03 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Anayasayı kurucu Meclis yapsın

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Kanal A Televizyonuna yaptığı açıklamada; sıfırdan, yeniden bir anayasa yapma hayali olduğunu belirterek, ‘’Bunun için bir yasa çıkarmamız ve bu yasayla da anayasa yapımcısı bir Meclis kurmamız lâzım. 150 kişilik bir Meclis düşünülebilir. Bu Meclise de ‘2 yıl içinde bir anayasa yap’ denir’’ dedi.

Toptan: Anayasayı kurucu meclis yapsın

TBMM Başkanı Köksal Toptan, sıfırdan, yeniden bir Anayasa yapma hayali olduğunu belirterek, ‘’Bunun için bir yasa çıkarmamız ve bu yasayla da Anayasa yapımcısı bir Meclis kurmamız lazım. 150 kişilik bir Meclis düşünülebilir. Bu meclise de ‘2 yıl içinde bir Anayasa yap’ denir’’ dedi. Toptan, Kanal A Televizyonunda canlı yayınlanan ‘’Görüş farkı’’ programında gazeteci Ömer Şahin’e gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. ‘’Ergenekon terör örgütüne ETÖ diyor musunuz?’’ sorusu üzerine Toptan, ‘’O zaman savcılara, mahkemelere lüzum yok. Burada ilamı keselim, altına mührü basalım. TBMM olarak ‘mahkûmiyet ya da beraat kararı verdik’ diyelim. O ibareyi kullanmıyorum, kimse de kullanamaz’’ dedi.

Köksal Toptan, Ergenekon isminin kutsal olduğunu belirterek, bu ismi savcılar ya da mahkemelerin vermediğini, birisinin söylediğini kaydetti. Toptan, davanın sonucunun herkesçe merak edildiğini ve bu sürecin de çok fazla tartışılmaması gerektiğini bildirdi.

‘’Geçmiş yıllarda devlet içerisinde böyle bir yapılanmayı sezip sezmediği’’ sorulan Toptan, ülke gündeminde bu konudaki şikayetlerin hep var olduğunu söyledi. Köksal Toptan, ‘’Bugünkü gelişmeler, o geçmiş tartışmalarla ne kadar bağlantılı... Bu konuda tespit yapmak için erken. Ama geçmişteki birtakım olayların da bu vesileyle aydınlanabileceği ümidini taşıyorum’’ diye konuştu.

Sıfırdan, yeniden bir Anayasa yapma hayali olduğunu belirten Toptan, ‘’Bunun için bir yasa çıkarmamız ve bu yasayla da Anayasa yapımcısı bir Meclis kurmamız lâzım. 150 kişilik bir Meclis düşünülebilir. Bunun 100’ü seçimle gelebilir. Diğerleri, çeşitli sivil toplum örgütleri ve kamu kurumlarının temsilcisi olarak gelir ve ‘2 yıl içinde bir Anayasa yap’ denir. Türkiye’ye böyle bir modern Anayasa yakışır diye düşünüyorum’’ dedi. TBMM Başkanı Toptan, devletin zirvesinde bir gerilimin olabileceğine kesinlikle inanmadığını belirterek, ‘’Çünkü devletin zirvesinde herkes sorumluluğunun idraki içerisindedir. Devleti yönetenlerin birbirine küs ve dargın olması düşünülemez’’ dedi.

Köksal Toptan, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması yolunu açan yasal düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olup olmadığının sorulması üzerine, ‘’Onu bilemem, oraya intikal ederse, onu Haşim Kılıç ve arkadaşları tayin edecek’’ dedi.

“DARBE RİSKİ YOK’’

TBMM Başkanı Toptan, ‘’Bir darbe riski var mı?’’ sorusunu cevaplarken, ‘’Yok. Bütün tartışmalara baktığımız zaman, herkes birtakım eleştiriler yapıyor. Ama ondan sonra herkes gelip bir noktada duruyor, o durduğu nokta, demokrasidir’’ diye konuştu. Darbe mağduru bir siyasetçi olduğu hatırlatılarak, ‘’Darbecilerin yargılanması’’ ile ilgili soru sorulan Toptan, 27 Mayıs 1960 ihtilâlinde lise öğrencisi olduğunu belirterek, o ihtilalde ailesinin çok sıkıntı çektiğini söyledi. Köksal Toptan, 12 Eylül Anayasasının kabul edilmemesi için çok çabaladıklarını ifade ederek, ‘’1982 Anayasasını kabul etmeseydik, o zaman, ciddî şekilde demokrasiye geçmiş olabilecektik’’ dedi. Köksal Toptan, başka bir soru üzerine, Anayasa’nın geçici 15. maddesinin kaldırılması halinde kimsenin yargılanmayacağını ifade etti.

“SONUCUNU BEKLİYORUM’’

“İrtİca eylem planı, belge midir, yoksa kâğıt parçası mıdır?’’ sorusunu da cevaplayan Toptan, ‘’Ben işin sonucunu bekliyorum. Belgeyse Türkiye’nin geleceği açısından bir endişem olmaz ama üzülürüm. Bu belge doğru değilse, o zaman belki daha çok üzülürüm. Çünkü sahte ise kâğıt parçası ise o zaman bunu ortaya koyanların kötü niyeti var demektir.Kurumlar arası çatışmayı sağlamak gibi bir hedefleri var demektir. O daha kötü. Devlet, eninde sonunda bu işin doğrusunu ortaya çıkaracaktır’’ şeklinde konuştu.

03.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Genç Siviller’den tahliye protestosu

  HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ ŞÜPHELERİ TETİKLEDİ

  Krizlerin sorumlusu darbe girişimleridir

  İş bırakma eylemine sendika desteği

  Alevilere kulak verilecek

  Değişiklik demokrasi adına çok önemli

  6 milyar dolarlık proje başlıyor

  İSKİ, suya zam istedi

  37 bin kişi ve kuruluşa ceza

  Sözleşmeliye yüzde 4.5 zam

  Anayasayı kurucu Meclis yapsın

  Sular çekilince mühimmat ortaya çıktı

  Kayıp baba ve oğul için 2 mezar açılıyor

  Diyarbakır Adliyesinde 3 personele gözaltı

  Okuyabilmek için tarlaya gidiyorlar

  Ağaoğlu’ndan adakule sözü

  İstanbul’da asfaltlama çalışmaları gece yapılacak

  Küçük muhabirler çocuk haklarını anlatacak

  Nargile ile sigara yasağını delmeye çalışıyorlar

  Nüfus kayıtlarına “kadın,” “erkek” yazılınca

  Hatay’da 2 askerî araç devrildi: 12 yaralı

  TRT’den 4 yeni radyo

  Malatya’da deprem

  Diyanet, hacı adaylarını bilgilendirecek

  Fazla kilolar beyni de etkiliyor

  Bu karadelik, Güneş’ten 500 kat fazla kütleli

  Ay’da uranyum varmış

  Akrepli kargo

  Unutulmaya yüz tutan Demir tatlısı

  İsviçre’de minare referandumu yapılacak

  500 yılda, 869 türün nesli tükendi

  Cenaze yıkama kursu

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.