31 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Marmara’da deprem, Karadeniz’de sel


A+ | A-

“Araba devrildikten sonra akıl öğreten çok olur” misali; başta Giresun olmak üzere Ordu, Rize ve Artvin’de meydana gelen ‘sel’ler sonrasında da ‘çare’ sunanlar çok oldu.

Elbette Karadeniz’de yaşanan sellerle ilgili olarak yapılan değerlendirmelerin hepsinde bir hakikat payı var. “Değerlendirmelerin tamamı doğru” ya da “Tamamı yanlış” demek mümkün değil. Ama ortada bir vak’a var: Bu problem bugün ortaya çıkmadı. Dünden devralınan bu probleme karşı niçin yerinde ve zamanında ‘tedbir’ler alınmıyor?

Meselâ, Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, ‘’Yapılaşmayla ilgili imar planlarında, bu kadar yüksek yağış alma neticesinde ortaya çıkabilecek olan sellere karşı gerekli planlama yapılmamış’’ demiş.

Doğru, fakat bu soruyu vatandaş olarak bizim sormamız gerekmez mi?

Bakan Demir, ‘’Bu iş böyle sürmez, böyle devam etmez. Yasalarımızda aslında bu konuda boşluk yok. Bu biraz da belediyelerin imar planlarını yaparken, yerleşim yerleri oluştururken, dikkat etmesi gereken noktalar. Onlara yeteri kadar dikkat etmek lâzım’’ şeklinde konuşmuş.

Bayındırlık ve İskân Bakanı Demir, ‘asıl yara’ya da şu şekilde işaret etmiş: ‘’Deprem konusunda da aynı şeyi yaşıyoruz. Yakın geçmişte, daha 10-15 yıl önce, 20 yıl önce mimar, mühendis odalarından tasdik edilmiş olan projelerimizin de depremde yıkılmış olduğunu görüyoruz. O günler daha hassas davranılsaydı, depreme karşı dayanıklı olan statik projeler onaylanmış, uygulanmaya konmuş olsaydı büyük çapta o deprem afetlerinde bina, yapı ve can kaybına uğramazdık.’’ (AA, 29 Temmuz 2009)

1999’daki “Marmara Depremi” kısmen de olsa zihinlerin uyanmasına vesile oldu. Artık vatandaş “Ucuz olsun da çürük olsun” anlayışıyla yapılan evlere talip olmuyor. Mümkün olduğu kadar ‘sağlam’ bina yapılıyor ve satın alanlar da buna dikkat ediyor. Karadeniz’deki sellere karşı gerekli tedbirlerin alınması için de daha büyük felâketler mi bekleniyor?

Bu arada, Karadeniz Sahil Yolu da töhmet altında. Yağmur sularının denize ulaşmasına engel olduğu ve bu sebeple afetlere kapı araladığı söyleniyor. Sahil Yolu, yolcular için çok güzel. Fakat ilk günlerden itibaren çevreye zarar verdiği noktasında itirazlar yükseldi. Türkiye’yi idare edenler de bu itirazlara alışık olunduğu gibi kulaklarını tıkadı. Karadeniz Sahil Yolu’nun muhtemelen bu felâketlerde birinci derecede suçu olmayabilir. Ama daha çevreci bir proje ile Karadeniz’e ulaşmak mümkün olabilirdi.

Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir’in dile getirdiği çok önemli bir konu daha var: Dere yataklarında mutlaka iyileştirme ve istinad duvarları yapılmalı. Üstelik bu iyileştirmenin maliyeti, sel olduktan sonra yapılacak işin maliyetinin yedide biri nisbetindeymiş. Yani önceden tedbir almakla kâr içinde kâr var. O halde bu yoldaki adımlar niçin acil olarak atılmaz?

Derelerin ıslâhı ile büyük zararların engellendiğine çok canlı bir misal; Çayeli Kaptanpaşa yolu üzerinde yapılan ıslâh çalışmalarıdır. Bu yol üzerindeki dere yatağında, ıslâh yapılan bölümlerde artık hiçbir taşkın yaşanmıyor. Fakat ıslâh çalışması yapılmayan bölümlerde her selden sonra aynı manzaralar yaşanıyor. Hem maddî hem de manevî kayıplar söz konusu.

Karadeniz Bölgesi için önemli olan başka bir konu da, yeni açılan köy ve yayla yolları meselesidir. Zaman zaman ifade etmeye çalışıyoruz: Bu bölgede yapılan köy ve yayla yolları, büyük ölçüde ‘keyfi’ rotaları takip ediyor. Arzu edenlere bunların yerlerini dahi göstermemiz mümkündür. Şu kadarını söyleyelim ki, yakın zaman önce Çayeli ilçesi, Ormancık Köyü’nde yapılan bir yol genişlemesi sonrası yolun bir noktası, neredeyse bataklığa dönüşmüş durumda. Plansız yapılan çalışma yolu daha iyi hale getirmek yerine, yolun her yağmurda çamur deryasına dönmesine sebep olmuştur. Bu çalışmalar yapılırken daha iyi planlar yapılsa kim ne kaybeder?

TEMA Vakfı Rize İl Temsilcisi Nevzat Özer de doğru teşhisi seslendirmiş: ‘’Yeşil örtünün tahribi, açılan arazi yolları, yanlış imar planları, dere yataklarının ıslâh edilmemesi gibi nedenlerle sık sık sel ve heyelanların yaşanması kaçınılmazdır.’’

Sellere kalıcı tedbir için Karadeniz’i Marmara ya da İstanbul’a mı taşımak lâzım?

31.07.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.09.2009) - Neyin ‘pim’i çekildi?

  (28.08.2009) - Köy Ramazanları

  (22.08.2009) - Sıra, Türkiye'deki ‘ajan’larda

  (19.08.2009) - Çay üreticisinin derdi

  (17.08.2009) - Daha az makyaj, daha fazla eğitim

  (14.08.2009) - İslâm ülkeleri için de özgürlük!

  (11.08.2009) - Medresetü’z Zehrâ açılımı gerek

  (10.08.2009) - Brüksel’deki Hamza’lar

  (09.08.2009) - 40 yıl yetmez, 400 yıl kalın!

  (08.08.2009) - Öğrenciyi fişleyen anlayış

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.