12 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

Cenazelerin defnine izin yok

Bağımsız Doğu Türkistanlılar Birliği Genel Başkanı Abdulmecit Avşar, Urumçi’de yaşanan ve katliama dönen olayların ardından öldürülen Uygur Türklerinin cenazelerinin defnedilmesine Çin askerlerinin müsaade etmediklerini açıkladı.

Cenazelerin defnine izin yok

Bağımsız Doğu Türkistanlılar Birliği Genel Başkanı Abdulmecit Avşar, Urumçi’de yaşanan ve katliâma dönen olayların ardından öldürülen Uygur Türklerinin cenazelerinin defnedilmesine Çin askerlerinin müsaade etmediklerini açıkladı. Bölgede yaşayanlarla bir şekilde görüşme imkânları bulduklarını anlatan Abdulmecit Avşar, Çin askerlerinin ve halkının Türklere yönelik yaptığı linç girişimlerinin katliâm şeklinde devam ettiğini aktararak, “Bu bölgede şu an yapılanlar, Uygur Türklerinin 60 yıldır yaşadıkları baskı ve asimile politikalarının bir ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Son olayları da dikkate aldığımızda Doğu Türkistan’da bundan sonra Uygur Türkleri ile Çinlilerin bir arada yaşaması çok zor.” diye konuştu. Başkan Abdulmecit Avşar, yaşanan olaylarda ölen binden fazla Türk’ün cenazelerinin yakınlarına verilmediğini belirtirken, bu cenazelerin de akıbetinin merak edildiğini söyledi.

12.07.2009


 

Uygur Türkleri için imza toplanacak

İNGİLTERE Türk Dernekleri Federasyonu (ITDF), Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki olayları kınamak ve Uygur Türklerinin haklarını korumak için Uluslararası Af Örgütü ve Uluslararası Azınlık Hakları Grubuna yazılan mektupları imzaya açtı.

ITDF, federasyona üye bütün derneklerin, mektubun imzalanmasını sağlaması çağrısında bulundu. İmzaya açılan mektupta, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde geçen hafta çıkan etnik çatışmalarda yüzlerce kişinin öldüğü ve bini aşan sayıda kişinin yaralandığına dikkati çekilerek, yıllardır ekonomik ve dinî özgürlükler açısından önemli sıkıntılara maruz kalan Uygur Türklerinin yeni ve önemli sıkıntılarla karşı karşıya bulunduğu vurgulandı.

12.07.2009


 

Binlerce Uygur ölmüş olabilir

ABD’DE sürgünde yaşadığı Washington’da basın toplantısı düzenleyen Rabia Kader, çatışmalarda ölen ve yaralananlarla ilgili bir bilgi edinmenin zorluğundan söz ettiği açıklamasında, ‘’Edindiğimiz bilgilere göre ölü sayısı 1000’in üzerinde, kimileri de 3 bin rakamını telâffuz ediyor’’ dedi.

İnsanların yalnızca Sincan’ın başşehri Urumçi’de değil, bu geniş bölge genelinde öldürüldüğünü belirten Kader, Kaşgar gibi farklı şehirlerde kitle cinayetleri işlendiğinin altını çizdi.

5 bin kadar kişinin hapsedildiği tahmininde bulunan Kader, Çinli yetkililerin açıklamalarının tersine, güvenlik güçlerinin barışçı gösterileri bastırmak için kuvvete başvurduğunu da vurguladı. Çin yönetiminin şiddeti kışkırtmakla ve ölü sayısını abartmakla suçladığı Kader, ‘’Ben, her türlü şiddete karşıyım. Bunu yapmadım ve böyle birşeyi asla da yapmayacağım’’ dedi.

Yeni Çin Haber Ajansı, son haberinde ölü sayısının 184’e yükseldiğini ve bunların çoğunluğunun Han Çinlisi olduğunu açıklamıştı.

12.07.2009


 

Mübarek: İsrail’in “Yahudi devleti” şartı kabul edilemez

MISIR Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, İsrail tarafından ortaya atılan “Filistinlilerin İsrail’i bir Yahudi devleti olarak tanıması” şartının, kabul edilemez olduğunu söyledi.

İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan Mübarek, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya da şu uyarıda bulundu: “İsrail’de Arap vatandaşlarınız yok mu? İsrail’i sadece bir Yahudi devletine mi dönüştürmek istiyorsunuz? Bu çok kötü. Sizi uyarıyorum, bu size zarar verecek çok ciddî bir hata olur”

İsrail Başbakanı Netanyahu, 14 Haziran’da yaptığı bir açıklamada bir Filistin devletini kabul etmelerinin şartlarından birini, İsrail’in bir Yahudi devleti olarak tanınması şeklinde duyurmuştu. İsrail ve Filistin arasında “geleneksel” arabulucu olan Mübarek ise “Bir Yahudi devleti bütün teröristlerin hedefi haline gelecektir. Diğer yandan açık bir devlet olmak ise başka bir konudur. Bize, Mısır’a bakın. Bizim Müslümanlarımız var, Hıristiyanlarımız var, Kıptilerimiz var Yahudilerimiz var.” dedi. Öte yandan Hamas da İsrail ile Gilad Şalit konusunda yapılan görüşmelerde olumlu bir yaklaşım sergilediklerini; ancak İsrail’in anlaşmayı engellediğini savundu. Hamas liderlerinden Mahmud Zahar, “İsrail tekliflerimize iyimser cevaplar vermese de Hamas, İsrail’in tekliflerine karşı çok yapıcıydı” açıklamasını yaptı. Ancak Zahar, İsrail’in teklifleri konusunda ayrıntılı bilgi vermedi. Zahar son görüşmede İsrail’in 325 kişinin serbest bırakılmasını kabul ettiğini; ancak 125 kişinin salıverilmesine onay vermediğini kaydetti. Zahar, kendilerinin ise bu isimlerden vazgeçmeyeceğini vurguladı.

12.07.2009


 

Çin zulmü BM önünde protesto edildi

ÇİN'DE geçtiğimiz hafta yüzlerce Uygur Türkü’nün ölümüyle sonuçlanan olaylar; ABD’de yaşayan Türkiyeli Türkler ve Uygur Türkleri tarafından Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde protesto edildi.

Protestoya bazı Amerikalılar’ın da destek verdiği gözlendi. Çin’deki Uygur özerk bölgesinde yaşanan olaylar New York’ta yaşayan Uygurlar ve Türkler’i sokağa döktü. Ellerinde Türkiye, Doğu Türkistan, Azerbaycan ve Amerikan bayrakları taşıyan yaklaşık yüz kişilik bir grup, BM önünde Çin’i protesto etti. Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) tarafından organize edilen protesto gösterisine katılanlar, Çin devletinin yaptıklarını, ‘soykırım’ olarak nitelendirdi. ‘Katil Çin’, ‘Terörist Çin’, ‘Uygur Türkleri adalet istiyor’, ‘BM uyuma’, ‘Çin sınırı Çin Seddi’nde biter’ gibi sloganlar atarak yürüyüşe geçen ve yoldan geçenlere el ilanları dağıtan protestocular, BM binasının ana giriş kapısı önünde durarak burada da bir süre daha sloganlar attı.

12.07.2009


 

Srebrenica, 14 yıldır unutulmadı

BOSNA Hersek’teki Srebrenica’da, 11 Temmuz 1995’teki katliâmın 14. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenine binlerce kişi katıldı.

Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük trajedi olarak nitelenen katliâmın kurbanlarını anmak için düzenlenen törene katılmak isteyen binlerce kişi, otobüslerle dün sabahtan itibaren şehre akın etti. Anma töreninin organizatörlerine göre, Saraybosna’dan törene katılmak isteyenlere 160 otobüs tahsis edildi. Organizatörler, çok sayıda kişinin de kendi araçlarıyla Srebrenica’ya geldiğini söylediler. Avrupa Parlamentosunun geçen Ocak ayında aldığı karara göre, Srebrenica katliâmı için, bu yıl ilk kez AB ülkelerinde de törenler düzenlendi. Srebrenica’daki tören, şehrin girişindeki Potocari anıt mezarlığında düzenlendi. Törende, kimlikleri teşhis edilen ve katliâm sırasında 1475 yaşları arasında olan 534 kişinin kalıntıları toprağa verildi. Anıt mezarlığın açıldığı 2003’ten bu yana Potocari’ye bölgedeki 70 mezardan çıkarılan yaklaşık 3 bin 200 kişinin kalıntıları defnedildi. 11 Temmuz 1995’te Srebrenica’yı koruyan Hollandalı BM askerlerinin Bosnalı Sırpların kasabayı ele geçirmesine göz yummasının ardından bir hafta süren katliâmda, kasabada aralarında yetişkin erkek ve erkek çocukların da bulunduğu 8 bin kadar Müslüman Boşnak öldürülmüştü. Katliâmın sorumlularından biri olan Radovan Karaciç uzun yıllar bulunamamış, 13 yıl firari yaşayan eski Sırp lideri Temmuz 2008’de yakalanmıştı. Katliâmın diğer sorumlusu Ratko Mladiç ise hâlâ kaçak. Uluslararası Adalet Divanı, 2007’de katliâmı soykırım olarak nitelendirmişti.

12.07.2009


 

Obama, ata topraklarını ziyaret ediyor

Abd Başkanı Barack Obama, temaslarda bulunmak üzere Gana’nın başşehri Akra’ya geldi. Başkanlık görevini üstlenmesinden bu yana ilk kez bir Afrika ülkesini ziyaret eden Obama, burada Devlet Başkanı John Atta Mills ve ülkenin diğer üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi.

Obama, parlamentoda milletvekillerine hitaben bir konuşma yaptı ve bir zamanlar ABD’ye köle taşınmasında güzergâh olarak kullanılan ülkede kısa bir gezinti gerçekleştirdi.

12.07.2009


 

Türkmenistan'dan Nabucco'ya destek

türkmenistan'da Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, Nabucco projesinin hayata geçirilmesi için doğal gaz satmaya hazır olduklarını açıkladı.

Nabucco Boru Hattı’nın imza gününe kısa süre kala, doğal gaz tedarikçisi ülkeler arasında yer alan Türkmenistan’dan ilk defa projeye açık bir destek geldi. Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Bakanlar Kurulu toplantısında, Nabucco projesine değindi. Berdimuhamedov, ‘’Halihazırda ülkemizde ticaret için fazladan doğal gaz birikti. Söz konusu miktardaki doğal gazı tüketicilere kendi sınırımızda vermek şartıyla satmaya hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Bu, farklı projeleri, aynı zamanda Nabucco projesinin de hayata geçirilmesine ve tamamlanmasına imkân verir’’ diye konuştu.

12.07.2009


 

Mevlânâ’nın hayatı sinema filmi oluyor

MEVLANA Celaleddin Rumi’nin hayatı, Katarlı bir film şirketi olan Fine Pearl Studios tarafından sinemaya aktarılıyor.

Hintli yönetmen Muzaffer Ali tarafından çekilecek filmin senaryosunu ise Oscar ödüllü Amerikalı senarist David Ward yazacak. Filmin finansörlüğünü ise Katar Eğitim, Bilim ve Toplum Kalkınma Vakfı üslenecek. Fine Pearl Studios’un yöneticilerinden Mahmud Bouneb, David Ward ve Muzaffer Ali önceki gün Katar’da bir araya gelerek film anlaşmasını imzaladı. Fine Pearl Studios, vakıf tarafından projenin sorumluluğuna getirilirken, yönetmen olarak hayatının büyük kısmını Mevlânâ ile ilgili araştırmalara adamış olan Muzaffer Ali tercih edildi.

12.07.2009


 

İran, Batı’ya yeni bir paket sunacak

İRAN yönetimi, Batı ülkelerine “siyasi, uluslar arası ve güvenlikle ilgili” yeni bir paket sunmaya hazırlanıyor.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, hazırlanmakta olan yeni paketin, “Batı ile görüşmeler için iyi bir temel olabileceğini” belirtti. Mutteki, Tahran’da düzenlediği basın toplantısında “Paket, İran’ın siyasi, uluslar arası ve güvenlikle ilgili konulardaki duruşunu içerecek” diye konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, G-8 ülkelerinin nükleer istekleri konusunda anlaşmaları kabul etmesi için İran’a Eylül ayına kadar süre tanıyacaklarını söylemişti.

12.07.2009


 

ABD ile Özbekistan arasındaki buzlar eriyor

ÖZBEKİSTAN'DA 2005 yılında yaşanan Andican olaylarından sonra gerilen Washington-Taşkent ilişkileri son dönemlerde normalleşiyor.

ABD’nin çok sayıda insanın hayatını kaybettiği Andican olaylarında Özbekistan yönetimini suçlaması, Taşkent yönetimini kızdırmıştı. Özbekistan, gelişmeler üzerine ABD’nin askeri üssünü kapatmıştı. 2008’de yapılan başkanlık seçiminde Barack Obama’nın seçilmesiyle iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler ivme kazandı. Bu gelişmeler çerçevesinde son dönemlerde ABD’den Özbekistan’a üst düzey ziyaretler gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, resmi bir ziyaret amacıyla 12-13 Temmuz’da Taşkent’e gelecek.

12.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.