12 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Putin, on yıldır Rusya’nın patronu!


A+ | A-

Rusya Federasyonu lideri –başbakan olmasına rağmen ülkenin tek hakimi- Putin, iktidardaki on yılını tamamladı. Bu on yıla bir dönem başbakanlık, bir dönem devlet başkanlığı ve şimdi ikinci dönem başbakanlık girdi. Kendini ispatladığı birinci dönemi izleyen devlet başkanlığı döneminde, bütün rakiplerini siyaset sahnesinden sildi. Anayasa gereği terk ettiği devlet başkanlığı koltuğuna onun sözünden çıkmayacak Medvedev’i getirdi. İktidara o kadar hakimdi ki, Medvedev onun getirdiği kadroyu değiştirmeye bile teşebbüs etmedi.

Rusların gözünde başlarına gelen her şeyin sorumlusu Amerika’dır. Büyük çoğunluk Reagan’ın politikalarının Sovyetler Birliğinin çöküşüne sebep olduğuna inanır. Önce petrol fiyatlarını aşırı yükseltip, Rusya’da bir zenginler oligarşisi oluşturan ve sonra petrol fiyatlarını aşırı düşürüp, zenginliğe alışan Rusları perişan ederek, çökertmeye çalışanın da Amerika olduğuna inanıyorlar.

Amerika’nın eski Sovyet Cumhuriyetlerine yönelik yakınlaşma faaliyetleri ve özellikle Ukrayna ve Gürcistan’la kurduğu yakın ilişkiler, Rusya’da bu geleneksel kaygıyı yeniden kabarttı. Acaba Rusya’nın etrafı Amerikan yanlısı devletlerin kuşatması altına mı alınacaktı? Acaba ABD, böylece Rusya’yı kıskaca alıp yıkmayı mı amaçlıyordu? İşte bu kaygılar Putin’i Batıya ve özellikle de Amerika’ya karşı güç gösterisi yapmaya itti. Saakaşvili’nin Batının bütün hayallerini boşa çıkaracak hiçbir varlık gösteremediği Rusya saldırısının amacı bu idi. Hem Batıya ben güçlüyüm ve nüfuz alanımdaki ülkeleri kimseye yedirmem mesajı veriyordu. Hem de eski Sovyet cumhuriyetlerine, ‘benden kaçamazsınız, bakın kaçmak isteyen Gürcistan’ı Batı nasıl da yalnız bıraktı’ diyordu.

Amerikalılar şimdi Rusya’nın nüfusunun azalmasıyla zayıflayacağına, ekonomik krizin etkisiyle Batıya muhtaç duruma düşeceğine inanıyor. Halbuki nüfus azalması ancak elli yıl ya da daha uzun bir zaman sonra etkisini gösterebilecek. Aynı durum nüfusu hızla yaşlanan Avrupa için de geçerli. Öbür yandan ekonomik krizden en hızlı çıkabilecek ülkelerden birisi Rusya. Çünkü hem uluslar arası sermayenin maniplasyonlarına karşı zamanında tedbirlerini aldı, hem de dünyanın yakın gelecekte de en önemli gündem maddesini oluşturacak petrol ve doğal gazda en önemli ihracatçılardan birisi. Ayrıca Putin, güvenlik örgütü FSB’nin ajanlarını bütün büyük şirketlerin yönetimlerine yerleştirerek, özel sektörü de kontrolü altında tutuyor.

Putin çok iyi satranç oynuyor. Gürcistan’da Batının hamlesine sert bir hamleyle karşılık vermişti. Batının Türkiye’nin büyük ev sahipliğini yaptığı Nabucco boru hattı hamlesine de hemen geçen hafta karşılık verdi. Böylece hem bölgede ABD’nin güçlü müttefiki olarak görünen Türkiye ile yakın ilişkiler kurarak, ülkemizin tamamen Batı safında yer almasını engellemeye, hem de petrol ve doğal gazını, -Batının tahrikiyle hem ihtilâf çıkardığına inandığı- Ukrayna’yı baypas edecek boru hatlarıyla güneye ve Avrupa’ya ulaştırmaya giden yolu açtı.

Ülkesinde halen yüzde 78 seçmen desteğine sahip olan Putin’in 2012 yılındaki seçimi de kazanarak altı yıl daha iktidarda kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. Çünkü her şeye rağmen halkının hayat düzeyini yükseltti ve dış politikadaki kararlı adımlarıyla halkının da itibarını yükseltmeyi, nüfus azalmasını yavaşlatmayı, ülkesini küresel sermayenin boyunduruğundan kurtarmayı başardı. 56 yaşındaki Putin’in fiziksel olarak da ne kadar güçlü ve zinde olduğunu bütün dünya önceki hafta Sibirya’daki şovlarında gördü.

Bu durumda Türkiye’nin politikasını en az on yıl daha iktidarda kalacak ve muhtemelen aynı politikaları sürdürecek bir Putin’e göre ayarlaması yararlı olacaktır.

12.08.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.08.2009) - Etnik çatışmaya kalıcı çözüm için

  (10.08.2009) - Afganistan seçimleri

  (08.08.2009) - Enerji savaşlarında Ankara etabı: Putin ve Berlusconi Türkiye’de

  (03.08.2009) - Sözünü tutmayan Rasmussen göreve başlarken

  (02.08.2009) - Bir insan öyküsü: CIA ve MI5'in işkence ettiği genç

  (01.08.2009) - İspanya’da ETA yeniden mi diriliyor?

  (31.07.2009) - Nijerya’da neler oluyor?

  (30.07.2009) - Üçlü zirve ve Mahmur kampı

  (27.07.2009) - Avrupa’daki İslâm korkusu azaldı mı?

  (26.07.2009) - Dünyada bunlar da oluyor

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.