14 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

“Serviler şehri”ndeki modern cami ilgi odağı

Şakirin Camii İmamı Ramazan Kutlu, geçtiğimiz günlerde ibadete açılan camiyi anlatırken, “Yahya Kemal’in ‘Serviler şehri’ diye anlattığı Karacaahmet mezarlığının içindeki modern cami”yi ziyaret için birçok insanın geldiğini, çevreden birçok kişinin de burada yatsı ve sabah namazı kıldığını anlattı.

‘Modern cami’ ilgi odağı

Şakİrİn Camisi ile ‘’İlk kadın cami tasarımcısı’’ unvanını alan Zeynep Fadıllıoğlu, ‘’Bu projede, bir çok gence ve insanımıza farklı ilhamlar verebileceğimizi düşünerek, farklı şeyleri düşünmeye sevk edecek ögeleri kullanmaya çalıştık’’ dedi.

Bilgisayar programcılığı ve sistem analizi eğitimi aldıktan sonra san'at tarihi ve tasarım eğitimi de gören Fadıllıoğlu, ‘’Boğaza Bakan Ev’’ çalışmasıyla 2005 yılında, İngiltere’nin tasarım Oskar’ı sayılan ‘’Tasarım ve Dekorasyon Ödülü’’nü kazandı. Şakirin Camisi ile ilgili yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Fadıllıoğlu, projesi mimar Hüsrev Tayla tarafından çizilen caminin, öncelikle malzemelerine karar verdiklerini, cami kubbesini alüminyum kompozitle yaptıklarını, bunun camiye modern bir görünüm kazandırdığını söyledi. Bütün malzemede Kayseri ve Ankara taşını kullandıklarını anlatan Fadıllıoğlu, minareleri 2.5-3 metre kadar uzattıklarını, kapılarda bronz rengi seçtiklerini belirtti. Fadıllıoğlu, cam üzerine eski sir altı tekniğini uyguladıklarını dile getirerek, ‘’Camiye, yabancı olmayan tekniklerle modern formları götürdük’’ dedi. Zeynep Fadıllıoğlu, abdest alma yerlerini sadelik içinde, ancak güzel bir şekilde döşediklerini anlattı.

KÂİNATI SİMGELEYEN ‘’KÜRE’’

Fadıllıoğlu, caminin ortasına farklı bir şadırvan yapmak istediklerini, şadırvanın ortasına kâinatı simgeleyen bir küre yerleştirdiklerini belirterek, paslanmaz çelikten yapılan ve küçük bir su havuzunun içine yerleştirilen küreyi, William Pye’in tasarladığını, caminin ve minarelerin görüntüsünün, kubbe şeklindeki bu havuz heykelin üzerine düştüğünü bildirdi. Zeynep Fadıllıoğlu, kubbenin yazılarının, kendi alanında çok önemli bir hat san'atçısı olan Hüseyin Kutlu ile Topkapı Sarayı başta olmak üzere, bir çok tarihî eserde çalışmalarını sürdüren nakkaş Semih İrteş’in ortaklaşa ürünü olduğunu ifade etti. Fadıllıoğlu, ana kubbenin zemin renginde de Tophane’nin renk tonlarını kullandıklarını anlattı.

“CAMİLERİN İÇİNDE BÜYÜDÜM’’

FadIllIoğlu, küçükken bir çok cami gezdiğini, adeta camilerin içinde büyüdüğünü ifade ederek, ‘’Cami mimarilerini çok severim. Bu tasarımı yaparken de bir çok cami gezerek, bunlar üzerinde çalıştık’’ diye konuştu. Bu eserin kendisi için ‘’başlangıç’’ eseri niteliğinde olduğunu belirten Fadıllıoğlu, ‘’Bundan sonra yapacağımız eserde daha iyisini yapmaya çalışacağız. Cemaatin algıları, camiye gitmeleri bize en güzel cevabı veriyor’’ ifadelerini kullandı.

14.05.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İşgal bitmeden açmayız

  “İmam hatiplere hayir dıyemem”

  14 Mayıs milletin zafer günüdür

  Konya’da terör operasyonu: 19 gözaltı

  Konya’da terör operasyonu

  Oltaya bomba takıldı

  Kuşadası’nda silâhlı soygun girişimi

  Habur’da rüşvet gözaltısı

  5816’lık “Gülsüm”

  Doğalgaz pürüzü

  Göç, eğitim gören çocukları etkiliyor

  ALİ İHSAN TOLA AĞABEY VEFAT ETTİ

  Depreme karşı 95 okul daha güçlendiriliyor

  ‘TEKZEN’ yeni mağazalar açacak

  4 ayda, 20.7 milyar TL açık

  “Bin Köye 100 Bin Kitap”

  Koreli yolcuda domuz gribine rastlanmadı

  Türkiye, Kyoto Protokolünde

  Cezaevlerine semt polikliniği kurulacak

  TRT’den yeni bir kanal daha

  Soylu: Malkoçoğlu gibi mücadele ediyoruz

  Para Politikası Kurulu 5. kez toplanacak

  Evlenmek isteyen gençlere sıfır faizli kredi verilsin

  Avrupa başşehirlerinde ''kriz'' eylemleri

  “Serviler şehri”ndeki modern cami ilgi odağı

  MİNBERDE KÂİNATI TEMSİL EDEN YAPRAKLAR

  Hasankeyf için imza kampanyası

  Gitti tencere, geldi obezite

  İstanbullu özürlüler ‘Balık Tutma Şenliği’nde buluştu

  Nereden nereye?

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis