03 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

İsrail’in yaptığı savaş suçudur

UluslararasI Af Örgütü, ‘’İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’ne saldırıda yüzlerce Filistinli sivili öldürdüğünü, binlerce evi yıktığını, bunların savaş suçu olduğunu’’ belirtti.

İsrail’in Gazze saldırısıyla ilgili ilk detaylı raporunu açıklayan Uluslararası Af Örgütü, İsrail’e çağrıda bulunarak, nüfus yoğunluğu olan bölgelerde ağır silâh, beyaz fosfor ve diğer belirsiz silâhları kullanmama yönünde kamuoyuna açık bir teminat vermesini de talep etti.

Hamas’a da çağrıda bulunan Uluslararası Af Örgütü, militanların İsrailli sivillerin üzerine roket fırlatmasının da savaş suçu olduğunu kaydetti. İsrail’in az bilinen ağır silâhlar ve yangın çıkartmak için beyaz fosforu nüfus yoğunluğu olan bölgelerde kullanmasının esefle karşılandığı belirtilen raporda, İsrail güçlerinin Filistinlileri ‘’insan kalkan’’ olarak kullandığı ve sivillerin tıbbî ve insanî yardım almalarını engellediği de ifade edildi.

Raporda, İsrail saldırılarının genel özelliği ve sivil kayıpların yüksekliğinin ‘’idarede kayıtsızlığı, sivillerin can ve mallarının önemsenmediğini, asker ve sivil hedefler arasında ayrım yapılmadığını gösterdiği’’ ifade edildi.

Aralarında bir askeri uzman olmak üzere 4 kişilik araştırma grubunun Gazze Şeridi ile İsrail’in güney kesiminde saldırılar sırasında ve sonrasındaki fiziksel veriler ve görgü tanıkları yardımıyla hazırladığı rapor 117 sayfadan oluşuyor.

Raporda İsrail askerlerinin bir eve toplanan 21 kişiyi öldürmesi, ağır silâhlarla BM okulunun bombalanması sonucu onlarca kişinin ölmesi, İsrail’de çalışan Gazzeli doktorun 3 kızının öldürülmesi gibi bazı konular detaylı olarak yer alıyor.

Gazze’de, Hamas güçlerinin müdahalesi olmadan, serbestçe çalıştıklarını ifade eden Uluslararası Af Örgütü temsilcileri, yapılan çalışmanın içerdiği çeşitli konuları ele almak ve saldırılar sırasındaki bazı gelişmelerle ilgili detaylı bilgi edinmek amacıyla defalarca İsrail tarafıyla da görüşmek istediklerini, ancak yanıt alamadıklarını kaydetti.

İnsan hakları kuruluşları ve Gazze’deki sağlık görevlilerinin açıklamasına göre, İsrail’in 3 hafta süren ve 18 Ocakta sona eren söz konusu saldırılarında 900’den fazlası sivil olmak üzere bin 400’ü aşkın insan öldü.

İsrail ise saldırılarda yaklaşık bin 100 kişinin öldüğünü ve bunların militan olduğunu ileri sürdü, ancak söz konusu kayıpların listesini vermeyi reddetti.

İsrail ordusundan daha önce yapılan açıklamada da, ‘’Gazze Şeridi’ne saldırı sırasında olanlarla ilgili iç soruşturma yapıldığı ve uluslar arası savaş kurallarının ihlâl edilmediği sonucuna ulaşıldığı’’ ileri sürülmüştü.

03.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Darbecilerle pazarlık

  Kuzey Kore füze denemesi yaptı

  ABD, Afganistan’da yanlışa devam ediyor

  Bakoyanni: Diyalogdan yanayız

  İsrail’in yaptığı savaş suçudur

  Almanca İslâm din dersi başlıyor

  Türkiye, İsveç ve Fransa arasında gerilim kaynağı

  35. kez bir araya geldiler

  Yapılan, kadife devrim

  Saddam, İran’a gözdağı vermiş

  Komşuda Pazar günü seçim var

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.