"Gerçekten" haber verir 16 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

EN GÜZEL CEZA

“Denetimli Serbestlik” uygulamasıyla, hakim ceza olarak herşeye hükmedebiliyor: Kitap okumaya da... İstanbul’da kamu görevlisini yaralama suçundan yargılanan Zonguldaklı genç de, kitap okumakla “ceza”landırılanlardan.

İSTANBUL’DA kamu görevlisini yaralama suçundan yargılanan Zonguldaklı genç, ağırlık olarak öfke kontrolü ve insan ilişkilerini konu alan kitapları okumakla yükümlendirildi. İstanbul 4. Çocuk Mahkemesince kamu görevlisini yaralama suçundan yargılanan Semih K. (18), 6 ay 20 gün hapis cezası aldı. Denetimli serbestlik uygulaması kapsamında Semih K’nın cezası 6 ay süreyle ayda en az 1 tane olmak üzeri kitap okuma yükümlülüğüne dönüştürüldü. Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğünde görevli uzman personelin belirlediği program kapsamında, Semih K. kendisine uygun seçilen kitapları okumaya başladı.

Evinde ve zaman zaman da kütüphaneye giderek verilen cezanın infazını yerine getiren Semih K, 6 ay süresince en az 6 kitap okuyarak cezasını tamamlayacak. Ağırlıklı olarak öfke kontrolüne ve insan ilişkilerine yönelik kitaplar okutulması planlanan gencin, hazırladığı özetler doğrultusunda kendisine sorular soracak uzmanları kitaplarla ilgili bilgilendireceği bildirildi.

Semih K, mahkemenin kendisinde hapis, 4 bin TL para cezası ve kitap okuma cezası arasında tercih sunduğunu, bunun üzerine de kitap okumayı kabul ettiğini söyledi.

Verilen ceza doğrultusunda şu anda Üstün Dökmen’in ‘’Küçük Şeyler’’ adlı kitabını okuduğunu anlatan Semih K, şöyle konuştu: ‘’İstanbul’da kavga ettiğim kişinin yaralanması sonucu mahkemeye çıktım. Hapis yatmak yerine kitap okumayla cezalandırılmayı seve seve kabul ettim. Böylece kendimi de geliştirebiliyorum. Kitap okumakla ufkum genişliyor. Okuduğum kitabın özetini çıkararak uzmanlara vereceğim. Böylece cezamın takibi yapılmış oluyor. Türkiye’de böyle cezaların uygulandığını bilmiyordum. İnsanların basit suçlardan cezaevinde yatmalarındansa bu tür cezalarla yararlı işlere yönlendirilmesi güzel bir uygulamadır.’’ Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye’de de Avrupa ülkelerindekine benzer cezaların uygulanmaya başlandığını, suç işlemiş bireylerin bazı yükümlülüklere ve denetime tabi tutularak cezalarını toplum içinde çekmelerinin sağlandığını kaydetti.

16.02.2009


 

Toptan’dan Vahapzade mesajı

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ‘’zengin kültürel altyapısıyla geçmişle geleceği birbirine bağlayan şair Bahtiyar Vahabzade’nin eserleriyle ve fikirleriyle yaşamaya devam edeceğini’’ belirtti.

Toptan, şair Vahabzade’nin vefatı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Azerbaycan ve Türk dünyasının yetiştirdiği en büyük şair ve edebiyatçılardan Vahabzade’nin vefatından derin bir üzüntü duyduğunu ifade etti. ‘’Dost ve kardeş Azerbaycan ile Türkiye arasında köprü olan’’ Vahabzade’nin ortak kültürün dev çınarlarından biri olduğunu vurgulayan Toptan, Vahabzade’nin, ülke sınırlarını aşan birbirinden eşsiz eserleriyle dünya edebiyatına da çok önemli katkılar yapmış usta bir şair olduğunu belirtti. Toptan, mesajında şunları kaydetti: ‘’Kültürüne, tarihine sıkı sıkıya bağlı Vahabzade, aynı zamanda dilimizin yetkin kullanıcılarından biriydi. Azerbaycan’ın özgürlüğü uğruna büyük mücadeleler veren Vahabzade’nin vefatı bütün Türk dünyası için çok büyük bir kayıptır. Şair ve edebiyatçı kimliğinin yanı sıra Azerbaycan’da milletvekilliği görevinde de bulunan Bahtiyar Vahabzade’nin Türk dünyasına yaptığı hizmetler hiçbir zaman unutulmayacaktır. Zengin kültürel altyapısıyla geçmişle geleceği birbirine bağlayan Vahabzade, eserleriyle ve fikirleriyle yaşamaya devam edecektir. Bu duygularla Azerbaycan’ın usta şair ve edebiyatçısı Bahtiyar Vahabzade’ye Allah’tan rahmet, ailesine, dost ve kardeş Azerbaycan halkına, sevenlerine ve tüm edebiyat dünyasına başsağlığı diliyorum.’’

