13 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Kosova demokrasi sınavında

Kosova’da 15 Kasımda yapılacak belediye seçimleriyle ilgili siyasî partilerin seçim kampanyaları yoğun bir şekilde sürüyor.

Kosova Başbakan Haşim Taçi’nin konvoyuna seçim öncesinde taşlı saldırı düzenlendi. Başbakan Taçi’nin saldırıdan yara almadan kurtuldu. Başbakan Taçi’ye saldırıyı kınayan Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, vatandaşlara sükunet çağrısında bulunarak, 15 Kasımda yapılacak belediye seçimlerinde Kosova’nın dünya önünde demokrasi sınavına çıkacağını söyledi. Başbakan Taçi’nin eski başbakanlardan Ramuş Haradinay’ın liderliğindeki Kosova Refah İttifakı’nın (AAK) yönetimde olduğu Deçan’da konvoyuna seçim öncesinde taşlı saldırı düzenlendi. Başbakan Taçi’nin saldırıdan yara almadan kurtulurken, içinde bulunduğu aracın zarar gördüğü belirtildi. Başbakan Haşim Taçi’nin liderliğindeki Kosova Demokrasi Partisi’nden (PDK) yapılan açıklamada saldırı kınandı. ‘’Kosova’da yıllarca geceleri terör estiren suç grupları tarafından demokrasi ve yurttaşların özgür oylarına karşı suç işlendiği’’ ifade edilen açıklamada, AAK Lideri Ramuş Haradinay saldırıyı örgütlemekle suçlandı. PDK, olayla ilgili gereken soruşturmanın yapılmasını istedi. Ülkede bulunan ABD ve Birleşik Krallık büyükelçilikleri ise olayı sert bir dille kınarken, siyasi parti liderlerine şiddet ve kışkırtmalardan uzak durmaları çağrısında bulundu. Saldırı koalisyon iktidar ortağı Kosova Demokratik Türk Partisi’nin yanı sıra muhalefet partisi ORA da kınadı.

Kosova Türklerinin tek siyasi oluşumu Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP), yürüttüğü seçim kampanyasında Kosova toplumu içinde Türklere, sosyal, ekonomik, kültürel ve Türkçe’nin resmi kullanımı konusunda daha iyi bir gelecek vaat ediyor.

Priştine’nin Gençlik Sarayı Salonu’nda, KDTP’nin Priştine, Mitroviça ve Vıçtırın belediyelerindeki meclis adaylarının birlikte tanıtıldığı eğlenceli ve coşkulu bir kampanya gecesi yaşandı. KDTP Genel Başkanı Mahir Yağcılar ile sahneye çıkarak seçmenden oy isteyen adaylar, kendilerine güvenilmesi çağrısında bulundu. Genel Başkan Yağcılar, Türkçe okuyan öğrenciler için alfabenin basımdan çıktığını, seçmene alfabeyi göstererek bildirdi. KDTP Genel Başkanı, seçimlerdeki hedeflerinin katıldıkları belediyelerde oy artışını sağlamak olduğunu yineledi. Priştine’de KDTP’nin aday listesinin başında Engin Beyoğlu, Mitroviça’da Erol Zekeriya ve Vıçıtırın’da Ergin Sungur yer alıyor. KDTP’nin, Prizren’deki belediye başkan adayı Orhan Lopar, Mamuşa’da Arif Bütüç ve Priştine’de ise Cüneyd Ustaibo. KTDP, yerel seçimlerde Priştine, Prizren, Mamuşa, Gilan, Mitoviça ve Vıçıtırın belediyelerinde 89 adayla yarışacak. Türkiye’de okuyan Kosovalı öğrenci ve aynı zamanda çifte vatandaşlığı olan Kosovalılar da, seçmenlik görevini yerine getirebilmek için Kosova’ya geliyor. KDTP’nin girişimiyle Türkiye, Kosova demokrasisine katkı amacıyla Kosovalı öğrenci ve çifte vatandaşlık sahiplerinin seçimde oy kullanabilmeleri için hava ve kara yoluyla Kosova;ya ücretsiz ulaşmalarını sağlıyor. Türkiye’den gelecek yaklaşık bin kişinin seçim günüde oy kullanması bekleniyor.

13.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Doğu Türkistan’da kaygılar büyüyor

  İngiltere’nin teklifi olumlu

  “YURT DIŞINDAKİ SEÇMENİN OY PUSULASI”

  Kosova demokrasi sınavında

  HRW’den Çin’e: Gizli cezaevlerini kapat

  30 bin silâh imha edildi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.