"Gerçekten" haber verir 23 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

İkinci adım Irak’tan çekilme

ABD Başkanı Barack Obama, Guantanamo dâvâlarını durdurma kararının ardından, güvenlik ekibiyle Irak’ı görüşerek Pentagon’dan, Irak’tan “sorumlu çekilme” için gerekli ilâve planları yapmasını istedi.

Irak, ‘erken

çekilmeye’ hazır

Irak Savunma Bakanlığı, Amerikan askerlerinin ülkeden muhtemel erken çekilmesine hazır olduğunu bildirdi. Bakanlık sözcüsü General Muhammed El Askari, ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama’nın askerî yetkililerine, ‘’142 bin Amerikan askerinin sorumlu biçimde Irak’tan çekilmesi için çabalarını ikiye katlamaları’’ yönünde talimat vermesinin ertesinde yaptığı açıklamada, ‘’Eğer çekilme Kasımda Bağdat ile Washington arasında imzalanan anlaşmaya uygun olarak yapılırsa, iyi olur. Ama birliklerin çekilmesinin öngörüldüğü 2011’den önce bir takvim belirlenirse de bu duruma hazırız’’ dedi. Irak ile ABD, Kasım ayında Amerikan askerlerinin 2011’e kadar çekilmesini öngören bir takvimi belirleyen anlaşmayı imzalamıştı. Ancak Obama, 16 aya kadar, yani 2010 yılı içinde çekilmeyi dile getirmişti. General Askari, Irak kuvvetlerinin 2008’den beri fiilen Amerikan kuvvetlerinin yardımını almadan çalıştığını ve 2008’den itibaren Irak kuvvetlerinin güvenlik operasyonlarının sorumluluğunu almaya hazır olduğunu belirtti. Sözcü, sadece askerî istihbarat ve hava desteğinin Amerikan askerlerinden alındığını kaydetti. Bağdat / aa Obama, Irak’tan ‘sorumlu çekilme’ için düğmeye bastı ABD Başkanı Barack Obama, güvenlik ekibiyle Irak’ı görüşerek Pentagon’dan, Irak’tan “sorumlu çekilme” için gereken gerekli ilave planları yapmasını istedi. Obama’nın başkanlığındaki toplantıda Başkan Yardımcısı Joe Biden, Savunma Bakanı Robert Gates, Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, Yakın Doğu’dan sorumlu Merkez Komutanlığı komutanı Orgeneral David Petraeus ve ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker yer aldı. ABD’nin Irak’taki kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Ray Odierno da, toplantıya video konferans yöntemiyle Irak’tan katıldı. Barak Obama, toplantıdan sonra yayımladığı açıklamada, “Toplantı verimliydi ve bu deneyimli ve işlerine bağlı kişilerin değerlendirmelerini takdirle aldım. Toplantıda askerî liderlikten, Irak’tan sorumlu bir askerî çekilmenin icra edilmesi için gereken ilave planlamanın yapılmasını istedim” dedi. Obama, seçim kampanyası sırasında ABD ordusunun Irak’tan 16 ayda çekilmesini savunuyordu. Ancak Obama’nın toplantıdan sonra yayımlanan açıklamasında, çekilme süresine herhangi bir atıfta bulunulmadı. Afganistan’daki durumun da kapsamlı bir değerlendirmesinin yakında yapılacağını belirten Obama, gelecek günlerde Pentagon’u ziyaret edeceğini bildirdi.

23.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  VAHŞETİNİN BİLANÇOSU

  FOSFOR BOMBALARI SORUŞTURULSUN

  BM, ‘kalıcı ateşkes’ istiyor

  İkinci adım Irak’tan çekilme

  Kaddafi’den “İsratin” teklifi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır