04 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Belirsiz “açılım”


A+ | A-

“Açılım” koordinatörü İçişleri Bakanı Atalay’ın “açılımı”nın içi boş çıkarken, DTP’nin mitinglerinde de eski nakaratın tekrarından başka bir şey çıkmadı.

30 Ağustos günü Şemdinli’de verilen dört şehidin cenâzelerinin kaldırıldığı günde, hâlâ 40 bin insanın ölümünden sorumlu İmralı’daki terörist başı Öcalan’ın ve PKK’nın muhatap alınması ve “özerklik” terânelerinin önerilmesi, gerginlik ve tahrikten başka bir işe yaramadı.

Yüzlerce “Öcalan posteri” altında, “çözümün adresi İmralı”, “anahtar Öcalan’da” gibi pankartların taşındığı âdeta aba altında sopanın gösterildiği miting, “açılım”ı daha da zora soktu. Kışkırtıcı konuşmalarla, “Süreç tıkanırsa, ayrılık tartışılabilir” tahrikleri, “açılım”a değil, demokratikleşmenin tıkanmasında istimal edildi.

DTP’nin ve terör örgütünün demokratikleşme sürecini iftirak hesabına istismar etmekte. DTP eşbaşkanlarının “kan akmaya devam eder” tehditlerine benzer “Öcalan ve PKK’nın çözümün parçası haline getirilmesi gerektiği”ne benzer tehditler savurmaları, aksi halde yine “terörün süreceği” şantajında bulunmaları, bunun göstergesi.

Ancak meselenin en dikkate değer yönü, bir milletvekilinin “PKK ve Öcalan’ı muhatap almazsanız, DTP’nin misyonu buna yetmez, DTP üzerinden sorun götürülemez, çözülemez” itirafı. DTP milletvekilinin bu itirafı, DTP’nin terörist başı Öcalan’dan ve terör örgütü PKK’dan tâlimat aldığını açıkça ele vermekte.

DTP’nin “barış ve demokrasiye yetmeyen misyonu”nun, çeyrek asrı aşkındır bölgede köyleri basıp yaşlıları, kadınları, çocukları, bebekleri katleden Marksist terör örgütü ve başını Türkiye’deki bin yıldır Türklerle inanç birliği içinde yaşayan Müslüman Kürtlerin “temsilcisi” olarak kabul ettirme oyunu içinde olduğu anlaşılmakta…

“ECNEBİ ŞABLONLAR”LA

DEMOKRATİKLEŞME OLMAZ…

Diğer yandan haftalardır bizzat Başbakan tarafından atıfta bulunulan basın toplantısında, “herkes terörün bitmesini istiyor” tesbitini yinelemekle kalan Bakan’ın, bir aylık sürenin sonunda tekliflerin Başbakan’a sunulacağını söyleyip, meseleyi yeni yasama yılında Meclis’e havalesi, başlıbaşına çelişkilerle dolu bir garâbet…

Belli ki hükûmetin daha adını bile koyamadığı “paket”in içinin doldurulması Meclis’ten istenecek. Ancak daha baştan “çok yüksek taleb”e rağmen “süreçle ilgili Anayasa değişikliğinin gündemlerinde olmadığı”nın koordinatör Bakan’ın ağzından deklâre edildiği bir “açılım”da anayasa ve yasalar yoksa Meclis ne yapacak? “Açılımın önemi” ve “terörün bitmesi gerektiği”nin ifâdesi, ne işe yarayacak? Oluşturulan yüksek beklentiyi nasıl karşılayacak?

Koordinatör Bakan, “bölünme fobisinden kurtulmamız lâzım” diye konuşuyor. Bunun “çatışma lobisinin değirmenine su taşıdığını” nazara veriyor. Ne var ki meselenin “demokratik açılım”la Doğudan Batıya bütün ülkenin ihtiyacı olan demokrasinin geliştirilmesi ile temel hak ve hürriyetlerin teminini aşıp “Bask modeli-İspanya usûlü” gibi “ecnebî şablonlar”a, milletin bedenine uymayan karanlık mihrakların icâdı “yabancı kalıplar”a karşı belirli bir “demokratikleşme projesi”ni ortaya koymuyor.

DTP’nin Türkiye’nin ayrı Meclis’leri olan “federasyon raporu”ndan ve Kandil’deki fiilî terör örgütü lideri Karayılan’dan sonra Öcalan’ın açıklanan “yol haritası”nda Ankara’ya ilettiği, “Devlet, Kürtlerin demokratik ulus olma hakkını kabul edecek” cümlesi “teğet” geçilip cevabı verilmiyor. Terörist başının, “Kürtler, kendi sporunu, eğitimini, dinî örgütlenmesini, belediyelerini kendileri yapacak; merkezî yönetim isterse orada bayrağını bulunduracak” teklifinin ne anlama geldiği üzerinde durulmuyor…

MUTÂBAKAT”IN

MUHTEVASI NE?

Gerçek bir demokratikleşmede, etnik ve bölgesel yapı üzerine bina edilen “açılım”ın ırkî iftirakı daha da azdıracağı ve tefrika fitnesini tahrik edip bölünme ve parçalanmaya sevk edeceği açıklıkla belirtilmiyor.

Bundan bir asır önce olduğu gibi, “adem-i merkeziyet”le başlayan, “muhtariyet”le ortaya atılan “talepler”in, aslında “serbest-i inkişâf” denilen demokratik hak ve özgürlüklerin temininden ziyâde, binyıldır barış ve kardeşlik içinde birlikte yaşayan başta Türklerle Kürtler olmak üzere diğer Müslüman unsurları birbirinden koparma plânının bir devamı olduğu belirtilmiyor.

Görünen o ki başı sonu belli olmayan, “önemi”nin ve “gereği”nin ötesinde ne olduğunu hükûmetin dahi en azından temel umdeleriyle tesbit edemediği ve doğru dürüst bir hazırlığının olmadığı su yüzüne çıkıyor…

Başbakan ve Bakan’ın, “çözüm için toplumda çok güçlü bir mutabakat var” deyip “mutâbakat”ın muhtevasını açıklamaktan sakınmalarının sebebi bu. “Herkes hazırlıklı” ise, neden muhalefetin ısrarla istediği “paket”in muhteviyatı açıklanmıyor? Niçin baştan beri ortaya çıkan istifhamlar giderilemiyor?

Her şeyden önce belirsizliğin giderilmesi ve “demokratik açılım paketi”nin açıklıkla ortaya konulması gerekiyor…

04.09.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.09.2009) - "Açılım" fiyaskoyla kapanmasın...

  (01.09.2009) - “Açılım” kargaşasında “Rasmussen gösterisi”

  (29.08.2009) - Neyin “açılım”ı?

  (26.08.2009) - "Tefrika" değil, demokratik açılım...

  (24.08.2009) - Esas “yol haritası”

  (03.08.2009) - Honduras’tan Çin’e uzanan CIA parmağı (2)

  (02.08.2009) - Honduras’tan Çin’e uzanan CIA parmağı (1)

  (31.07.2009) - “Nükleer gerginlik”le İran’ı tahrik

  (30.07.2009) - “Yol haritası” yolu tıkıyor

  (28.07.2009) - Eğitim ve YÖK (2)

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.