02 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Çözüm için aktif olacağız

Ankara ziyaretiyle ilgili olarak özellikle medyanın Kıbrıs sorunu konusunda yeni bir ‘’yol haritası’’ veya açılım beklentisi içerisine girdiğini kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı Talat, ‘’Böyle bir şey yok.

Bizim bütün anlayışımız çözümden yana. Çözümü zorlamak için daha aktif olma kararı aldık. Yeni bir şey olarak bu söylenebilir’’ dedi. Cumhurbaşkanı Talat, Karpaz Eğitim Sağlık ve Dayanışma Derneği’nin dâvetlisi olarak gittiği Dipkarpaz’da, müzakere süreci ve Kıbrıs sorunundaki gelişmeler hakkında halkı bilgilendirdi. Ankara ziyaretinde devlet ve hükümet yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde, Türkiye ile tam bir uyum ve işbirliği içerisinde olunduğunu ifade eden Talat, şöyle konuştu: ‘’Bütün bu görüşmelerde anlaştığımız, uzlaştığımız konu şu; Biz lâf ola değil stratejik olarak Kıbrıs sorununu çözmek istiyoruz. Çözümü sağlamak için BM parametrelerinde kalmaya özen göstererek, çeşitli aktif teklifler yaparak, sürecin önünü açmaya çalışacağız. Türk tarafı olarak Kıbrıs sorununu çözüm yoluna sokmak için zorlayacağız.’’ Bugüne kadar müzakerelerde bütün esnekliğin ve çözüm tekliflerinin Türk tarafından geldiğini kaydeden Talat, Rum tarafının ise BM parametreleri dışında kalmayı tercih ettiğini söyledi. Müzakere sürecinde bütün tekliflerin Türk tarafından geldiğinin BM ve dünya tarafından iyi bilindiğini dile getiren Talat, uluslar arası toplumun, şimdilik çok fazla sürece katılmak istemediğini, ancak müzakerelerin de sonsuza kadar gidemeyeceğini, bu durumun eşyanın tabiatına aykırı olduğunu kaydetti. Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın maksadını aşan açıklamalar yaptığına işaret eden Talat, ‘’Eğer, Kıbrıs sorununu gerçekten çözmek istiyorsa birbirimize hakaret etmemeliyiz. Ben, kimseye hakaret etmedim. Kıbrıs Türklerine ve Türkiye’ye hakaret edilmesini kabul edemem. Türkiye’nin çözüm sürecini desteklemesi sorunun çözümü için büyük şanstır. Çözüm de doğrusu herkesin ihtiyacıdır’’ dedi. Müzakerelerde esnek olması gereken tarafın Rum tarafı olduğunu kaydeden Talat, Rum yönetiminin, BM Genel Sekreteri’nin taraflara esneklik çağrısını Türk tarafına yapmış gibi yanlış bir düşünce içerisinde bulunduğunu ifade etti.

KKTC DIŞİŞLERİ BAKANI: KIRMIZI ÇİZGİLERDEN TAVİZ YOK

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Ankara’da yaptıkları görüşmelerde, Kıbrıs konusunda bugüne kadar takip edilen kırmızı çizgiler ve BM parametrelerinden herhangi bir duraklama veya gerileme olmayacağının karara bağlandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a, Ankara’daki resmî temaslarında eşlik eden ve ayrıca temaslarda bulunan KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün dün KKTC’ye döndü. Temaslarını değerlendiren Özgürgün, Ankara’da, Kıbrıs konusunda gelecekteki süreç ve bu süreçte yaşanabilecekleri ele aldıklarını belirterek, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının masada bugüne kadar izlemiş olduğu ve bundan sonra izleyeceği yol hakkında değerlendirmelerde bulunduklarını aktardı.

BAN Kİ-MUN: KIBRIS KONUSUNDA İHTİYATLI İYİMSERİM

Bİrleşmİş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, “Kıbrıs konusunda ihtiyatlı iyimser olduğunu, ancak çözüm müzakerelerinde artık kararların alınacağı yeni aşamaya geçilmesi gerektiğini” söyledi. Ban Ki-mun, Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, Kıbrıs, Türk-Yunan ilişkileri ve Ermenistan konularına değindi. BM Genel Sekreteri, “Selefim, adadaki iki toplumun birleşmesini kolaylaştırmak için elinden geleni yaptı. Şimdi yeni bir aşamaya geçtik. İki toplum liderleri son bir yıl içerisinde 45 kez bir araya geldi. Bu bile bir başarıdır. Artık karşılıklı anlayış, uzlaşma ve esneklikler temelinde kararların alınacağı ikinci aşamaya geçmeliyiz” dedi.

02.11.2009


 

Şairlerden Hocalı Soykırım Anıtı’na ziyaret

Türk Dünyasının şair ve yazarlarından Yavuz Bülent Bakiler, Anar Rizayev ve beraberindeki 13 kişilik heyetle beraber Hocalı Soykırım Anıtını ziyaret etti.

Şair ve yazarlar telin ve taziyelerini sessizce ve şehitlerin ruhuna Fatiha okuyarak dile getirdi. Misafirler daha sonra 20 yıldan beri Hollanda’da yaptığı faaliyetlerle Türk Dünyasına örnek olmuş, diktiği Soykırım Anıtı ile bir ilki başarmış olan Azerbaycan Türk Kültür Derneğini ziyaret etti. Almanya’da yaşayan Türkiye ve Azerbaycan Türklerinin sevdiği şair yazar Orhan Aras yaptığı konuşmada “Eğer televizyonlarda, gazetelerde Avrupa’nın herhangi bir yerinde Azerbaycan’ın haklarını savunan, bayrağını dalgalandıran insanlar gördüyseniz ve ileride de görürseniz, o işleri görenler işte bu arkadaşlardır. Bunların çoğu Azerbaycan’ı hiç görmemişlerdir. Türkiye’de veya burada, Hollanda’da dünyaya gelmişlerdir, ama yürekleri Azerbaycan sevdası ile doludur.”

02.11.2009


 

Ahmedinejad Türkiye’ye gelecek

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Ekonomik ve Ticarî İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 25. Toplantısına katılmak için Türkiye’ye gidecek.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, 5-9 Kasımda İstanbul’da yapılması planlanan toplantının son iki günündeki programlara katılacak. Ahmedinejad’ın toplantılarda, üye ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve küresel ekonomik kriz konularında konuşma yapacağı belirtildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de görüşecek olan Ahmedinejad’ın, İKT’ye üye diğer ülke liderleri ve yetkilileriyle de görüşmesi bekleniyor. İran Cumhurbaşkanı, toplantının son gününde yapılacak “İSEDAK Ekonomi Zirvesi”nde de hazır bulunacak. 25. İSEDAK Toplantısı ve Ekonomi Zirvesine, İKT’ye üye ve gözlemci 62 ülkenin devlet başkanları ile ekonomiden sorumlu bakanlarının başkanlığındaki heyetlerin dâvet edildiği belirtildi.

02.11.2009


 

Balkenende: Avrupa Birliği Başkanlığına aday değilim

Hollanda’da, Hıristiyan Demokratların (CDA) her yıl geleneksel olarak yılda iki defa düzenledikleri parti kongrelerini bu yıl yine Utrecht Jaarbeurs Beatrixgebouw’da gerçekleştirdi.

Kongreye katılan Başbakan Jan Peter Balkenende, AB’ye Başkan olup olmaması yönündeki söylentilere açıklık getirdi. Balkenende “Daha önce de söylediğim gibi ben şuanda AB’ye Başkanlık konusunda aday değilim. Bunu yapmış olduğumuz yıllık CDA kongremizde tekrar söylemek istiyorum.” şeklinde konuştu. Daha öncede Koalisyon ortakları PvdA (İşçi Partisi) ve CU (Hıristiyan Birlik), CDA’lı (Hıristiyan Demokratlar) Başbakan Jan Peter Balkenende’nin AB’nin ilk başkanı olma ihtimaline ilişkin söylentilerin artması üzerine yaptıkları açıklamalarda, ekonomik krize işaret ederek Balkenende’nin Hollanda’daki görevinin başında kalması gerektiğini belirtmişlerdi.

02.11.2009


 

Irak, yine güne bombalarla uyandı

Irak’ta dün sabah bombalı saldırılar düzenlendi.

Irak polisi tarafından yapılan açıklamada, Bağdat’ın 60 km güneyinde yer alan Museyyib şehrinde bir pazar yerinde düzenlenen saldırıda 5 kişinin öldüğü, 37 kişinin de yaralandığı belirtildi. Bağdat’ın 100 km batısında yer alan ve Sünnîlerin çoğunlukta olduğu Ramadi şehrinde de saldırı düzenlendi. Ramadi Emniyet Müdürlüğü’nden Albay Cabbar Accac, iki intihar eylemcisi tarafından düzenlenen saldırıda, yoldan geçen polis devriyesinin hedef alındığını söyledi. Accac, biri bomba yüklü bir araç kullanan, diğeri de beline patlayıcı sarılı olan saldırganların, polis devriyesi geçerken patlayıcıları infilak ettirdiğini anlattı. Saldırıda 3 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı. Başşehir Bağdat’ın 80 km güneyinde yer alan Kerbelâ şehrinde de bir araca yerleştirilen bombanın güvenlik güçlerine bağlı bir kontrol noktasında patlatılması sonucu 2 kişi öldü, 11 kişi yaralandı.

02.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.