03 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

“Ahi Simav” çarşıyı duâyla açıyor

KÜTAHYA’NIN Simav ilçesinde merkez, belde ve köylerin başta yiyecek ve giyecek olmak üzere birçok ihtiyacının karşılandığı halk pazarı, her hafta Belediye Başkanı ve meclis üyelerinin katılımıyla duâyla açılıyor.

Anadolu’da Selçuklu ile Osmanlı dönemlerinde etkili olan ve ‘’esnaf birliği’’ olarak tanımlanan Ahilik, Simav’da yaşatılmaya çalışılıyor. İlçede Çarşamba günleri kurulan pazarda, her hafta Ahi kültüründen gelen ‘’esnaf duâsı’’ ediliyor. İlçe merkezi ile çevre belde ve köylerden çok sayıda vatandaşın erken saatlerde geldiği pazarda, tezgâhlar satışa hazır hale getirildikten sonra ilk olarak duâ okunuyor.

Belediye hoparlörlerinden yapılan duâya, Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan, Belediye Meclisi üyeleri, esnaf ve vatandaşlar katılıyor. Duânın ardından birbirlerine ‘’hayırlı işler’’ diyen pazar esnafı, tezgâhlarının başına geçerek satışlarına devam ediyor. Karahan, geçmişi yaklaşık 300 yıl öncesine dayanan ve Ahi kültüründen gelen esnaf duâsının Simav’da yaşatılmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Duâ sonrası esnafın birbirlerine ‘’hayırlı ve bol kazançlar’’ dilemesinin dostluk, kardeşlik ve yardımlaşma duygularını pekiştirdiğini ifade eden Karahan, ‘’Bu duâ, esnafta kazanılana kanaat etme duygusunu pekiştiriyor. Böylece vatandaşlarımız her hafta pazarda huzur içinde alış veriş yaparak ihtiyaçlarını gideriyor’’ dedi.

03.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  “Ahi Simav” çarşıyı duâyla açıyor

  Hacıbayram Camii çevresinin restorasyonuna başlandı

  Eminönü Meydanı’nda san'at merkezi açıldı

  Hamidiye tabyaları temizleniyor

  Şehzadeler Müzesi’ni 15 bin kişi gezdi

  Bu ardıç ağacı on yüzyıl gördü

  Bulgurlu’da bulgur pilavı şenliği

  Edebiyatımızda hüzün

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.