05 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

İngiltere’yi korku sardı

SUNDAY Telegraph gazetesine demeç veren İngiltere Genelkurmay Başkanı General David Richards, NATO’nun Afganistan’da istikrarı sağlayamaması halinde Batı için tehlikenin çok büyük olacağını belirtti.

“El Kaide ve Taliban bizi yendiğine inanırsa neler olur” diye soran general, “Afganistan’da dururlar mı? Pakistan, nükleer silâhlarıyla onlar için cazip bir hedef olur. Bu silâhlardan ellerine geçirmeyegörsünler, inanın bana, hemen kullanırlar. Bu ise korkunç bir şey olur” ifadesini kullandı. General, “Hezimet, El Kaide ve Taliban’ın dünyanın en güçlü koalisyonunu yendikleri mesajını vererek dünyadaki bütün kökten dinci militanları harekete geçirecektir” dedi. İngiliz genelkurmay başkanı, Afganistan’a gönderilecek takviye kuvvetlerinin, NATO’nun “psikolojik savaşı” kazanmasını sağlayabileceğini söyledi. Afganistan’daki uluslar arası koalisyon güçlerinin komutanı Amerikalı General Stanley McChrystal, 40 bin kişilik takviye kuvvet talebinde bulunmuştu.

90 AFGAN POLİSİNDEN

HABER ALINAMIYOR

Öte yandan Afganistan’da 8 Amerikan askerinin öldüğü bölgedeki çatışmalara katılan Afgan polislerinden 90’ı ile bağlantının kesildiği bildirildi. Pakistan sınırındaki Nuristan vilayetinin yetkilileri, silâhlı kişilerin sınır yakınlarındaki iki ileri karakola saldırmasının ardından vilayetin doğusundaki Kamdeş bölgesinde başlayan çatışmalarda bağlantının kesildiği polislerin akıbeti hakkında bilgi alınamadığını söyledi. Kamdeş’teki çatışmalar, bölge yakınlarındaki bir cami ile bir köyden gelen silâhlı kişilerin karakollara saldırmasıyla başlamıştı. Dağlık bölgedeki Amerikan güçlerinin komutanı Albay Randy George, Nuristan gibi zorlu bir coğrafyada karmaşık bir saldırıya maruz kaldıklarını belirterek, Afgan ve Amerikan güçlerinin saldırganlara karşı cesurca savaştıklarını söyledi. Nuristan polis yetkilileri, Kamdeş’te 15 polisin Taliban tarafından kaçırıldığını, 90 polisin akıbetinin bilinmediğini ifade etti. Nuristan’ın, Afganistan’daki ABD güçlerinin komutanı Orgeneral Stanley McChrystal’ ın yeni stratejisi çerçevesinde ABD askerlerinin çekilmeyi planladığı bölgelerden biri olduğu belirtiliyor.

Bu arada Taliban sözcüsü Zebilullah Mücahid, saldırının örgüt militanlarınca düzenlendiğini açıkladı. Mücahid, saldırıda onlarca Afgan askeri ve polisinin yanı sıra Batılı askerleri öldürdüklerini bildirdi. NATO’dan yapılan açıklamada ise saldırıya rağmen koalisyon güçlerinin nüfusu yoğun olan yerleri koruma şeklindeki yeni düzenlemesinde değişiklik olmadığı belirtildi. Saldırının, Amerikan ordusu için 2008 yılının temmuz ayında Kunar vilayetindeki tek saldırıda 9 kayıp vermesinden sonraki en kanlı saldırı olduğu kaydediliyor.

McChrystal’ın yeni direnişle mücadele stratejisine göre koalisyon askerleri sivilleri korumak ve direnişçilerin etkinliğini azaltmak için nüfusun yoğun olduğu bölgelere yerleşecek. Londra / aa

05.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İngiltere’yi korku sardı

  8 AMERİKAN ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

  İHH,Endonezya’da yara sarıyor

  ESKİ BAKAN ÖLÜ BULUNDU

  FİLİPİNLER’DE 12 KİŞİ ÖLDÜ

  Mübarek, İsrail'den görüşmeye başlamasını istedi

  FT: Blair favori aday

  Filistin Ekonomi Bakanı Huri'den, protesto istifası

  Nijerya’da yüzlerce gerilla, ‘şartsız af’la silâh bıraktı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.