16.02.2009


 

Sabancı çalışanları ilk sergisini açtı

SABANCI Çalışanları Fotoğraf Topluluğu, ilk sergisini Sabancı Center’de açtı.

Sabancı Holding’ten yapılan açıklamaya göre, Sabancı Topluluğu’nda yer alan 28 farklı şirketin çalışanları tarafından çekilen 42 fotoğrafın yer aldığı sergiyi Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü de ziyaret etti. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, burada yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti: ‘’Bu fotoğraf sergisi, Sabancı çalışanlarının sadece iş yaşamlarındaki başarıyla değil, sosyal yanları ve ilgi alanlarıyla da farklarını ortaya koyduklarının bir kanıtı. İnanıyorum ki, bu sergi diğer çalışanlarımıza da ilham verecektir. Sabancı Çalışanları Fotoğraf Topluluğu üyelerini hepsi birbirinden değerli eserleri için tebrik ediyorum.’’ 9 Mart 2009 tarihine kadar açık kalacak sergi, Sabancı Center’in ardından diğer şirket ve fabrikalarda da çalışanların beğenisine sunulacak. Sabancı Çalışanları Fotoğraf Topluluğu, 2008 yılı başından bu yana 250 üyesi ile çalışmalarını sürdürüyor.

16.02.2009


 

Ayasofya’daki iskele sökülecek

AYASOFYA İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle gerçekleşecek kapsamlı bir restorasyon çalışmasıyla yenileniyor.

16 yıldır Ayasofya’nın ana kubbesinin altında kurulu olan inşaat iskelesi de sökülecek. Ayasofya’da gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlenen toplantıya, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Koordinasyon Kurulu Başkanı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Danışma Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi ve Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı ile ilgililer katıldı. İskelenin bulunduğu alanda düzenlenen toplantıda konuşan Hayati Yazıcı, Ayasofya Müzesi’nin dünya kültür mirasının en önemli eserlerinden birisi olduğunu vurgulayarak, iskelenin 1992-1993 yılları arasında UNESCO’nun teknik desteği ile Ayasofya’da başlatılan onarım çalışmaları çerçevesinde kurulduğunu anlattı. Yazıcı, “Bu muazzam ve güzel eser içerisinde 26x20 metre alan üzerine kurulu demir yığını, 55 metre yüksekliğinde ve 181 ton ağırlığında. Bu bizim ayıbımız. Bunu da bir başbakan yardımcısı olarak ifade etmek isterim. Sevincim o ki çok yakın zamanda, 8 ay sonra bu demir yığınından bu güzel eser kurtulmuş olacak” diye konuştu.

16.02.2009


 

Müzikbir ile Radyoder anlaştı

BAĞLANTILI Hak Sahipleri Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (Müzikbir) ile Radyolar Derneği (Radyoder) arasında telif protokolü imzalandı.

Eresin Taksim Oteli’nde gerçekleştirilen törende konuşan Müzikbir Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirci, ilkeli yayıncılık yapan radyolarla kullandıkları eserlere ait telif hakkı ödeme konusunda, yapıcı ve uzlaşmacı bir tavır sergilediklerini söyledi.

Demirci, müzik sektöründe yaşanan sıkıntıların herkes tarafından görüldüğü ve bilindiğini ifade ederek, bu sıkıntılardan en büyüğünün telif hakları konusu olduğunu belirtti. Telif alanında Türkiye’de bilinç oluşmadığı ve konunun toplumda yeterli derecede anlaşılamadığını savunan Demirci, şöyle konuştu: ‘’Telif sahasındaki sıkıntılar giderilecekse bunun adil, şeffaf ve her hak sahibinin hakkını aldığı ama kullanıcının da hakkının muhafaza edildiği bir sistemle olması lâzım. Artık sanal ortamda yayıncılık ortamında kullanılan eserlerimizin bir şekilde karşılığını yapımcılar olarak almak durumundayız. Hiçbir kurumu zor durumda bırakmak, hakkımız olmayan bir şeyi onlardan talep etmek amacında değiliz. Bu sebeple yola çıktık, sektörümüzün ayakta kalması için uğraşıyoruz. Amacımız lisanslama yaparak, kullanılan eserlerimizin hakkını alıp hak sahiplerine dağıtmaktır. Korsanla mücadele etmek, bu sadece mekanik alanda değil, sanal ortamda da bunun mücadelesini yapabilmektir. Bu ancak meslek birlikleri ile olacaktır. Türkiye’de bu konu yeni olduğu için sıkıntılar da vardır, ama bu aşılacaktır, yeter ki iyi niyet olsun.’’

Mustafa Demirci, şu anda 45 yapımcı ile yola devam ettiklerini, ellerinde 30 bin şarkıdan oluşan repertuvar bulunduğunu, hedeflerinin çok kısa zamanda yapımcı ve repertuvar sayısını yukarılara taşımak olduğunu söyledi.

16.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır