15 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Demokratikleşme için yeni anayasa…


A+ | A-

Ceza Muhâkemeleri Usûlü Kanununun bir-iki maddesinde yapılan değişikliğin bu denli tartışmalara ve “anayasaya aykırılık” iddialarına sebebiyet verdiğine bakıldığında, Türkiye’nin artık öncelikle “darbe anayasası”nı değiştirmesi gerektiği gerçeği bir defa daha ortaya çıkıyor.

Haftalardır CMK’nın “mahkemelerin görevlerini kanunla belirleyen” üçüncü maddesine eklenen “Barış zamanında, asker olmayan kişilerin Askerî Ceza Kanununda veya diğer kanunlarda yer alan askerî mahkemelerin yargı yetkisine tabi bir suçu tek başına veya asker kişilerle iştirâk halinde işlemesi durumunda asker olmayan kişilerin soruşturmaları Cumhuriyet savcıları, kovuşturmaları adlî yargı mahkemeleri tarafından yapılır” cümlesi üzerinde fırtınalar estiriliyor.

Ve bir madde metnindeki “hâli dahil” ibaresinin “hâlinde” şeklinde değiştirilmesi, günlerce tartışma konusu oluyor.

Oysa burada cezaya sözkonusu olan hususun, “örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu ve uyarıcı madde imâl ve ticareti suçu veya suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklama suçu” olduğu açıkça yazılmış…

Buna rağmen, Meclis’in yaptığı sözkonusu düzenlemenin “askerî yargı”ya dair 145. maddesindeki “askerî mahkemeler ve disiplin mahkemeleri”nin görev alanlarını düzenleyen hükümlere aykırı olduğu iddia ediliyor…

“YAMALAR” YETMİYOR…

Doğrusu Cumhurbaşkanı Gül’ün, “tereddütleri”ni ilettiği ve âcilen ek düzenleme istediği bir “yasa”yı “onaylaması” ve Başbakan’ın “Gereğini yaparız” diye daha baştan bu “tereddütler”e katılması, hükûmet sözcüsünün “gerekçe”nin açıklanmasının ardından, “Her halûkârda bir düzenlemeyi Meclis açılır açılmaz ilgili kurumların da görüşünü alarak sür'atle kamuoyundaki tartışmaları netleştireceğiz” diye konuşması, bu konudaki kırılganlığı derinleştiriyor.

Görünen o ki CHP’nin iptali için karar aldığı ve MHP’nin destek vereceğini açıkça deklâre ettiği sözkonusu değişiklikler Anayasa Mahkemesi’nde iptal edilmezse bile tartışmaların ardı arkası kesilmeyecek.

Diğer yandan askerî mahkemelerin mâlûm değişiklikleri “Anayasaya aykırı” bulup “uygulamaması” itirazından “tereddütlerin” giderilmesi, zihinlerdeki karmaşayı su yüzüne çıkarıyor. Yasayı çıkaranların kafasındaki “tereddütleri” ve siyasî iktidarın demokratik irâde zafiyetinin tezâhürü oluyor…

Öyle anlaşılıyor ki bunca tartışmaya rağmen bu tür “ilâveler” ve “yamalar” yetmiyor. Anayasa Mahkemesi’nin onaylasa da peşinden bir dizi aksaklığın çıkacağını belirten hukukçular, bu düzenlemenin başta ilgili anayasa maddesi olmak üzere diğer ilintili yasalarla birlikte ele alınıp düzenlenmesinin gereğini ifâde ediyorlar.

Bundandır ki temelde bu tür demokratikleşme çabalarını destekleyen Yargıtay eski Başkanı Sami Selçuk, “Ek düzenlemeden neyin amaçlandığı belirsiz. Böyle bir düzenlemenin Türk Ceza Yasası, Askerî Ceza Yasası, Ceza Yargılaması Yasası ve bu arada Askerî Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usûlleri yasalarıyla birlikte yapılması”nın gerektiğini bildiriyor. Ancak mutlaka daha önce AB yolunda Türkiye’nin önünü kapatan Anayasanın 145. maddesinin değiştirilmesinin zarurî olduğunu belirtiyor.

YENİ ANAYASA ŞART

Temel tesbit şu: Bu vasatta çıkarılan yasa, hiçbir yasal yasak olmamasına mukabil yasadışı dayatılan başörtüsü yasağına karşı Başbakan’ın “velev ki siyasî simge de olsa” çıkışıyla başvurulan Anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi’nce “iptal” edilmesi gibi bir akıbeti bekliyor. Zira mevcut “iptalciler”, Anayasaya ve yasalara göre “iptal”e yakıştırma “gerekçeler” bulabiliyorlar!

Kaldı ki Anayasa Mahkemesi “yasa”yı geri çevirmezse bile mevcut anayasa ve diğer yasalarla “uyumsuzluğu” bahanesiyle bir dizi tartışma devam edeceğe benziyor.

Her iki durumda da tıpkı alelacele ve hiç gereği yokken yasağın daha da azdırılmasına ve yaygınlaşmasına bahane edilen “türban düzenlemesi” gibi, burada da uygulamada bir yığın ârızaya yol açacağı, işleyişi kilitleyip çözümü daha da zorlaştıracağı vâkıası ortada duruyor.

Öyle anlaşılıyor ki şimdiye kadar 16 kez değişikliğe uğrayan ve 100’e yakın maddesi değiştirilen, “hayır” demenin yasak olduğu, “tehditlerle, korkularla, hîlelerle” zorla halka kabul ettirilen 12 Eylül ihtilâli ürünü 1982 Anayasasıyla, bu anayasaya göre çıkarılacak yasalarla demokratikleşme, temel hak ve hürriyetler, hukukun üstünlüğü olmuyor. Demokratik siyasî sivil siyasetin otoritesi sağlanamıyor.

Yapılacak olan, öncelikle “darbe anayasası”nın yerine demokratik sivil bir anayasadır.

Türkiye’nin AB müktesabatının üstlenmesine ilişkin “ulusal program”da ve “katılım ortaklığı belgesi”nde taahhüd ettiği insan haklarını, hukukun üstünlüğünü ve özgürlüklerle yargı reformunu esas alan demokratikleşme ancak yeni demokratik anayasa ile olur…

15.07.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.07.2009) - “İptal”e kapı açan tereddüt

  (11.07.2009) - Doğu Türkistan’da Türkiye’nin sorumluluğu

  (10.07.2009) - Çin’in zulüm ve vahşeti…

  (09.07.2009) - Dıştan içe provokasyonlar

  (08.07.2009) - Ankara anafordan çıkmalı...

  (06.07.2009) - Türkiye’nin devâsa gündemi…

  (04.07.2009) - Rekor krize âcil tedbir…

  (03.07.2009) - Demokratikleşmeden ekonomiye, küçülme ve gerileme

  (02.07.2009) - Yasama döneminden kalanlar…

  (01.07.2009) - Tribünlere oynama taktiği…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.