Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Karlıkaya, ‘’Dünya Sağlık Örgütü’nün Küresel Tütün Salgını raporuna göre, Türkiye’de sigara içme oranı erkeklerde yüzde 50’nin üzerinde, kadınlarda ise yüzde 20 civarındadır’’ dedi.
Prof. Dr. Karlıkaya, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 22 milyona yakın tütün kullanıcısı ile dünya tütün tüketiminde 10. ülke konumunda olduğunu söyledi. Sigara felâketinin boyutlarının bilincine henüz varılamadığını anlatan Prof. Dr. Karlıkaya, sigaraya başlamanın önlenmesi ve içmeyenlerin temiz hava soluma haklarının korunması yanında, sigara bağımlılığının tedavisi ve çözümü için bütün sağlık sisteminin bir güç birliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’de yaklaşık 22 milyon sigara içicisinin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Karlıkaya, şunları kaydetti: ‘’Dünya Sağlık Örgütü’nün Küresel Tütün Salgını raporuna göre Türkiye’de sigara içme oranı erkeklerde yüzde 50’nin üzerinde, kadınlarda ise yüzde 20 civarındadır. 200 bin civarındaki hekim, diş hekimi, hemşire ve ebe gibi sağlık görevlisinin her ay 1 kişiye sigarayı bıraktırması ile yılda 2,5 milyona yakın insanın sigaradan kurtulabilmesi mümkündür. Bir sağlık görevlisinin ayda 1 hastaya sigara bıraktırması için de bütün ay boyunca toplamda sadece 1 saatini ayırması yetmektedir.’’
Öte yandan sigarayı bıraktırmada, sınırlı sayıda sigara taşınması ve izmaritlerin biriktirilmesi gibi yaklaşımların kullanıldığı, tiksindirme ve gevşeme teknikleri ile bireysel ya da grup terapilerinin uygulandığı psikososyal tedavinin, sigarayı bırakmada başarıyı arttırdığı belirtildi. Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Dr. Şeref Özer, 9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigara içme veya dumanının solunmasının zamanla kişide psişik ve fiziksel bağımlılık oluşturduğunu ama sigaranın tiryakilerin sandığının aksine ‘’bırakılabilir’’ olduğunu söyledi.
‘’Sigara içenlerin yüzde 20’sinin nikotin bağımlısı haline geldiğini, çoğunun sigarayı bırakmayı denediği ancak yüzde 15’ten az bir kısmının başarılı olduğunun tesbit edildiğini’’ ifade eden Özer, sigarayı bırakmada hekim desteğinin çok önemli olduğunu belirtti.
Özer, ‘’sigarayı bırakmak için herhangi bir yardım almayanlarda başarı oranının yüzde 10’un altında kaldığını’’ ifade ederek, ‘’Her yıl sigara içenlerin yüzde 70’i bırakmayı düşünmekte, üçte biri bırakmayı denemektedir. Fakat kendi başına deneyenlerin yüzde 98’i sonraki bir yıl içinde yeniden sigaraya başlamaktadır’’ dedi.
“VERGİLER
ARTTIRILMALI”
Şeref Özer, sigara tüketiminin en aza indirilebilmesi için zararları konusunda farkındalığın arttırılması gerektiğini dile getirerek, eğitim kurumlarında çok erken yaşlardan başlayarak yaygın eğitim programları uygulanması, sigara ve tütün ürünlerinden alınan vergilerin artırılması ve bu ürünlerin fiyatları cazip olmaktan çıkartılması gibi teklifler yaptı. Özer ayrıca, ‘’sigaranın kişiye değil yalnız ilâç tekellerine yarar sağladığını’’ vurgulayarak, şu tavsiyelerde bulundu:
-Sigara ve tütün ürünleri üreten fabrika kurulması şartları zorlaştırılmalı hatta sigaranın bir sektör olmaktan çıkarılmasını sağlayan düzenlemeler yapılmalı.
-Tütün yetiştiriciliği yapılan tarım alanlarında başka ürünlerin yetiştirilmesini özendiren devlet destek programları hazırlanarak uygulamaya sokulmalı.
-Bütün sağlık kurumlarında yaygın, kamu sağlığı hizmeti olarak sigara bağımlılığı önleme ve tedavi birimleri kurulmalı.
-Bağımlılığın önlenmesi ve tedavisinde kullanılan ilâçlar ve diğer tedavi yaklaşımları sosyal güvenlik sistemi kapsamında katkı payı alınmadan ve ücretsiz sağlanmalı.’’
|