin ilk 9 saati içinde Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta Filistinli bir çiftçi öldü ve oğlu yaralandı. Yerel kaynaklar, Filistinli çiftçinin bölgeden atılan havan mermisine karşılık açılan ateşte öldüğünü bildirdiler.

19.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ACI BİLANÇO

  Göstermelik ateşkes

  İsrail çekilmek istemiyor

  BAN Kİ-MUN: İSRAİL ASKERLERİNİ ÇEKSİN

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır